Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kalifornie. Normální všední den. Obyčejný student jménem Leland Fitzgerlad (Ryan Gosling) spáchá zdánlivě nesmyslnou a nevysvětlitelnou vraždu a všechno se najednou změní. Pro Lelanda, jeho rodinu, přátele i učitele. Ve vězení pro mladistvé se Leland setkává s vězeňským učitelem Pearlem Madisonem (Don Cheadle), který se snaží najít odpověď na spoustu sžíravých otázek. Proč se syn slavného spisovatele Alberta Fitzgeralda (Kevin Spacey), mladík se slibnými vyhlídkami, dopustil něčeho takového? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (206)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Proč jeden člověk zabije druhého? Proč jeden zradí druhého? Proč otec nemiluje svého syna? Proč je na světě tolik smutku a bolesti? Proč to vydržet a proč to vzdát? ...... Protože "Bůh na nás dává pozor a přesto nejsou věci v pořádku"? Protože jsou "líní andělé"? Protože zabít pro jednoho znamená způsobit smrt, ale pro jiného činit milosrdenství? Film tisíce a jedné otázky a skvělá volba do hlavní role obsadit Ryana Goslinga. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $343,847Tržby Celosvetovo $-║ dobrý herci, aj príbeh nie je na zahodenie ale chcelo to o trošku viac z toho vyžmýkať /60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Matthew Ryan Hoge .. Zvláštní film o životních cestách a chybách, který položí obrovskou spoustu otázek a je jen na divákovi, zda MÁ (nikoliv najde) nějaké odpovědi. Natočeno dosti komorním, avšak působivost neubírajícím, stylem. Pravda, šlo to zřejmě udělat úderněji, aby se ti, co nechtějí nebo neumí během poklidných pasáží přemýšlet, nenudily, ale to už je jejich smůla. Já si v tom filmu našel mnohé a nějaké ty nedostatky jsou tím smeteny pod stůl. Ryan Gosling svého podivínského mladíka zvládá opět skvěle a k tomu mu sekunduje velká spousta známých tváří. Těžko tento film doporučovat na potkání kde komu, ale když bude možnost zkusit ho, neváhejte a možná nebudete litovat.. 85%. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Proč člověk zabije člověka a proč to udělá někdo, kdo má celý život před sebou? Může za to špatná výchova, špatné rodinné vztahy? Může za to puberta? Nešťastná láska? Pomsta? Smutek? Na všechny otázky by měli být odpovědi, ale co když na prosté proč, odpověď není? Lelandův svět svou odpověď má.. Odpověď, která stojí za zamyšlení! Výborný soundtrack a Gosling zakousnutý do spodního rtu dokonalý! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Svoj svet už mali Garp aj Prot a hoci je ten Lelandov z nich najslabší, stále je to zaujímavý film, ktorý je v najlepších chvíľach poetický, väčšinou však skôr nudný. Vlastne ani neviem, príbeh KOHO nám je vlastne servírovaný; evidentne nie vyložene len ten toho z názvu. Ryan Gosling (konečne s vlasmi) je talentovaná mladá hollywoodska krv a svojho "vraha" podáva tak precítene a zadumane, až sme ochotní pozabudnúť na jeho hrozný zločin. A spomeniete si na obdobne uprostred cesty zastavený VZOREC PRE VRAŽDU. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling. Kvůli němu jsem se namáhal si tohle zapomenutý utlumený drama doplnit a on byl i při shlédnutí tím, co tu táhlo především. Odevzdaný náctiletý podivín s neobvyklým vnímáním světa kolem je i s odstupem 15 let (a hvězdnou kariérou) jedna z jeho nejlepších rolí. I když to není žádná lehká látka k přebrání, vyznění lehce depresivní, pár věcí by se vytknout dalo, ta postava mi byla blízká a se zvláštním pocitem doporučím. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdo by si občas s chutí někoho nezavraždil? Já tedy mám chutí dost, ale někde v sobě mám nějakou lidskou brzdu ... nebo se možná jenom bojím toho, že by mi to nevyšlo. To je nakonec jedno, protože mladý, krásný a inteligentní Leland zabil a solidní herecká elita má jediný úkol - přesvědčit diváka, že stojí za to hodinu a půl čekat na to, zda se Leland vyžvejkne a sdělí, proč to udělal. Mne tedy přesvědčili tak napůl, protože o zajímavosti snímku nepochybuji, ale na druhou stranu mne to moc nebavilo. Určitě by bylo zábavnější zaskočit ve výplatní den na sociálku a trochu odlehčit státnímu rozpočtu na výdajové stránce. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"And that's when I figured out that tears couldn't make somebody who was dead alive again. There's another thing to learn about tears, they can't make somebody who doesn't love you any more love you again." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pravdu-povediac som čakal omnoho viac, hlavne možno kvôli hereckému obsadniu. Film sa snaží riešiť nastolenú otázku bytia, lásky, no hlavne otázku vraždy s tými dvoma spojenú. Opisuje pocity vraha a snaží sa nájsť otázku "prečo?". Obsahuje veľa psychologických a úvahových rečičiek, ktoré však podľa mňa nedávali filmu vôbec správny spád. Niekedy ich bolo až príliš. Síce skončil film zaujímavo, to musím uznať, no chýbal mi tam viac priestor pre Spaceyho, ktorý ho tu dostával prekvapivo málo, lebo Cheadle a Gosling, no v nich som tú magickosť držania filmu nad vodou dnes nevidel. 60%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Svět podle Lelanda jsem si koupila kvůli Kevinu Spaceymu, jehož filmy typu Svět podle Prota nebo Život Davida Galea mám hodně ráda. Šok číslo jedna: Kevin Spacey v tom vlastně vůbec nehraje a pokud se na obrazovce objeví dohromady na pět minut, možná přeháním. Šok číslo dva: Svět podle Lelanda se sice tváří jako mix obou předchozích filmů a možná ještě Americké krásy, to tolik důležité kouzlo všech předchozích snímků mu ale chybí. Děj plný filosofických úvah, které scénárista radši nechá postavy dvakrát slovo od slova zopakovat (abychom si je my, blbci, zapamatovali), už někde v první třetině jednoduše ztrácí ten tolik důležitý drajv. Leland stále dokola opakuje několik bezvýznamných příhod svého života a já chvíli sedím a pozoruju ho, pak si začnu kreslit a v závěru ještě surfovat po internetu... Že by se mi to stávat u filmu nemělo? Souhlasím. Na druhou stranu nutno dodat, že závěr je moc hezký. Přesně takový, jaký byste čekali od filmu, který vám nějakou dobu má uvíznout v hlavě. Je jenom škoda, že si scénárista trochu víc nepohrál s dějem. Nápad ani výborné herecké obsazení totiž tomuhle filmu rozhodně nechybělo. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Řekněme, že vidíme nějaké děti, jak hrají baseball. Všechno co vidím já, je to dítě, které nemůže hrát, protože říká uhozené vtipy a nikomu nepřipadají směšné. Nebo při pohledu na líbající se dívku a chlapce, vidím jen to, že jednoho dne z nich bude starý smutný pár, který se vzájemně podvádí a nemůžou se na sebe podívat. A já to cítím. Cítím všechen jejich smutek. Cítím to pravděpodobně hůř, než ten starý pár nebo divný kluk. Svět podle jednoho kluka, který všechno vidí až moc černě a depresivně a "naděje" mu nic neříká. To je vlastně odpověď na všechny otázky, kdo čekal údernější konec (jako já), nedočká se. Film si hraje na daleko víc, než čím ve skutečnosti je. Přes všechny filosofické otázky, hluboké dialogy a zajímavé myšlenky je to vlastně neskutečně jednoduché. Netřeba tedy v ději všem hledat složitosti. A přesto vám Leland se svým apatickým výrazem a deprimujícím pohledem na svět ten mozek zaměstná. Jedinečnou atmosférou mi to silně připomínalo třeba Americkou krásu, Virgin Suicides nebo K-Pax. Mám dojem, že v dnešní době už takové filmy nevznikají, což je strašná škoda. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

