Reklama

Reklama

Zabijáci

  • Dánsko Fasandræberne (více)
Trailer 1
Krimi / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Německo / Švédsko, 2014, 119 min (Alternativní 115 min)

Kdo stojí za 20 let starou sérií vražd a znásilnění? Všechny stopy vedou ke skupině studentů prestižní internátní školy, jako pachatel byl však odsouzen místní podivín. Složka s případem se dostává do speciálního kriminálního oddělení Q na stůl detektiva Carla Mørcka (Nikolaj Lie Kaas). Carl a jeho asistent Assad (Fares Fares) okamžitě poznají, že v případu něco nesedí a znovu jej otevřou. Ve složce najdou poznámku o tísňovém volání zoufalé mladé dívky. Ta však zmizela beze stopy. Brzy se ukáže, že Carl a Assad nejsou jediní, kdo se snaží najít dívku, jejíž svědectví by mohlo nepříjemně zasáhnout ty nejvyšší vrstvy uhlazené dánské společnosti. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (402)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Po napínavej Žene v klietke druhý parádny prípad oddelenia Q podľa románov Jussiho Adlera-Olsena. Zväčša bývajú filmové adaptácie slabšie ako knihy, v tomto prípade je to naopak. Oproti zbytočne rozťahanej a vnútorne rozháranej knihe je vo filme príbeh zjednodušený a výrazne sú zmenené niektoré postavy (Kimmie), vďaka čomu je to ale celé zovretejšie, logickejšie a v závere (ktorý tvorcovia zmenili úplne) vyhrotenejšie a napínavejšie. Réžia bezchybná, herecké výkony (hlavne ústrednej dvojky) úplne skvelé. To, že toto je typ kriminálky, kde páchateľov poznáme od začiatku, vôbec nevadí, aj tak nie je núdza o prekvapivé zvraty vo vývoji prípadu. Keď sa na takýto film zmôže česká alebo slovenská kinematografia (a objektívne natočeniu takéhoto filmu nič nebráni), môžeme si gratulovať. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zatiaľčo v komentároch sa to hemží čitateľmi knižnej predlohy a znalcami Q trilógie, ja som sa k Zabijakom dostal ako k najprijateľnejšej z večernej televíznej ponuky. Dodatočne som si prečítal, že som už prvú časť - Ženu v klietke - videl, ale komplikovaný príbeh s použitím hyperbarickej komory na nezaujal, a nič než zabudnutie si nezaslúžil. Ani tento príbeh s ústrednou politicky korektnou dvojicou detektívov zo mňa nespravil fanúšika severských detektívok. Nedokážem sa naladiť na štýl ich výstavby, mentálne odlišnosti severanov i menšiu uveriteľnosť niektorých epizód. Neupieram im ich objektívne hodnoty, preto tie tri hviezdičky. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„THOMAS A MARIE JORGENSENOVI. DVOJČATA. POBODANÍ. MARIE BYLA PREDTÍM ZNÁSILNĚNÁ“… „ALE TADY STOJÍ, ŽE JE PŘÍPAD VYŘEŠENÝ…“ /// Druhej celovečerák o kodaňským krimi oddělení „Q“, je na tom podobně jako ten první. Nenudí, ale moc nepřekvapí. Prostě standardně dobrá kriminálka, který se stydím dát „jen“ 3*. Severský atmosféry a drsnýho (místy až brutálního) příběhu jsem si užil dostatečně. Škoda, že na konci místo vrnění blahem řeším, proč mě to nestrhlo stejně jako Muži, kteří nenávidí ženy. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,Zabijáci“, kterou v roce 2008 napsal Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen, číst nebudu. 2.) Mám rád, když si ženský hrajou s ohněm. 3.) Thx za titule ,,majo0007“. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že svět kriminálky Q není přikrášlován, všechno špinavé a zranitelné. Proto mě chvílemi překvapovala houževnatost Kimmie, která si dokázala poradit s takovými věcmi, až jsem čuměla a přišlo mi to v této přízemní kriminálce až nepatřičné. Ale vlastně mě to nijak zvlášť při sledování nerušilo. Spíš si pořád nedokážu zvyknout na tempo vyprávění u severských filmů (prozatím jsem měla možnost jich zhlédnout jen pár, ale pokaždé mi přišli mnohem delší, než doopravdy byly). Rozhodně to není špatný film, pokud máte rádi špinavé kriminálky, tak jen s chutí do toho. Lepší 3*. ()

Lenchik 

všechny recenze uživatele

Kvalitna danska kriminalka so sympatickymi detektivmi a zaujimavou zapletkou. K dokonalosti vsak chybalo par detailov. Pre mna niektore sceny zbytocne nasilne a v istych momentoch chybala logika v deji. Na druhej strane chapem, ze urcite sa uplne vsetko z kniznych predloh nezmestilo do filmu. Napriek tomu napatie v kine sa dalo krajat a fanusikovia severskej kinematografie si urcite pridu na svoje. 4 hviezdy davam vdaka Nikolajovi a postave chladnej severanky:) ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Okrem Dánska, kde prebieha dej filmu, pracovali filmári aj v nemeckom Hamburgu. (MikaelSVK)
  • Režisér Mikkel Nørgaard musel dlho obsadzovať mladých hercov, pretože film obsahuje veľa sexuálnych a násilných scén: "Veľmi dlho som obsadzoval mladých hercov. Koniec koncov, bolo to o tom, že som potreboval ľudí, ktorí by dokázali uniesť násilné scény, ale ktorí boli tiež pripravení objaviť sa v sexuálnych scénach filmu nahí. Bolo nevyhnutné, aby do násilných scén išli „všetko do toho“, aby sa stalo uveriteľným." (Arsenal83)
  • Podobne ako vo filme, Pilou Asbæk (Ditlev) v roku 2001 naozaj absolvoval internátnu školu v Herlufsholme – veľmi konzervatívnu internátnu školu vyššej triedy. (Arsenal83)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama