Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Byť ne úplně dobře natočené, jednu věc Hřebejkovu filmu upřít nemohu. Jeho sledování bylo pro mě podobně nepříjemná záležitost, jakou bylo i Kladivo na čarodějnice. Ne kvůli kvalitám, ale díky překvapivě silnému obrazu doby a dobové mentality komunistického režimu a jeho vládnoucí vrstvě. Zuzana Mauréry si navíc roli téhle svinské existence očividně užívá. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Škoda, že závěr trochu vyšuměl, ale jinak naprosto excelentní Mauréry, která svoji roli ďábelské úči splnila na tisíc procent. Jinak hrozná doba... 80% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jan Hřebejk natočil hodně silný film, který ukazuje, že on i Jarchovský mají dobu komunismu skutečně zvládnutou, a to jak z toho komediálnějšího pohledu, tak i z toho pohledu dramatičtějšího. Ještě trochu zajít dál a je z tohohle snímku skoro horor. A navíc ukazuje, že ono o tu dobu ani tak nejde, jde hlavně o lidi. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zuzana Mauréry byla tak přesvědčivá, že na ni budu mít chvilku pěknou alergii. To byl teda herecký výkon. Nepoužívám příliš často sprostá slova, ale tady se nějak nemůžu udržet. Ta úča byla ale opravdu bezskrupulózní a bezcharakterní svině s velkým S,cynická a manipulátorská bestie. Jsem se po dlouhé době u filmu rozčílila, jak ta mrcha krásně zneužívala svého postavení a byla si toho náležitě vědoma. Přemýšlela jsem, jak bych se chovala já a scény doma u televize náležitě komentovala. Pokaždé jsem z toho vyšla jako horká hlava. Vzhledem k to mu v jaké době se to celé odehrávalo, tak bych skončila s největší pravděpodobností rovnou za katrem. Hluboce působící film. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Hřebejk umí a já jsem rád, že mimo ty své standartní komedie vytáhne téma, ze kterého mrazí a divákovu pozornost nepustí až do závěrečných titulků. Scény jsou napínavé, kolikrát až ke spadení brady. Jarchovský taky umí a jeho příběh z totalitní doby, kdy učitelka využívá rodičů svých dětí ke svému prospěchu, je hodně přesvědčivý i díky své zkušenosti, podle které scénář napsal. Zuzana Mauréry v roli učitelky mě občas připomíná skvělou herečku Emíliu Vašáryovou a předvádí opravdu mrchu na zabití. Ostatní role taky překvapily, zejména Csongor Kassai jako otec dívky Danky Kučerové. Perfektně doplňující hudba složená převážně ze smyčců, klavíru a klarinetu film precizně dramatizuje. Kvalita po všech stránkách. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nadčasové téma, i když v autoritářském režimu se takovým postavám daří lépe. 1) Místní komentátoři s obvyklou nesoudností, netolerancí a ignorancí popsali všechny možné klady i zápory filmu, takže já dodám jen pár poznámek. 2) Inu, nebyl by to Jarchovský, kdyby film nekončil happyendem. 3) Druhá pointa je úsměvná. 4) Výborný výkon 48leté Zuzana Mauréry (učitelka). 5) Pěkný 15letý Oliver Oswald (boxerův syn Filip Binder). 6) Co asi říkají snímku dnešní učitelé - otloukánci s mizivým vlivem na děti (o rodičích nemluvě)? ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době povedený film dvojice Hřebejk- Jarchovský a je vidět, že zejména druhému jmenovanému jdou nejlépe příběhy z minulosti. Komorní drama má od počátku vynikající atmosféru, která zcela pohltí a velmi chytře se klíčové události odkrývají postupně, takže divák netuší, co se stalo a odhaluje to až společně s rodiči. Forma flashbacku je zvolena velmi dobře, neboť se v ní ztratí Jarchovského typická epizodičnost a vynikne vypointování jednotlivých momentů, zajímavé dialogy a velmi jemný humor, který proniká neveselým tématem. Ve velmi omezeném prostoru jediné třídy, případně místnosti Hřebejk nikterak neexhibuje, ale jen věcně nechává postavy pronášet důležité dialogy a buduje mezi nimi vztah nadřazenosti a podřízenosti. V druhém plánu se oba pánové zabývají nadčasovým tématem pochlebování a hrdinství (scéna, kdy v davu nikdo nic neřekne, ale jednotlivě a o samotě se k hrdinství uchýlí dost lidí, vypovídá o česk(oslovensk)é povaze nejvíc), ale nikoho nesoudí. Jako tradičně jsou u Hřebejka herecké výkony naprosto perfektní, tady jim kraluje mrazivá Zuzana Mauréry, která přesvědčenou a mocnou komunistku ztvárnila naprosto precizně a dokonale, vedle ní ještě vyniká výborný Martin Havelka. Samotný závěr je pak trpce humorný, protože je zoufale pravdivý a tím pádem smutný.... Někdy tedy vázne tempo, film se opakuje a některé záběry a dialogy jsou příliš doslovné, to ale nic nemění na tom, že Učitelka je z hlediska tuzemských filmů asi největším loňským překvapením a je tím nejlepším, co Hřebejk za poslední roky natočil, ačkoli marketingová kampaň byla na rozdíl od jeho předchozích počinů minimální. Paradox. 75% ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Slovenská verzia 12 Angry men zo školského prostredia. A dôkaz, že aj na Slovensku sa dajú točiť kvalitné drámy z hercami ktorých poznáme zväčša z divadiel a z hnusných brakových televíznych seriálov. Milé prekvapenie bola pre mňa aj spracovaná téma vsadená do obdobia silného komunizmu. Učiteľka ktorá využíva rodičov detí a podľa ich pomoci hodnotí známkamy. Toto využívanie s nepáči niektorým rodičom, tak sa rozhodnú podať sťažnosť no v bývalom režime sa nespokojnosť až tak netoleruje nie to ešte verejne rieši. Zuzana Mauréry ale aj ostatný herci dali svojim postavám nezameniteľného ducha. Ani jeden výkon nezaostával. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Jako první zde vystihnu výborný výkon herečky v hlavní roli. Vzhledem k faktu, že je to český film, jsem na to koukal skrz prsty, ale brzy jsem poznal, že nepůjde o žádnou slátaninu, kterou čeští režiséři nám rádi produkují. K nátuře min. doby se vyjadřovat moc nechci, jelikož jsem jí nezažil, což otevřeně zde sděluji. Jde o nadprůměrný film a díky tomu ho mohu doporučit. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nejmilejší překvapení letošních Varů a nejlepší Hřebejk za pěkných pár let. Kvituji hlavně volbu pro českého diváka méně známých, ale přesto výborných herců (prosím alespoň o lví nominaci pro Mauréry a Havelku). Mrazivé a vtipné zároveň, dobrá práce. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Herecké obsadenie (Mauréry, Kassai) hralo ako v divadle a nie vo filme, čo mi dosť vadilo. Casting mohol byť oveľa lepší. Atmosféra bola naopak budovaná dôsledne a bola ťaživá. Dialógy a scenár boli prepálené, lebo sa autori do 100 minút snažili napchať príliš mnoho malých epizód. Ľudia boli stádovití a protekcionistickí včera a bude to tak aj zajtra. Majú to totiž v hlavách tak nastavené a na tom žiadny režim nič nezmení, ale môže na tom úspešne stavať. Proti deju väčšie námietky nemám, ale 4 hviezdu si vyslúžila až záverečná scéna. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Hřebejkovým filmům buď nerozumím, a/nebo se mi nelíbí a/nebo nejsou dobré. Tady mě ale chytlo téma (nikoli já jeho): rázem jsem si vzpomněl na všechny ty učitele a učitelky (v mém případě ze ZDŠ) s jejich specifickými formami vydírání, překrucování, šikanování, poznámkování; každý měl na to své metody, zaběhnuté způsoby, jak žáka deptat, ponižovat, shazovat před ostatními. Ještě teď po padesáti letech je mi z toho zle. A co na to říká můj soudruh v tísni, Thomas Bernhard (rovněž po skoro padesáti letech)? "... Pohrdám těmito profesory, a od té doby je nenávidím čím dál víc, neboť jejich činnost vzhledem ke mně spočívala jen v tom, že mi každý den, a tím nejnestoudnějším způsobem, polévali hlavu z obrovského nevyčerpatelného kýble, nadmíru páchnoucím zaběhnutým svinstvem, takzvaným vyšším vzděláním, aniž by si alespoň trochu uvědomili, jaký je skutečný účinek jejich chování." (Die Ursache, 1975, překlad R.T.) - Myslím, že režisér mohl do svého děla nacpat nejen prach, ale také kouli, (jakou)kouli. Facit: Petr nebo Pavel, Novotný nebo Havel. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Hřebejkův film, který je vším jiným než hřebejkovinou. Srovnání s klasickým konverzačním dramatem Dvanáct rozhněvaných mužů vůbec není mimo. Pokud ekonomický systém nedokáže naplnit materiální potřeby lidí, rozvine se šedá ekonomika vzájemného prokazování služeb. Československý socialismus takovým systémem byl a tahle úča toho využila do mrtě. (1 248.) ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ono sa toho vo vzdelávacom systéme v našich končinách až tak veľa nezmenilo, pretože ak vie človek porovnať štúdium na základnejškole po páde železnej opony ktoré človek zažil na vlastnej koži so súčasným stavom aj teraz maju učitelia vytipovaných obľúbených žiakov najmä v obciach a na súkromných školách a ich obľúbenosť je vyššie v prípade ak sú rodičia schopní prispieť na chod školy nejakou čiastkou, občerstvením či inou pozornosťou pre školu samotnú alebo učiteľský zbor. Nehrajme sa že niečo také sa dialo iba v komunistickom režime. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Komorní, silné. Zajímavý scénář. Uvěřitelné charaktery. A vlastně to bylo i nadčasové - na třídních schůzkách se i v současnosti při řešení málem jakéhokoliv problému rodiče chovají dost podobně. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Každý přece chce pro své děti to nejlepší! Nejsem zrovna skalní fanda páně Hřebejka, ale tohle je vynikající počin. Tip filmu, který mi poslední roky dost chybí - vlastně malý ( někteří trochu hanlivě označují za divadelní ) komorní, který ale řeší velké téma. Totiž morální dilema. Divák chtě nechtě řeší otázku, jak by se zachoval. A přínos tohoto díla, je v tom, že na to nejde přes nějakou extrémní gerojskou situaci, ale vlastně takové ty drobné službičky za drobné výhody... "Kdo je věrný v nejmenším, je věrný i v mnohém." ()

Fíla 

všechny recenze uživatele

Co je to mít moc? Co je to myslet si, že máte moc? Mocní lidé, to za každou cenu neukazují. Ubožáci, se přes ní snaží co nejvíce zviditelnit. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama