Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šuflandia je legendární trpasličí země, takový malý stát ve státě velkých lidí schovaný v nepoužívané části jakéhosi státního úřadu. Nejsou tam ženy, alkohol a největší pochoutka, kterou si můžete dát v byfé na rohu je čerstvě grilovaná moucha. Těm nejlepším pracovníkům je umožněno za odměnu žít ve světě lidí dávkou látky zvané Kingsajz. Olgierd Jedlina (Jacek Chmielnik) je také zasloužilý pracant, ale stejně jako mnoho jiných v lidském světě emigruje a snaží se o záchranu svých utlačovaných přátel z područí tyranského vládce Nadšiškovníka Kilkujadeka (Jerzy Stuhr), jenž udělá vše, aby jeho utopickou totalitu nikdo nerozvrátil. A když se Olgierdovu příteli podaří vytvořit dosud režimem pečlivě utajovaný Kingsajz, Nadšiškovník začíná jednat. (monolog)

(více)

Recenze (84)

monolog 

všechny recenze uživatele

Když pominu, že je to největší zobrazení totalitární společnosti, jakou Machulski natočil, musím říct, že je to taky velká sranda. Smršť nápadů a vtípků, které tvůrci zakomponovali do příběhu (vůbec jen nápad, že v naší společnosti žije mnoho původně trpaslíků, že jediný způsob, jak můžou zůstat velcí je pít určitou limonádu, a potom ta trpasličí země Šuflandie a všechny ty drobnůstky jako oblečení, menu v hospodě v podobě vařené mouchy, obranný nástroj čili sichrhajska=zavírací špendlík, bydliště a život v Šuflandii, konec filmu atd), si zaslouží uctivé ticho. No a nesmím, jako starej prasák, zapomenout na nádherný erotický scény (a tohle je erotika, ne to soft porno, kterým nás krmí jisté televize). Je to jiskřivý, vzrušující a neznám chlapa (samozřejmě asi kromě teplejch, protože ti by chtěli pravděpodobně jinýho partnera), kterej by tohle nechtěl zažít. a Katarzyna Figura má sakra figuru. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Opravdu nehrozí, že Kingsajz někdy bude jeden z mých nejoblíbenějších filmů - přecejenom jsem viděla Sexmisi (kterou jsem zbožňovala už od nějakých 6 let) a neubráním se srovnávání. Myšlenka je ale hezká (i když ne tak dotažená, jako právě u přechozího filmu režiséra) a vůbec je to celé strašně milé. A postava Nadšiškovníka je prostě boží. ()

Reklama

Bush13 

všechny recenze uživatele

Více než klasicky výborný výkon Jerzyho Stuhra, více než přeladná figura Katarzyny Figury, více než celkem roztomilý děj plný milého humoru ční neuvěřitelná a úžasná scénografie lodžských ateliérů (barrandovskými efekty podpořená), stejně jako celkové antiautoritativní poselství z doby labutích písní komunistické východní Evropy. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Bizarní útvar, recyklující v genderové kontrapozici sexmisovskou podzemní totalitu s českou trpajzličí trikovou školou v propracovaném scénáři, který ovšem mezinárodně sdělný protirežimní vzdor pojímá v lehce infantilně kódované stylizaci. Vzor vorlovsky-skřítkovského šklebu (počítám, že Machulski skřítkovské čepici odrostl), zábava, kterou nesnadno reprízovat. Významově důležité české verze písniček přispívají k českému dabingu, který podporuje styl. 3-4* ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Moje moucha! Už neni! Na divoko! No a? Je to hnus! Série ironických a ikonických hlášek, které si nejlépe člověk vychutnal v té době a je až s podivem, že to u nás prošlo cenzurou, ale je fakt, že ke konci osmdesátek to tady měli všichni už dost na salámu. Převeliká škoda, že se Šuflandie sune do zapomnění, stejně jako Sexmise, protože film měl spoustu památných scén a památných vět: "Dejte mi sichrhajzku, živého mě nedostanou." Díky mírnému zastarání nechám jenom čtyři grilované mouchy. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu se krátce objeví dvě nafukovací žirafy z českého podniku Fatra Napajedla. (efenberger)
  • Postavy ztvárněné Janem Machulskim a Leonardem Pietraszakem se jmenují Kwintek a Kramerko, čímž film naráží Machulskiho filmy Vabank (1981) a Vabank II (1984), kde Jan Machulski ztvárnil kasaře Kvinta a Leonard Pietraszak jeho komplice, později majitele banky Kramera. (DavidHodan)
  • O speciální efekty se postaralo československé Filmové studio Barrandov, konkrétněJiří Šimůnek, Boris Masník a Boris Moravec. (Ganglion)

Reklama

Reklama