Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šuflandia je legendární trpasličí země, takový malý stát ve státě velkých lidí schovaný v nepoužívané části jakéhosi státního úřadu. Nejsou tam ženy, alkohol a největší pochoutka, kterou si můžete dát v byfé na rohu je čerstvě grilovaná moucha. Těm nejlepším pracovníkům je umožněno za odměnu žít ve světě lidí dávkou látky zvané Kingsajz. Olgierd Jedlina (Jacek Chmielnik) je také zasloužilý pracant, ale stejně jako mnoho jiných v lidském světě emigruje a snaží se o záchranu svých utlačovaných přátel z područí tyranského vládce Nadšiškovníka Kilkujadeka (Jerzy Stuhr), jenž udělá vše, aby jeho utopickou totalitu nikdo nerozvrátil. A když se Olgierdovu příteli podaří vytvořit dosud režimem pečlivě utajovaný Kingsajz, Nadšiškovník začíná jednat. (monolog)

(více)

Recenze (84)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zábavnost filmu částečně odvanula uplynulá léta, ale jako metafora totalitního režimu je jasně čitelný dodnes. Jak něco takového tehdy mohlo projít? Každopádně scéna, kdy hlavní hrdina v trpasličí velikosti šplhá po těle krásné nahé hrdinky, se mi vryla do paměti už jako děcku a moc se mi líbí i dnes... :o) ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Více než klasicky výborný výkon Jerzyho Stuhra, více než přeladná figura Katarzyny Figury, více než celkem roztomilý děj plný milého humoru ční neuvěřitelná a úžasná scénografie lodžských ateliérů (barrandovskými efekty podpořená), stejně jako celkové antiautoritativní poselství z doby labutích písní komunistické východní Evropy. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Když je ti vše malé, tak vyřeš to trikem, svůj rozměr změň a staň se trpaslíkem." Tak trochu Matrix, trochu Ať žijí duchové, trochu Franz Kafka a trochu Miloš Macourek. Juliusz Machulski se netají svou inspirací fantastickými komediemi Václava Vorlíčka, Oldřicha Lipského a spol. a v Kingsajzu používá mnohé patenty jejich kameramana-vynálezce Vladimíra Novotného. Ale málo se ví, že i polskou kinematografií se v 60. a 70. letech přehnala vlna absurdních komedií, kde do života znormalizovaných Poláků zasahovali superhrdinové a šílené vynálezy. Tyto filmy byly narozdíl od českých adresnou satirou na politický režim a Sexmise i Kingsajz na ně volně navazují. Teď, když jsem film viděl znovu asi po dvaceti letech, překvapilo mě, jak dobře mu slouží neuvěřitelně hnusná móda 80. let. Všechny ty dámské pudlí účesy, vulgární líčení, neforemné oděvy, které měly signalizovat zálibu nositele v nedbalé eleganci... To vše dnes vypadá jako bizarní futuretro, vymyšlené speciálně pro fiktivní svět této městské fantasy, i když šlo jen o kulminační bod tehdejších trendů v oblékání. Proto nakonec i ten "normální" svět mimo vybájenou Šuplandii upoutá divácké oko a pomůže překlenout některé nudnější scény. Kingsajz je možná zbytečně dlouhý, ale stále poměrně zábavný. Kde jinde uvidíte například strhující dramatickou scénu horolezení po záchodovém prkénku a visení na splachovadle, aniž by působila trapně? "Małe jest piękne." 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kingsajz sa dnes už dosť ťažko slovami opisuje....geniálne scény striedajú tie, povedzme že menej geniálne a pred prehľadným príbehom dostáva prednosť absolútna neviazanosť tvorcov. Netuším, ako reagovala na film komunistická strana, ale možno to už v tomto období nikto vážnejšie neriešil a diváci sa išli do kina hlavne zabaviť. No a v tom ako bývalý "čechoslovák" vidím menší problém. Po trikovej stránke síce výborne zvládnuté, ale mám dojem, že v zlatých českých komediálnych ručičkách by to bola zábava ešte väčšia, najmä čo sa týka dialógov. Ono smiať sa tu nie je príliš nad čím, je to skôr taká nonstop akčná dobrodružná zábava, pri ktorej často neveríte vlastným očiam a pri českom dabingu ani vlastným ušiam. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl spravne ujetej film. Prislo mi, ze trpaslici jsou lepe odvedeny nez ve filmu Pidilidi a tema mi prislo trochu podobne Matrixu, taky tu jsou agenti, "vyvoleny" a prechazeni z jednoho sveta do druhyho. Zapletka je hodne originalni, docela promakana (Az na zmenseni spodku sem si nevsim niceho nelogickeho.) a hlavne hodne vtipna. Navic tu je spousta skvelejch hlasek, super hudba a vynikajici polsky herci, se kterejma jsem se setkal asi poprve, ale fakt nemeli chybu. Hlavne Jerzy Stuhr a Jacek Chmielnik byli bezchybny, ale taky to bylo tim, ze dostavali nejvic prostoru. Navic i trikove to je odvedeny slusne. A zaver prekvapi. Nemam zadne vyhrady, ale na 5* bych to nevidel. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Juliusz Machulski do tohoto filmu opět obsadil nejen svého otce Jana Machulského, ale i Leonarda Pietraszaka a Witolda Pyrkosze, se kterými už předtím natočil oba díly své krimikomedie Vabank (1981). (DavidHodan)
  • O speciální efekty se postaralo československé Filmové studio Barrandov, konkrétněJiří Šimůnek, Boris Masník a Boris Moravec. (Ganglion)
  • Ve filmu se krátce objeví dvě nafukovací žirafy z českého podniku Fatra Napajedla. (efenberger)

Reklama

Reklama