Reklama

Reklama

Blair Witch: 20 let poté

  • USA Blair Witch (více)
Trailer 4

20 let po záhadném zmizení Heather Donahue a jejího filmového štábu v burkittsvillských lesích se její bratr vydává na místo činu. Spolu se skupinou přátel je odhodlaný zjistit, co se tenkrát skutečně stalo. Jenže jejich výprava od začátku nejde podle plánů. Atmosféra houstne, ve tmě někdo čeká a z lesa není podle všeho úniku... (Magic Box)

(více)

Videa (9)

Trailer 4

Recenze (265)

tron 

všechny recenze uživatele

Taká dvojka, aká vznikla, nikdy vzniknúť nemala. Ale jednotka mohutne zatriasla kinami na celom svete. Pamätám si na to, akoby to bolo dnes ráno. VŠETCI to „museli“ vidieť. Kiná boli natrieskané. Mystifikačná kampaň bola DOKONALÁ. A v kine na divákov čakal nervy trhajúci horor s takou hustou (až hnusnou) atmosférou, že to v sálach mnohí nerozdýchali a uprostred premietania odišli domov; stal som sa toho svedkom. Ja som bol fascinovaný hororom, aký tu ešte nebol. A trojka? Určite je lepšia, ako mizerná dvojka, ale príliš kopíruje jednotku, miestami pôsobí skôr ako remake, než sequel. Hlavný problém je jednak v absencii invencie (od premiéry jednotky ubehlo 17 rokov, no jedinou zmenou oproti originálu je dron), jednak v tom, že čo bolo desivé vtedy už proste nie je desivé dnes (chaotické a hysterické pobehovanie nočnými lesmi, kde nič nevidíte a potom padne kamera a je koniec) a jednak v nesympatických postavách. Ja osobne som svojho času Heather, Mikeovi a Joshovi držal palce a ich správanie bolo vzhľadom na situáciu, v akej sa nachádzali, pochopiteľné. Trojka však ponúka hrdinov, ktorí sú otravní už od prvých sekúnd. Koniec je vcelku intenzívny, ale to nestačí. No som rád, že som sa do pochmúrnych lesov pri Burkittsville po dlhom čase opäť vydal. Sú veľmi inšpiratívne. Čo sa bohužiaľ nedá povedať o samotnom filme. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nic jsem nečekal a ani moc nedostal. Ale musím uznat že to není zas taková srajda jak jsem se bál. A návrat k ruční kameře(narozdíl od shitu Blair witch 2) je dobrý nápad. Co mě ale zklamalo to jak Wingard spoléhá na zvukové lekačky. Kde je doba Blair witch 1 kde se spoléhalo na tajemno. Tady to taky mohlo fungovat a dokonce to i chvíli funguje. Ale když po 10tém pokusu vás vystrašit pomocí zvuku, tak už toho začínám mít dost. Postavy jsou ploché ale vysvětlení proč jít do lesa, nebyl zas tak špatné. Některé postavy mám rád, některé nesnáším. Konec je dobře udělanej a jsem rád že neukázali čarodějnici tak moc. Lehký nadrůměr. Jinak Wingarda musím pochválit za dobrou kampaň. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

První Blairskou čarodějnici mám hodně rád, jednak dokáže skvěle využít mýtus "nalezené nahrávky" a jednak je to natočené tak, že to do velké míry kopíruje dokumentární stylistiku a hlavně, když je klid, tak je jasné, kdo, co a proč natáčí a když se prchá před neznámo-zlem, tak to vypadá jako opravdový úprk, kdy člověk držící kameru s**e na cokoliv a zdrhá. Tady ne, tady v polovině případů není tak úplně jasné, proč by měl kurva kdokoliv chtít natáčet v tomhle úhlu a dívat se zrovna na tuto, což, stejně jako debilní střih, dokonale przní atmosféru a zdání (para)dokumentu. Navíc postavy jsou tu dost debilní a duo místních degenů působí spíš jako humorná parodie, než cokoliv jiného. Takže.. Tu není zhola nic dobrého ani zábavného, ve scénáři ani v řemesle, všechno špatně. Ale OK, je tu zábavný záběr na černocha, pozorujícího vlajku konfederace. [mírný spoiler] A to, že ten černoch zmizí jako první, tomu se už ani nedá smát, aneb žánrová trapnost reloaded. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Poselstvím filmu je, že s černochy jsou jenom problémy a jsou to mizerní táborníci. A taky to, že se sice zlepšily technické možnosti natáčení, ale lidi točí samé hovadiny. Z jedničky nezbylo nic než ten Krčák a sem tam hysterickej nudlísek chodícího human lančmítu. Zajímala mě jediná věc: zachránil někdo ten dron? Jediná smysluplná figura. Jinak je film asi tak strašidelnej, jako když si postavíte stan na zahradě a vyprávíte si s kamarády celou noc o nejlepší úpravě bůčku. Kdo zhasne, ten usne. A vyhraje. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Navzdory mé averzi k sequelům se mi to hodně líbilo, protože mi to přišlo vážně hodně strašidelné (já mám rád i jedničku, u které osobně umírám strachy, a zde tomu nebylo jinak). Na jedničku to navazuje hodně nenásilně (člověk ji navíc vlastně vůbec nemusí znát - pokud tedy někdo takový existuje - aby si užil pokračování), dokonce mi přišlo, že je to v podstatě to samé, jen přenesené z devadesátek do současnosti - postavy jsou tím pádem vybavené mobilními telefony, vysílačkami, GPS navigací a dronem, ale stejně jim to není nic platné a film postupně spěje ke svému předem očekávanému závěru - přesto mi ta předvídatelnost nijak nevadila (podobně jako třeba skutečnost, že byl do jedné z rolí nově obsazen herec tmavé pleti, jak si doba žádá - obsazení je tak jako tak nevalné; víc mi vadilo, že si film nenajde čas, aby více popsal svoje postavy - tvrdím, že v takovém případě si k nim pak člověk nemůže vytvořit vztah a je mu jedno, jestli přežijou, když o nich v podstatě nic neví - a když se navíc občas chovají jak idioti, kteří lezou tam, kam by normální člověk ani nepáchnul, byť zrovna zde mi ta míra debility nepřišla až tak do nebe volající, jako v jiných hororech podobného typu (dalším zastoupeným klišé jsou baterky, které ve filmu samozřejmě zhasínají zrovna v té nejblbější chvíli - nemůže jednou někdo konečně natočit horor, kde budou v nočních scénách baterky fungovat úplně normálně? (podobně otravným klišé jsou motory aut, které nechtějí nastartovat zrovna ve chvíli, kdy je potřeba se s autem urgentně někam přemístit). Od Adama Wingarda mě už kdysi nadchnul jeho starší snímek The Guest, a možná i proto jsem byl k nové Blair Witch hodně vstřícný a mávnul rukou nad jejími nedostatky - ten závěr ve strašidelném domě je naprosté psycho a už kvůli němu ten film stojí za pozornost, ať už si o jeho postavách a věrohodnosti jejich chování můžete myslet co chcete. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (9)

  • Štúdio Lionsgate, ktoré vlastní práva na sériu Blair Witch, pozvalo režiséra Adama Wingarda a scenáristu Simona Barretta na špeciálne stretnutie, pri ktorom im ponúklo spracovanie nového sequelu. Tvorcovia ponuku bez váhania prijali. (Marceloo)
  • Počas natáčania mal filmový štáb zakázané používať slovné spojenie "Blair Witch". Dokonca ani v scenároch, ktoré casting čítal po prvýkrát, sa toto spojenie nenachádzalo. (Marceloo)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Reklama

Reklama