Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

kajas 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli už jsem někdy v komentáři použila cool zkratku WTF, k této sérii se ale hodí dokonale. Výtek by se našlo opravdu dost a zavádějící název je tou nejmenší z nich. Hodně zvláštní způsob vyšetřování pánové tvůrci jistě už od začátku zamýšleli jako parodii, výslechové části ovšem patřily k těm nejlepším okamžikům celé série a nechávaly vyniknout talentu všech zúčastněných (pan Krobot byl samozřejmě největší hvězdou, ale ani Majer a Melíšková se nenechali zahanbit). Více zamrzelo velké množství nepochopitelných a zbytečných záběrů, bez kterých bychom se snadno dostali na pouhé dva díly, místy nesnesitelná hudba a hlavně nerozpletené zápletky (střelba ze závěru druhého dílu mi leží v hlavě asi nejvíc). Kritizuji sice dost, ale díky skvělým hercům a neustálému napětí jsem se ve výsledku bavila mnohem více než u "konkurenčních" "Vražd v kruhu", které zatím považuji za velký přešlap. Takže tak. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Po vyšetřovací stránce to není tak systematické a detailní jako Případy 1. oddělení a po stránce atmosféry to též není tak kvalitní jako Strachovy minisérie, ale i tak jde o velice slušnou krimi, která má logický průběh a vcelku promyšlenou zápletku. Ta je sice možná trochu fádní a haprující lehce utahané tempo tomu nepomáhá, ale aspoň působí poměrně realisticky. Rozmanitá parta vyšetřovatelů je sympatická, občas dojde i na nějakou tu suchou hlášku v tom nejméně očekávaném momentu a já se prostě nenudil a ty 3 díly zfouknul za jeden večer. V rámci české televizní tvorby mírný nadprůměr. ()

Reklama

Katarine 

všechny recenze uživatele

Případ pro exorcistu se mi líbil. Pokud ovšem byl záměrem ironický pohled na vyšetřovatelskou práci zcela absurdního případu, pak šlo o poměrně dobrou komedii s úžasně sarkastickými detektivy (zde jednoznačně vedl Miroslav Krobot a nepokulhávala ani skvělá Klára Melíšková) zasluhující si možná i vyšší hodnocení, než uděluji. Obávám se však, že tomu tak úplně nebylo. A proboha, když už jde o olomoucký příběh (asi se teď budu trochu bát chodit místy, kde se natáčelo), tak proč dosazujete dejvičáky s nesnesitelnou pražskou mluvou? Však jste to klidně mohli celé zasadit do Prahy a nikdo by vám hlavu neutrhl. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řeknu to jemně: tohle nebyl příjemný zážitek. Abych řekl pravdu, měl jsem celou dobu dojem, že se tvůrci snaží dostat do kriminální mini série dost násilným způsobem humor, což mělo za následek, že se jim nepodařilo natočit kvalitní kriminálku o humoru ani nemluvě. Policejní vyšetřování probíhalo krajně idiotským způsobem, finální výslech s kapačkou byl absolutním vrcholem celé té mizérie, dialogy byly zoufalé, herecké výkony chabé a celá tahle záležitost asi nestála ani za tu jednu hvězdičku. No, ale hlavně, že jsem zase viděl dostatek leteckých záběrů na tu naši krajinu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Detektivka z církevního prostředí mne navnadila, ale když se satanskej opar rozplynul, tak zmizelo veškerý kouzlo, který dokázalo na chvíli zakrýt skutečnost, že vyšetřovatelé se chovají jako idioti, obecní strážník je aktivní dement a zápletka je uměle vykonstruovaná debilita založená na skoku na špek. Abych však jen nehaněl, tak se mi celkem líbil dobráckej otec Karel, kterejý ihned po mši nespěchal do zákristie znásilnit si nějaýho toho ministranta a skvělej byl rovněž vrchní komisař Vitouš, kterej krásně nesnášel faráře, cikány, homosexuály, svobodný matky ... a všechny ostatní. Tyhle "pozitivní" postavy Krobotovi skutečně jdou. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Ve druhém díle, kdy sedí vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) v kavárně se svou exmanželkou a dcerou, sedí u vedlejšího stolu vlevo autor románu "Případ pro exorcistu" Michal Sýkora. (Charlizee)
  • Kavárna, ve které se ve druhém díle setká vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) se svou exmanželkou a dcerou, je olomoucké Café 87. (Charlizee)
  • I když podle literární předlohy se děj odehrává v Olomouci a nedaleké vesnici Štěpánov, především interiérové scény natáčeli filmaři z úsporných důvodů v Praze - například na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy nebo na patologii v pražském Karlíně. Vesnici Štěpánov nahradila obec Tursko dvacet kilometrů od Prahy. Městské exteriéry natáčeli přímo v Olomouci, aby vytvořili iluzi, že se celý příběh odehrává tam. Ve filmu se objeví Dolní a Horní náměstí, obchodní dům nebo silo v Polské ulici. (rakovnik)

Reklama

Reklama