Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šperky za milióny dolarů ve speciálním voze doprovázeném eskortou jsou na cestě k letišti Bourget. To je začátek rychlé, precizní a efektivní loupeže. Kdo by podezříval velitele konvoje, inspektora Gouviona, že je ve spojení se zločinci? Dělení lupu skončí masakrem. Čím méně přeživších, tím více zůstane pro ostatní. Tato brilantní akce pěkně rozvíří hladiny policejních vod a obzvláště se dotkne superintendanta Josse, který má půl roku před odchodem od kriminální policie do důchodu. Oba jsou totiž staří přátelé ještě z klukovských let. Když je Gouvion nalezen mrtev, Joss nevěří příběhu o nešťastné náhodě a pouští se do vyšetřování na vlastní pěst… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ajajaj, tak tohle je víceméně zklamání. Sice jsem to v pohodě dokoukal, ovšem větši amtosféru, větší napětí to je to, co jsem očekával a mistr Gabin má taky na mnohem víc. Po skončení filmu jsem měl pocit, jako když naši hokejisté porazí na MS Japonsko 3:2 ,dobrý, ale já to čekal mnohem lepší. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Klasická francouzské kriminálka tehdejší doby s Jeanem Gabinem, o co horší, že absolutně bez atmosféry, a tak příběh ze začátku hodně nudí, později překvapí a po pár dnech shlédnutí vlastně ani nevím na co jsem to s tím žánem gabénem koukal. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ten klasický český dabing (včetně přezpívaných písní) je téměř lepší než film sám, což není pro francouzskou kriminálku právě dobré vysvědčení. Zaujme samozřejmě Jean Gabin, byl to prostě pan Herec, a pak ten výrazný odstín modernosti, tvůrci jakoby chtěli především ukázat Paříž a Francii coby civilizační Mekku světa, ta hypermoderní kancelář jakoby na natáčení zůstala coby kulisa z nějakého dobového sci-fi filmu, který se v ateliérech natáčel těsně před tím...:-) To je ale obecný rys francouzských filmů té doby... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Krásná staromódní krimi s Gabinem v roli komisaře "Paši", kterému už zločinci za 40 let lezou krkem. A když mu zabijí přítele inspektora, začne si vyřizovat účty také on, bez ohledu na pravidla. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vždycky, když umře policajt, tak všichni podezřelí hrajou poker." Policisté by měli odcházet do důchodu dříve, než svou práci začnou považovat za poslání a nikoli pouhý zdroj obživy. Tak by se totiž nestalo, aby toho šedivý polda Joss začal mít plné zuby. Svým jednáním, které zákony civilizovaných zemí kvalifikují jako zneužívání pravomoci veřejného činitele, začal snižovat počty kriminalisticky zájmových osob tak důrazně, že by měl získat ovace civilní části obyvatelstva. S ideou snímku jsem tedy pokojen, se zpracováním poněkud méně, na zábavnost jsem v podstatě nenarazil, ale leccos zachraňuje Gabin svým zarputilým nakrknutím. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na filmu se poved začátek a konec. Prostředek je takovej nemastnej, neslanej a docela nudnej. Samozřejmě, že Jean Gabin v roli detektiva je skvělej jako vždycky, ale celkově to neni žádná velká sláva. Co se týče dabingu, kterej všichni vychvalujou, tak jako dobrý. Ale to, jak je předabovanej/přezpívanej Serge Gainsbourg, je fakt úlet. 60% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Bohužel, zklamání. Od francouzské kriminálky s Gabinem bych vážně čekal něco jiného než dost nelogickej řetězec scének. Kromě začátku nestojí za vidění. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Rutinně natočená dobová kriminálka, která by bez účasti Jeana Gabina měla v hodnocení o dobrých 20 % méně, ale i Gabin z průměru ve skutečnosti nevyčnívá, takových policejních komisařů si ve své kariéře střihl bezpočet. Jestli je film něčím zajímavý, pak jako připomínka hereckých tváří oné doby. Celkový dojem: 55 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Vyklop to! Stejně všechno víme. Ulev si…“ Psychologicky vedené výslechy, hromada mrtvých a nad tím vším sarkastický paša Gabin, který se dostane na stopu zločinci dřív, než vůbec nějakou zanechá.. Právě nadhled komisaře Josse, unaveného 40 lety nahánění grázlů, dostává Lautnerovo krimi nad hladinu průměru, a i kdyby ne, já mám pro tento přímočarý žánr Made in France prostě slabost. Byl vám taky ten plešoun při úvodním přepadení povědomý..? Bodejť by ne, jmenuje se Dominique Zardi a hraje gangstera snad ve všech kriminálkách té doby. Pokud ovšem zrovna nedělá gorilu Fantomasovi.