'' You have to believe that life is more than the sum of its parts, kiddo...'' Tohle je přesně ten typ filmu, u kterého Vám mozek šrotuje na plné otáčky. Kvůli kterému si musíte klást otázky, hledat ''v tom všem'' smysl. Otázky na které neznáte odpovědi, doufáte v jejich nalezení po skončení titulků, nebo se prostě smíříte s tím, že na některé z nich prostě odpovědi neexistují. Po skončení filmu se ve mně mísila celá řada pocitů, ale v něčem mám jasno. Perfektní soundtrack, výborný Gosling (kam se v posledních letech poděl ?) a stejně tak obsazení vedlejších rolí. Tohle je jeden z těch zážitků, na který budu hodně dlouho myslet - 90%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Snímek produkovaný Kevinem Spaceym (prosadil si vedlejší roli slavného spisovatele a Lelandova otce) začíná zostra. Hybatelem celého příběhu je šokující událost kdesi v Kalifornii, kdy pro okolí bezproblémový a přemýšlivý chlapec dost nevybíravým způsobem zabije retardovaného bratra své přítelkyně. Nešlo však o to, jak to provedl (19x jej bodnul), ale proč!! Jakákoliv agresivita mu byla vždy na míle vzdálená, přesto se do soudu dočasně ocitá ve „vězení“ mladistvých delikventů. Jeho jednání začne vzápětí zajímat učitele Pearla; a nejen proto, že se stane stavebním kamenem jeho připraveného románu, ale záhy se promítne i do jeho vlastního života. Celé drama vypadá neuvěřitelně slibně, otevírá řadu palčivých, alarmujících otázek, ale brzy se zdá, že si začínající režisér i scénárista Matthew Ryan Hope předsevzal víc, než mohl utáhnout. Nabízený nevšední zážitek se bohužel nekoná. Mladík se slibnými vyhlídkami nakonec mohl říct mnohem víc a sic to celé vypadá velmi pěkně, postrádá to dramatický efekt i hlubší emocionální zážitek. Ve výsledku skřípající chladné drama přesto zahřeje znamenitými hereckými výkony – vedle potěšujících vedlejších rolí (Kevin Spacey, Jena Malone) snímek táhne nejzajímavější objev své generace, talentovaný Ryan Gosling (mimochodem loni nominován na Oscara a letos pro změnu na Zlatý glóbus) a chybující učitel ztvárněný Donem Cheadlem!! I díky nim nakonec volím vyšší hodnocení!! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ďalší z rady filmov o problémoch americkej mládeže a jej kolísania na hranici zdravého rozumu. Bohužiaľ Lelandovská verzia ma príliš neoslovila, filozofické otázky filmu boli mnohokrát rozobraté a ak aj nie, rozoberá si ich každý sám inak. Nebolo to len poobedným útlmom, že som pri tejto psycho limonáde zaspávala. Ani jedna postava mi nebola vyložene sympatická a ani jedna vyslovene negatívna. Nemastný-neslaný odvar módnej vlny posledných rokov, ktorú asi naštartovala zatiaľ neprekonaná Americká krása. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Namiesto toho, aby som bol zasiahnutý po emocionálnej stránke, rozbolela ma z tých hlbokých, ťažkých myšlienok, ktoré hrajú v tomto snímku prvé "husle" - hlava. "Neuveriteľný" záver ma zaskočil, alebo dokonca možno aj trošku sklamal, než príjemne šokoval. Lelandov svet som si nijak mimoriadne neužil, no je možné, že je to najmä moja chyba. