Reklama

Reklama

Zátopek

  • Slovensko Zátopek
Trailer 1
Životopisný / Drama / Sportovní
Česko, 2021, 131 min (Alternativní 123 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Martha Issová, James Frecheville, Robert Mikluš, Jiří Šimek, Milan Mikulčík, Jaroslav Plesl, Jiří Rendl, Filip Březina, Štěpán Kozub (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu. Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí – Emila a Dany Zátopkových – kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (53)

  • Ve snímku se objevila taška české firmy produkující kožené výrobky EGGO. V jedné z epizod podcastu „Sk8shop“ její zakladatel Jakub Jarolím prozradil, že o tom neměl tušení a že oceňuje, že si ji filmaři zakoupili a nechtěli ji, jak to bývá ve zvyku, zadarmo. (Olík)
  • Československá výprava odlétá do Helsinek s letounem Lisunov Li-2. Tento letoun je sovětskou licenční kopií legedární Dakoty DC-3. Oba typy byly během 50. let ve službě u ČSA. Stroj použitý při natáčení nosí maďarskou registraci HA-LIX. Pro účely natáčení byla registrace „počeštěna“ na OK-LIX a nápisy maďarského Malévu nahrazeny Československými aeroliniemi. Při startu na záběru zezadu lze ale originální registraci spatřit na křídlech. (Foxhound#1)
  • Manželé Zátopkovi mají v bytě rádio Tesla Klasik vyráběné v letech 1947–1948. (sator)
  • Film o Emilu Zátopkovi se měl točit i v roce 1967 (ve francouzské produkci). Měl jej ztvárnit zpěvák Charles Aznavour, který se kvůli tomu tenkrát v Praze speciálně setkal s Emilem Zátopkem. Z filmu nakonec sešlo. (MichalStxt)
  • Graficky upravené záběry fiktivního olympijského stadionu v Helsinkách mají ve filmu 8 závodních drah. Ve skutečnosti tam bylo 7 drah. (MichalStxt)
  • Václava Neužila na roli Emila Zátopka připravoval atletický trenér Jan Pernica pět let. Zadaní od režiséra Davida Ondříčka doslovně znělo: „Tohle je herec Václav Neužil, potřebuju, abys ho naučil běhat jako Emil Zátopek.“ Hned jak přišel, předvedl Zátopka na první dobrou. (Posheidon)
  • Při svém prvním závodu Běhu Zlínem běží hlavní hrdina nejen v bývalém továrním areálu Baťových závodů, ale také probíhá ulicí v místní části Zálešná (i když se zde závod nikdy nekonal). Jsou zde vidět pouliční lampy (které zde byly v době vzniku filmu) a dům bez typicky cihlové fasády (pravděpodobně před zateplením), která k Baťovským půldomkům neodmyslitelně patří. (joshula)
  • Dana Zátopková (Martha Issová) chce dát ve filmu přednost mateřství před sportem. Ve skutečnosti ale věděla, že děti mít nemůže. V mládí onemocněla paratyfem a zánětem pobřišnice. (klukluka)
  • Emilovy sportovní začátky jsou natáčeny na cyklistickém stadionu v Lounech, kde je patrná i klopená betonová dráha. (vladous)
  • Scéna z hor se točila kousek nad Špindlerovým Mlýnem v Krkonoších. (vyfuk)
  • Scéna ze svatby pod stolem byla vymyšlena herci Issovou a Neužilem a nebyla původně ve scénáři. (vyfuk)
  • Zkratka ATK, kterou má Emil Zátopek (Václav Neužil ml.) na dresu, znamená Armádní tělovýchovný klub (v letech 1948–1953 předchůdce dnešní Dukly). (Matlas64)
  • Červené tretry, v nichž ve filmu běhá Václav Neužil, jsou přesnou replikou tehdejších Zátopkových a byly ušity pro herce přímo na míru. „Zpočátku to byl docela nezvyk. Bolí v nich lýtka i achilovky. Musí se v nich běhat po špičkách,“ řekl o tretrách během natáčení Václav Neužil. Právě pevná a dobře vytvarovaná lýtka byla Emilovou chloubou, jak vzpomínala jeho žena Dana, a proto na nich musel herec s trenérem zapracovat. (Krocka)
  • Ve filmu se objeví několik rekvizit, které byly vyrobené speciálně pro film, jako věrné kopie skutečných předmětů ze života manželů Zátopkových. Jedná se například o svatební pozvánku, pivní podtácek, malého plyšového pejska, olympijské medaile včetně krabiček, specifické koště v domácnosti Zátopkových nebo Emilovy červené tretry. (Krocka)
  • Dana Zátopková projevila zájem si ve filmu i zahrát. Měla se objevit v samotném závěru jako paní, která sedí na lavičce. Rozhodnutí padlo bohužel jen čtyři dny předtím, než byla paní Zátopková hospitalizována v nemocnici, ze které se již nevrátila. (HawkeyP)
  • Režisérovi Davidovi Ondříčkovi trvalo šest let, než přemluvil Danu Zátopkovou, aby mu dala osobnostní práva k filmu Zátopek. (HawkeyP)
  • Světová premiéra filmu proběhla 20. srpna 2021 na 55. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. (SONY_)

Související novinky

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

12.09.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně mimo udílení národního ocenění Český lev vybírá i potenciálního filmového kandidáta na prestižní cenu Oscar, jenž by na jaře příštího roku mohl… (více)

29. ročník Českých lvů ovládl Zátopek

29. ročník Českých lvů ovládl Zátopek

05.03.2022

Dnešní večer se nesl mimo tradičního oceňovaní české filmové tvorby rovněž v duchu sounáležitosti s válkou zpustošenou Ukrajinou. Vystoupil například i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen… (více)

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Zátopek!

Cenu filmových fanoušků získal Zátopek!

17.01.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila kompletní seznam nominací pro 29. ročník udělování cen Český lev. Mimo to byly během dnešní tiskové konference oznámeny i dvě nestatutární… (více)

Reklama

Reklama