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Drsná škola ve francouzském provedení doslova kořeněném skvělým a dnes již v robustnosti jeho umění nedosažitelně nedostižným Jeanem Gabinem nic nepředstírá, na nic si nehraje a postavě, které její končící profesionální dráha doslova dává křídla, dovoluje téměř vše; vždyť Gabinův divizní komisař má stále ve svých kloubech ještě neporovnatelně drsnější druhoodbojovou zkušenost z okupované Francie. Je jasné, že pro milovníky akčních filmů, stojících na v drtivé většině případů vnějších až kulisovitě působících efektech, je PAŠA nudný a naopak pro vyznavače lidských práv snad až totalitně působící. Organizovaný zločin, skutečný hlavní hrdina filmu, však přitom není líčen schematicky stejně tak jako i oba hlavní hrdinové (vedle komisaře i jeho moulovitý úplatný kamarád ještě z dětství). PAŠA opravdu nic nepředstírá a na nic si nehraje; v této neoslabované čelně působící síle tkví také podstata jeho nadčasově působivého diváckého účinku. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Poměrně nezáživný a nevýrazný film. Nepocítila jsem žádné napětí, radost či jakékoliv vtažení do děje. Z hereckých výkonů se mi nedostávalo žádných emocí. Přišly mi, jakoby postrádaly jakékoliv výrazové prostředky. Což jsem bohužel pocítila především v případě Gabina. Je to styl jeho herectví a osobnosti, ale v tomto případě na mě jeho výkon zapůsobil jen velmi málo. Celkově jde pro mě o zcela chladně podaný děj, který z unylého výsledku vytahuje pouze pár milých, pousmání hodných hlášek a rytmická hudební melodie, jež na mě zapůsobila více než samotný snímek. Celkově jsou nejspíš francouzské kriminálky tehdejší doby kapitolou samy pro sebe a nemusí sednout každému. To je případ této. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film působí hodně přímočaře, zápletka je jednoduchá a neobjeví se žádná scéna, která by se dala považovat za kultovní, ale i tak má "Paša" všechno, co se na krimi té doby sluší a patří - perfektní úvodní píseň, přestřelky, gangstery, práskače, ženy s nejasnou minulostí a drsného férového poldu, který to tak nenechá, navíc v podání nesmrtelného Jeana Gabina. 80%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem tomu, no čím viac sa blížil záver, tým viac upadal môj interes. Ono nie, že by divák od úvodu tušil, kam to cele smeruje, no práca s napätím akoby v prípade “Pašu” ani neexistovala. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Posliš varhany, je to requiem, který pro tebe složil jsem. Mít sví requiem, to je velká věc, pro chlapa co byl pitomec. Na tvou památku hudba zaznela slavný requiem gangstera. Príma requiem jaký každej chce, obzvlášť vhodný pro pitomce. Varhany ti ho opakujou teď, tak se ho nauč naspaměť. Múžeš v pekle pak zpívat čertúm všem to sví pitomí requiem. Koukáš zmatene, nevíš co je v něm, neceníš si sví requiem. Nemáš radost z něj, já ho zpívam přec, žes byl ubohej pitomec. Na tvou památku hudba zaznela slavný requiem gangstera. Na zeď do cely píšu nakonec, žes byl ubohej pitomec." Touto skladbou (Requiem pour un con) začína snímok "Paša" (La Pacha), ktorý v roku 1968 natočil režisér Georges Lautner, a v ktorom hlavnú úlohu stvárnil úžasný, charizmatický Jean Gabin. Je to perfektná drsná krimi dráma zo zlatej éry francúzskej kinematografie. **** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Parádní kriminálka, která ani příliš nezestárla, v níž je více mrtvých než v celém Midsomeru. Nepříliš komplikovaná dějová linka mi vůbec nevadila, jelikož na herce byla radost pohledět. Velmi se mi líbila hudební vsuvka z bizarního klubu - hudba jak ze sci-fi v kombinaci s duchem hippies. Francouzi zkrátka detektivky uměli. A navrch skvělý český dabing! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ono to možná není nejpovedenější, co francouzský film té doby nabízel, ale když já toho Gabina mám tak stŕašně rád. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jediné setkání Lautnera a Gabina při filmu nedopadlo moc dobře. Lautner se snažil stylově přiblížit k Melvillovi a pro tento snímek opustil svůj běžný nadhled, což je obrovská škoda. Přitom Gabin měl ohromný komediální talent, stačilo jen mu napsat roli. Paša je vůbec poněkud scénáristicky nedotažen, což u dua Lautner - Audiard a podle námětu Simonina dost překvapí. Dalban byl zřejmě lepší boxer, než herec, takže mě nevyvede z míry, že jeho postava není příliš vykreslena, ale Pousse měl nesporný talent minimálně na své tradiční role darebáků. A když ani jedna z hvězd francouzského filmu, Gabin, nedokázala dodat životnosti své postavě a předvést její alespoň nepatrný vývoj, bude chyba zřejmě někde jinde. Ale jak známo, i mistr tesař se někdy utne. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Francouzské krimi ze 70. let pro mě vždy mělo, má a bude mít kouzlo a přiznávám bez mučení: mám pro ně slabost. Tento snímek patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl doposud možnost shlédnout. Chytré, vtipné s brilantně napsanými a následně zahranými dialogy a VYNIKAJÍCÍM Jeanem Gabinem jako superintendantem Jossem. Snímek bez hluchých míst, mířící pomalu, ale o to jistěji k velkému finále, kterému rozhodně neubírá nic na kvalitě ani jeho " starší datum výroby " . Parádní podívaná pro milovníky starších krimi, kde se klade důraz na charaktery jednotlivých postav a pomalé tempo vyprávění než na kg vystřílených nábojů za zběsilého akčního tempa... ()

Reklama

Reklama