Reklama

Reklama

Sherlock: Přízračná nevěsta

(TV film)
  • Velká Británie Sherlock: The Abominable Bride (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Netrpělivě očekávaný speciál kultovní série jen 24 hodin po světové premiéře! Fanoušky po celém světě dlouho očekávaný zbrusu nový díl britské série je konečně zde. Sherlock Holmes a jeho věrný společník doktor Watson v neodolatelném podání Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana se tentokrát zcela výjimečně a dle tvůrců série naposledy ocitají na stopě zločinu v kulisách viktoriánského Londýna konce 19. století. Tedy v prostředí a době, kam dobrodružství slavného detektiva původně umístil praotec celého fenoménu, Sir Arthur Conan Doyle. Jak prosté. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (461)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Já to tušila, že je v tom zasazení do minulosti nějaký háček! Moffat s Gatissem ale překonali moje očekávaní a jsou děsně meta. Neuvěřitelně jsem si užívala malé detaily a náznaky k vyřešení případu i dějovým twistům - skoro jako když si povídáte s někým hodně chytrým a oba z toho jste nadšení. Po pomalejší třetí sérii tu znovu máme hodně dějový díl, který nabídl fanouškům nějaký ten fan service (konečně zasazení do původního prostředí!), ale zároveň svým způsobem posouvá děj celého seriálu. K dokonalosti chyběla jen přítomnost Irene Adler, tak snad někdy příště... PS: Mimochodem musím pochválit krásné viktoriánské lokace! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jak je Sherlock geniální, tak je i neskromný a ve stylu jeho okázalé nabubřelosti se začíná odehrávat i nová řada seriálu. Tvůrci si uvědomují, jakou ikonu na seriálovém poli stvořili a začínají tak trochu masturbovat sami nad sebou. Nejsem toho velký fanda a už vůbec nejsem fanda oživení poměrně nezajímavého a necharismatického záporáka, s kterým jsme se už jednou vypořádali. Každý ví, že, aby hrdina mohl fungovat, musí mít k sobě pořádného antihrdinu, Moriarty jím u mě rozhodně není. Je to zbohatlý pacholek, jakých je napříč seriály plno, nemám k němu respekt a už vůbec z něj nemám strach. Přijde mi, že v tomto scénáři nemůže skvělé duo Sherlock+Watson jet na plný plyn... 7/10 ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Kým sa Sherlock a Watson pohybujú vo viktoriánskej dobe, ide až o nečakane vynikajúce a stále moderné osvieženie, v mojich očiach prekonávajúce pôvodný seriál. Problém nastáva približne v polovici, keď sa do tej doby čistá žánrová zábava zvrhne v prekombinovanú sebaparodickú záležitosť striedajúcu časové línie. Mal to byť samostatný špeciál ako bolo avizované, snaha o napojenie na udalosti tretej série pôsobí v tomto podaní jemne kŕčovito, pretože vo výsledku nerieši vôbec nič. Akokoľvek musím chváliť skvelé dialógové výmeny a istú nepredvídateľnosť, Moffat by sa mal viac sústrediť na budovanie zápletiek, ako na tieto samoúčelné, hoci stále do istej miery zabavné, exhibície. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Takže jednoho z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese tvůrci výjimečně poslali do viktoriánského Londýna, protože tohle je speciál a divákům to udělá radost.... Nebo to bude zamotanější. Ostatně už od začátku na diváky Gatiss a Moffat pomrkávají a nakonec se dočkáme i propojení informace z vyšetřování starého zločinu a seriálové reality, jak ji známe. A dokonce se to obejde bez meta narážek na Arthura Conana Doyla, které se tentokrát mimořádně nabízely. I tentokrát by se to obešlo bez vtipů, BBC utrácí za zbytečné vizuální hrátky a děje tam na hodinu a půl stopáže moc není, ale oproti řešení vztahů ve třetí sérii je tenhle speciál rozhodně pokrok. Naslouchání fanouškům se ne vždy vyplatí, ale tentokrát rozhodně ano. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Předem bych chtěl poděkovat České televizi za to, že mi tenhle díl Sherlocka umožnila vidět v tak krátkém časovém intervalu od premiéry. Opravdu, klobouk dolů. Rozdíl jednoho dne od premiéry na BBC je takový luxus, jaký nám dnes nabídne snad už jenom balíček serverů uložených v Severním Ledovém Oceánu na nějaké ropné plošině. No a co k samotnému dílu? Na to, že se odehrával ve většině času v 19. století, se mi opravdu moc líbil. Je vidět, že Benedict a Martin jsou dobří jako Sherlock a Watson snad za jakéhokoliv počasí a v jakékoliv době, protože i když příběh byl místy zbytečně moc překombinovanej, pořád se na něj hodně dobře koukalo. O to lepší, když jsem si to překombinování uvědomil až na samotném konci. V ten moment už se ta absurdita tak nějak přelousknout dala. Do té doby jsem si totiž neuvědomoval, že bych koukal na něco ve své podstatě absurdního a kombinujícího současnost a minulost. Spíše jsem to vnímal jako poctivou historickou detektivku. Misi tedy tento bonus pro diváky, podle mě, splnil. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu můžeme nalézt hned několik přímých referencí na původní povídky o Sherlocku Holmesovi. Jedná se například o „Modrou karbunkli“, „Pět pomerančových jadérek“ nebo „Musgraveský rituál“. (Othones)
  • Natáčelo se od 5. ledna do 10. února 2015 v Anglii (města Wraxall, Londýn, Bristol a Bath). (Varan)
  • Příběh není zfilmován podle povídky sira Arthura Conana Doyla, ale jistá spojitost tu je. V původním příběhu "The Adventure of Musgrave Ritual" se Sherlock zmíní o případu nevěsty, když s Watsnem probírají staré příběhy. Nic konkrétního ale neřekne, takže většina příběhu je od tvůrců scénáře Marka Gatisse a Stevena Moffata. (kubsov)

Reklama

Reklama