Reklama

Reklama

Taboo

(seriál)
Trailer 1
Drama / Thriller / Mysteriózní
Velká Británie, 2017, 7 h 55 min (Minutáž: 55–60 min)

Epizody(8)

Temně surreálná minisérie TABOO, odehrávající se v roce 1814, sleduje dobrodruha Jamese Keziaha Delaneyho (Tom Hardy) – muže, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn. Dlouho se věřilo, že je mrtvý, nyní přijíždí domů do Londýna, aby převzal to, co zbylo z otcova podnikatelského impéria a přebudoval svůj život. Dědictví po otci je však pohár plný jedu, James si musí dokázat poradit s čím dál tím více spletitými okolnostmi a nepřáteli číhajícími za každým temným rohem, aby se vyhnul rozsudku smrti. Ve víru intrik, vraždy a zrady se mysteriózní rodinné drama rozvíjí v žhnoucí příběh lásky a proradnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (319)

Motinski 

všechny recenze uživatele

Je cítiť že toto mal pod palcom Steven Knight. Miestami som si myslel že sledujem Peaky blinders 19. storočia. V tom ako sú nám podávané zvraty, ako má hlavná postava premyslené veci dopredu a ako dialógy pôsobia dôležito v každom slove. Vo všetkom ostatnom ale ide o slabšiu záležitosť. James Delaney je zvláštná postava, tak ako aj celý seriál. Nejednoznačná, nepredvídateľná a nebezpečná. Občas vykreslená ako mýtický diabol, hlúpy agresor čo necíti bolesť, na druhej strane aj ako šikovný stratég a neobyčajne múdry človek. Taboo ma bavilo a na konci každej časti som chcel vidieť ďalšiu, no veľa veci mi na ňom vadilo. Postavy sú ploché. Chladné a stereotypne napísané. Kladné sú málo sympatické, záporné málo nebezpečné. Je tu množstvo WTF momentov a abstraktných scén (Hardyho snové vizie) ktoré ma rušili. Zápletka ma nebavila a poriadný spád chytí v posledných 2 častiach. Tom Hardy ako herec zachraňuje čo sa dá a baví vás ho sledovať. Väčšinu seriálu ale neviete čo je jeho charakter zač. Čo si prežil, čo chce dosiahnuť, aké má motivácie, to všetko je divákovi skryté a nemal som chuť si domýšľať teórie. Nezáživné rozprávanie je aspoň ako tak vybalancované skvelým vizuálom. Hrátkami s farbami a tieňmi, pochmúrnou atmosférou špinavého Londýna a výtvarne nádherné nadizajnovanými kulisami. Či už pri interiéroch alebo exteriéroch. Pár krát som si myslel že tie 4* možno aj dám ale na konci som sa rozhodol že nie. Chýbala mi väčšia razantnosť a aspoň pár pasáži pri ktorých si poviem, Wow toto je ono. Okrem poslednej epizódy som to tu nezažil ani raz a iba sa nechal príjemne unášať výpravou. Taboo si zaslúži pozornosť a možno aj ďalšiu sériu (ktorá podľa všetkého nevznikne), nemá ale tak prepracovaný scenár ako sa tvári. Kľudne sa mohol orezať na 4 dielnú minisériu a nebyť na začiatku až tak tajuplný a nejasný. 6/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DOBROTIVÝ BOŽE. PŘICHÁZÍ MRTVÝ MUŽ!...“ /// Tajemná postava s ďábelskou pověstí… skvělá role pro Hardyho. S příběhem to mám horší… furt takový vočekávání věcí příštích, který se táhne strašlivě dlouho. To, vo čem vyprávěj, vyprávěj kurevsky vobšírně. Naštěstí temně (obrazem) a špinavě (prostředím). Dramaticky parádní, ale dějově slabší. I když někoho může potěšit ještě ta historie/// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám předky u Nuu-chah-nulth. 2.) Jsem jako ďábel. Kuju pikle a sbírám informace. 3.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Boj mezi Korunou, Východoindickou společností, americkou vládou a dobrodruhem Delaneym. 1) Tvůrci se natolik zhlédli v noirové naturalisticky temné atmosféře (za mihotavého svitu svic se špinaví a dobově zanedbaní herci chovají neurvale a hrubě), že ztraili smysl pro míru. 2) Příběh sám je navzdory svému mysterioznímu pozlátku poněkud nudný, nicméně na tři hvězdičky to stačí. 3) Že je ovšem všechno jen primitivní kašírování prozrazuje dnešní slovník, konverzace i chování postav. 4) Velmi britsky působí přitažlivý Jefferson Hall (Thorne Geary, manžel dívky, kterou miluje Delaney), věk nezjištěn. 5) Výstižný koment: marvan (odpad). ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Po zhruba pěti epizodách, z nichž tu poslední jsem z valné části prospal (a na dotaz, zda jsem o něco přišel, bylo mi řečeno, že ani ne), musím trochu zakroutit hlavou nad zdejším vysokým hodnocením. Špinavá goticko-pirátská neobvyklost Taboo se poměrně rychle přejí. Zvlášť když je čekání na každou zajímavější scénu neúměrně natahováno časem spolehlivě prudícími záběry na někam jdoucího Drsného Hardyho. Také nemalá porce ze spousty přebytečných tlachů kolem šla jistě vypustit. Sestříhat těch pět dílů na dvě hodinu a půl dlouhé epizody, určitě bych byl podstatně nadšenější. ( - - - ) Edit: Po delší (a nezbytné) přestávce jsem se odhodlal dodívat na zbytek. U šesté části jsem se pořád ještě trochu ošíval. ALE poslední dvě už byly konečně tím správně napínavým nářezem, kterým si to u mě Hardy a spol. vylepšili o celou jednu hvězdičku. Na tomto místě si však neodpustím povzdech nad natahovacím trendem v současných seriálech. A nejen v nich; vata je dnes všude: V románech, povídkách, v muzice... Prý je za tím vším třeba hledat peníze. Ale to je mi jedno. Mě za čas, který louskáním té vaty strávím, nikdo nezaplatí. Celé to bylo opravdu tak na tři devadesátiminutové epizody. A jak napsal d-corso, muž který zmizel, "pak by Taboo fungovalo perfektně, klidně za 5*." ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, když budu tvrdit, že jsem čekal, že Taboo bude větší pecka. Prostě jsem čekal mnohem více, než jsem nakonec dostal. Tím nechci tvrdit, že Taboo je špatný seriál, to totiž rozhodně není. Jen si myslím, že z něho šlo vytáhnout ještě více. Na druhou stranu díky tomu není seriál úplně mainstreamová záležitost, která sedne naprosto všem. Tvůrci zvolili pomalejší vyprávění a specifické dávkování informací. Díky tomu neustále udržují naší pozornost a překvapují nás zvraty a překombinovaností Delaneyho plánů. Velmi mi sedla celková atmosféra seriálu, která je temná, nepříjemná a hnusně realistická. Všude samá špína, nepořádek, mokro, déšť a mrtvoly s vyříznutými střevy. A pak je tu samozřejmě hlavní postava Jamese Delaneyho, o které bych jako divák chtěl vědět více, než dostanu. Chci znát jeho minulost z Afriky, jak přišel k diamantům, výcvik u Východoindické společnosti, otroctví, kanibalismus a nebo lásku k jeho setře. A na to jsem se celou dobu těšil a seriál mi ukázal jen špetku z toho a to mě fakt mrzelo. Tom Hardy je v této roli parádní a dost mu sedla. Jeho pohledy, buldočí zápal, málomluvnost a velká část šílenství z něho dělají velmi zajímavou postavu. Oproti tomu jeho protivník v podání Jonathana Pryce působí malinko nudně, ale v dalších dílech se ukáže jako slušný protivník. Oona Chaplin je zde dost zajímavá a celou dobu jsem nevěděl co si o ní mám myslet. Příjemně mě překvapila Jessie Buckley, kterou jsem neznal. Z vedlejších postav si prostor hodně kradl Michael Kelly a Tom Hollander. Co se týče samotného seriálu, tak ten si jede svoje a občas je mu naškodu pomalejší tempo a hlavně překombinovanost, kdy není vůbec jasné o co postavám ve výsledku jde a některé zvraty díky tomu ztrácí na efektivitě. Taboo je velmi dobrý atmosferický seriál, který trochu pokulhává s příběhem. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • Jazyk, ktorým rozpráva James Keziah Delaney (Tom Hardy) sa nazýva Twi a je to stále používaný jazyk kmeňa v západoafrickej Ghane. (juditik)
  • Steven Knight súhlasil s písaním scénara Taboo len pod tou podmienkou, že si Tom Hardy zahrá hlavnú rolu vo filme Locke (2013), ktorý Knight režíroval. (juditik)

Související novinky

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

04.02.2023

Hvězdný Timothée Chalamet nedávno natočil reklamu o tom, jak všichni slavní a uznávaní herci pracují pro Apple. Nyní to technologický gigant s bezednými kapsami a vlastní streamovací službou Apple TV… (více)

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

01.02.2017

Když se řekne Serenity, řada si lidí si vybaví filmové zakončení seriálu Firefly. Od téhle klasiky ale uběhla řada let, takže si může "vyrovnanost" půjčit do názvu zbrusu nový projekt. O co přesně… (více)

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

24.06.2016

Ačkoliv Tom Hardy seká jednu velkou roli za druhou, teprve letos se dočkal první oscarové nominace. Na rozdíl od Leonarda DiCapria šel sice domů s prázdnou, i tak mu ale Revenant pomohl k dalšímu… (více)

Reklama

Reklama