Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (19)

Kurt Russell

  • Jedním z jeho slavných filmů je hasičský thriller Oheň (1991). Při diskusi o své účasti na katastrofickém Poseidonu (2006) se pak zamyslel nad tím, jestli pro něj byl na place nebezpečnějším živlem oheň nebo voda: "Oheň byl mnohem nebezpečnější z hlediska každodenního nárazového rizika, protože vás v jednom kuse něco doslova pálilo. Občas člověk bez přehánění hořel. Všude létaly jiskry. Trikaři tehdy prostě a jednoduše zapálili nějakou místnost. My jsme se docela nasmáli, když byli nominovaní na Oscara, protože v praxi to vypadalo tak, že všechno hořelo a já coby hlavní hasič postával někde u kamery. Podíval jsem se na Ronnyho Howarda a on povídal: 'Ještě ne. Ještě ne. Ještě ně. Tak jo, kdykoliv budeš chtít.' A já: 'Máme na víc,' a nechal jsem ty plameny vylézt až ke stropu. No a pak jsme na ně vlítli. Ti herci byli skvělí. Absolutně mi věřili, šli za mnou a uhasili jsme to. Samozřejmě, že to občas bylo na hraně. A popálili jsme se snad pokaždé. Byla to souvislá, každodenní bolest. Hodně nepříjemné. Poseidon byl nebezpečný jinak, tak nějak plíživěji. V tom smyslu, že kdyby se stalo něco drasticky neplánovaného, mohlo to být okamžitě smrtelné. Například: Plavete v uzavřených, vzhůru nohama vystavěných kulisách a máte zahnout za roh, přičemž viditelnost je prakticky nulová. Bez problémů byste mohl ztratit orientaci a plavat na špatnou stranu. A kdyby si toho člověk, který vás má hlídat, nevšiml - a zdůrazňuju, že opravdu nebylo skoro nic vidět -, tak máte utrum. V životě vás odtamtud nedostanou včas. V tom to bylo hodně odlišné. Člověk byl často naprosto závislý na cizí pomoci." (NIRO)

Poseidon (2006)

  • V jedné ze scén Kurt Russell (Robert Ramsey) povídá, že pracoval jako hasič. Toho si shodou okolností zahrál v roce 1991 ve filmu Oheň. (Monellito)

Okrsek 49 (2004)

  • Okrsek 49 byl v podstatě první film o boji hasičů s ohněm od Ohně (1991). Mezitím se v úloze muže v červené kombinéze objevil jen Arnold Schwarzenegger v Collateral Damage (2002) a Dennis Quaid ve Frekvenci (2000). V těchto filmech byl boj s ohnivým peklem ale odsunutý na vedlejší kolej. The Guys z roku 2002 byl zase adaptací divadelní hry vytvořené na počest hasičům, kteří zemřeli v New Yorku 11. září 2001. (imro)

Reklama

Reklama