Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šuflandia je legendární trpasličí země, takový malý stát ve státě velkých lidí schovaný v nepoužívané části jakéhosi státního úřadu. Nejsou tam ženy, alkohol a největší pochoutka, kterou si můžete dát v byfé na rohu je čerstvě grilovaná moucha. Těm nejlepším pracovníkům je umožněno za odměnu žít ve světě lidí dávkou látky zvané Kingsajz. Olgierd Jedlina (Jacek Chmielnik) je také zasloužilý pracant, ale stejně jako mnoho jiných v lidském světě emigruje a snaží se o záchranu svých utlačovaných přátel z područí tyranského vládce Nadšiškovníka Kilkujadeka (Jerzy Stuhr), jenž udělá vše, aby jeho utopickou totalitu nikdo nerozvrátil. A když se Olgierdovu příteli podaří vytvořit dosud režimem pečlivě utajovaný Kingsajz, Nadšiškovník začíná jednat. (monolog)

(více)

Recenze (84)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Na mě občas až moc velký úlet, ale pobavil jsem se dost, to zase jo. Určitě bych vyzdvihnul parádního Jerzyho Stuhra, který je snad ještě lepší než v Sexmisi. Triky jsou dokonalé a i na dnešní dobu velmi působivé. Ale nejvíc mě dostala hudba(samozřejmě orchestrální, ne ty polský 80´s hrůzy), ale pochybuju, že by se dal někde zrovna takový soundtrack sehnat. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Originalna sci-fi komedia. Sceny odohravajuce sa v Šuflandii su genialne. Jak po technickej stranke, tak aj samotny dej je neskuocne zabavny. Bohuzial sa v nej odohrava len polovica filmu. Mimo Šuflandiu to je priemerny az miestami nudny film. Keby som to videl prvykrat pred davnymi rokmi ako Sexmisiu, tak by som tomu asi dal aj stvrtu hviezdicku z nostalgie, ale Kingsajz mi nejak unikol a az dnes som ho videl prvykrat. 6/10. ()

Reklama

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Stanu se menším a ještě menším, až budu nejmenším na celém světě .. chtělo by se napsat, jenže chyba lávky. V Kingsajzu se naopak trpaslíci touží oprostit od své malosti a nejspíš i konečně zasunout, protože vy jste snad někdy viděli trpaslici? Já taky ne, takže jejich potřeby moc dobře chápu a schvaluju, jen je potřeba počítat s odporem (a pokud to budu brát i jako alegorii socialistického Polska roku 1987 tak i odborem - Solidaritou) .. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 2/10 Děj 1/10 Hudba 1/10 Efekty 4/10/// +jediné co bylo pozitivní, tak ta postelová scéna s tou mařkou, jo a taky originální myšlenka -jinak bohužel bláznivé, hodně podivné, docela silně nudné/// Hodně dlouho, skoro až do konce filmu mi trvalo, než jsem se začal trošku bavit. Navíc otřesná hudba a rychlé zastarání snímku taky moc nepomohlo. Trošičku jsem se vyžíval ve zpracovnání a v dosti dokonalejch detajlech, ale to opravdu nestačí./// Celkem 17%/// ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Když jsem snímek viděl poprvé na podzim roku 2010, byl jsem (možná až zbytečně ovlivněn kvalitami Sexmise) i přes vesměs kladné hodnocení docela kritický, ať už třeba k představiteli titulní role, či k soundtracku, jehož titulní píseň mi zněla jak "Diskžokej" od Ivety Bartošové. Reprízy s odstupem času (po šesti, resp. po deseti letech) však tyto výtky zahnaly. O to více se pak tedy lze kochat neomezenou invencí tvůrců (např. úroveň triků s tuzemskou stopou) a obdivem, jak opětovně tým kolem Machulského dokázal vměstnat na tu dobu velmi odvážný společensko-politický podtext. Stejně jako na úroveň humoru, která i přes některá prostředí vůbec není pokleslá - což má snímek podobné se Sexmisí, která také přesně ví, kde je tenká hranice mezi vkusem a nevkusem. Se znalostí režisérova díla, kterou jsem napoprvé neměl, vynikne i vtipný odkaz na Vabank (aneb "z nepřátel spojenci"), plus jsem s opakováním získal slabost pro tu část dějové linie, kdy se Olo a Ala postupně dají dohromady - aneb stejně jako v životě není nad krásné přátelství... V kategorii čtyřhvězdičkových byla Kingsajzu až škoda. 90% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu se krátce objeví dvě nafukovací žirafy z českého podniku Fatra Napajedla. (efenberger)
  • Postavy ztvárněné Janem Machulskim a Leonardem Pietraszakem se jmenují Kwintek a Kramerko, čímž film naráží Machulskiho filmy Vabank (1981) a Vabank II (1984), kde Jan Machulski ztvárnil kasaře Kvinta a Leonard Pietraszak jeho komplice, později majitele banky Kramera. (DavidHodan)
  • Režisér Juliusz Machulski do tohoto filmu opět obsadil nejen svého otce Jana Machulského, ale i Leonarda Pietraszaka a Witolda Pyrkosze, se kterými už předtím natočil oba díly své krimikomedie Vabank (1981). (DavidHodan)

Reklama

Reklama