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který je postaven především na spoustě filosofických úvah a dialozích a důležitou roli hraje otázka proč. Je skutečně věta: "Není to ničí vina" jedna z velkých lží lidstva? Skutečně má všechno nějaký důvod a každý čin, každé rozhodnutí jediného člověka musí mít svůj důsledek a ovlivnit tak všechno ostatní? Z každého dialogu, nebo monologu se film snaží vytáhnout velkou životní pravdu, on film vlastně nezobrazuje něco převratného a zásadního, všechno, co je zde řečeno, svým způsobem všichni někde uvnitř víme, ale nepřipouštíme si to, protože zároveň doufáme, že to tak není a podle toho si snažíme utvářet naši budoucnost. Kdyby každý nahlížel na svět jako právě Leland, tak by se rovnou mohly konat hromadné sebevraždy. Film je hodně depresivní, ale zároveň mu nechybí kapka naděje, protože život je krásný a je to dar a všechny ty životní pády za ten život stojí. Film mě hodně dostal, závěr mě dokázal emočně rozsekat. Celé je to podtržené skvělými hereckými výkony, Ryan Gosling zahrál svou postavu skvěle a velmi přesvědčivě, jemu ale já skočím na všechno, Kevin Spacey sice dostal málo prostoru, ale mu vlastně stačí jeho obrovské charisma, při každém filmu s ním jen žasnu. Skvělý filmový zážitek. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Leland je můj kluk, moje imaginární druhé já, můj pokřivenej obraz. Jeho život byl vyhrocenej jako špičky nožů, ale málokdy si to uvědomil. Pak se v jeho životě něco zlomilo, začal si uvědomovat tíhu života a rozum mu odešel až na kraj světa. Začal vnímat jinak. Leland není film pro každého, je v něm otázek na vícero takových počinů. Ale má Ryana Goslinga, jehož herecké umění překračuje lidský možnosti a z jehož postav se stává něco víc než jen "lidi na papíře". Obdivuju ho, protože je na svůj věk až k zbláznění vyzrálej. V poslední den roku jsem chtěl něco mimořádnýho- byť Leland nefiguruje v horních dvaceti, má pro mě větší význam, než kdejaký film od fochu. Je to těžký, ale ten film má ohromný potenciál ve vaší hlavě zrát. 90% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Leland P. Fitzgerald brutálně zavraždí mentálně postiženého Ryana Pollarda. Startuje postupně rozhřešovaná mozaika o smutku, špatnosti, nezájmu a dopadu zmíněných elementů na dospívajícího kluka. Film neodhalí snad jedinou jasně pozitivní věc z Lelandova života a okolí, což je sice zbytečně alibistické, nicméně pro výsledný efekt celkem důležité. Ryan Gosling jako flegmouš a přesto vnímavý a citlivý Leland funguje skvěle, Don Cheadle v roli vězeňského učitele (a spisovatele) nezaostává, na Kevina Spaceyho jako Lelandova otce moc místa nezbylo. Pochválit zaslouží zejména Jena Malone, která je v roli sestry zabitého a zároveň přítelkyně vraha výtečná. Trochu mi vadila jen postava Allena Harrise, která je sice stěžejní, avšak dlouho zůstává nevýrazná a fádní. Výsledné dojmy mají několik podob. Viděl jsem skrývaný strach hlavní postavy z osamělosti a nezájmu, viděl jsem touhu konat přes všechna negativa dobro/zbavovat utrpení. Vražda se tak stala v momentě vykonání něčím osvícenějším, aniž by viník dokázal vidět zvrácenost, nevratnost a zbytečnost vlastního zkratovitého činu. A taky skutečný smutek. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Všetky moje slová, emócie a myšlienky 100% vystihol Jojinecko vo svojom komente a všetko ostatné odo mňa by bolo už len o tom istom.... ()

Reklama

Reklama