Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (283)

ripo 

všechny recenze uživatele

Borga i McEnroea si pamätám ešte z čias, keď som hltal Pravdu od poslednej strany, čiže od športových výsledkov a aj tie zriedkavé prenosy z tenisových turnajov som vždy hltal plnými dúškami. Borga som vždy doteraz bral ako studený čumák, s obrovskou mierou sebaovládania, ktorého úplným opakom bol "búrlivák" John McEnroe. Videl som jeho časté extempore, váľanie sa po zemi, trieskanie raketou, hulákanie na rozhodcov a mnoho iného ... Vtedy som sa tomu smial. Smial som sa preto, lebo bol iný ako všetci ostatní, ktorí tak poslušne hrali v bielom tričku a v bielych šortkách biely šport s názvom tenis. Vo filme ich vidím trochu inak, že aj Borg bol neurotik a svoju ľadový pokoj skrýval za škrupinkou psychickej nestability. Vo filme boli obe hlavné postavy stvárnené výborne, Borg však vyzeral dokonale ....4**** ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Finálový zápas vo Wimbledone r. 1980 medzi týmito dvomi tenisovými velikánmi je mnohými považovaný za ten najlepší vôbec - zápas tenisových legiend a súboj titánov v jednom. Či je to pravda neviem posúdiť, no musím uznať, že ide o jeden z najlepších filmov, kde má hlavné slovo tenis. Dejová linka má síce svoje muchy a občas príbeh skĺzaval do situácií, ktoré ma až tak nebavili, pričom by som uvítal i viac emócií (hlavne v závere) a lepšie dramatické spracovanie, no na druhú stranu je snímok priam nabitý užitočnými informáciami o týchto postavách a ich legendárnom finále. Takže ten, kto pred filmom o Borgovi, McEnroeovi či tenise nič nevedel, po filme už bude podstatne múdrejší. Je to taká tenisová encyklopédia. Nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Asi lepšie sa už film o legendárnom tenisovom turnaji v ktorom súperia dve osobnosti natočiť nedá, ale mal som s filmom dva problémy. Keď sa film takto rovnomerne a férovo venuje obidvom stranám bez toho, aby jedného nejak démonizoval, tak nikdy neviem komu fandiť. Tým pádom som vždycky na konci rád, že jeden z ich vyhral a zároveň sklamaný, že druhý prehral. Ale aspoň som trochu spoznal dve osobnosti o ktorých som nikdy nepočul a práve náhľad do ich súkromia ma bavil na filme najviac. Hlavne ten prerod Borga od nerváka k človeku, ktorý drží emócie na uzde. Viem si veľmi dobre predstaviť aké odhodlanie to vyžaduje. Druhý problém som mal s tým, že tenis ma ako šport vôbec nezaujíma a finálny zápas tým pádom pre mňa príliš vzrušujúci nebol. Proste tam nejak pinkali loptičku až konečne jeden z nich vyhral. Ale fanúšikovia tenisu budú pravdepodobne nadšený. Ja som celkom spokojný vzhľadom na to, že tento šport mám na háku. 6/10. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ale strašně se snaží prodat divákům rivalitu, která tam v podstatě není. Oba hlavní hrdinové se setkají vlastně skoro až před zápasem a neustále drzej McEnroe je před Borgem připosranej a plnej posvátný úcty. Neříkám, že je to špatně. Mě se film líbil, jen moc nechápu ty hypeující věty typu "toto změnilo tenis napořád" a "největší nepřátelé, nejlepšími přáteli." ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Věřím, že mnohým fanynkám tenisu vlhnou u tohoto filmu kalhotky. Já tedy během sledování ani na pár sekund nezískal pocit, že bych sledoval něco výjimečného. Tvůrci zkrátka uchopili další z mnoha historicky významných a zajímavých sportovních momentů a převedli jej na filmové plátno. Nejvíce mi nesedlo právě zpracování. Flashbacky byly nesmírně rušivé a přicházely v nevhodné okamžiky a zbytečně rozmělňovali potenciální napětí. Mám takový pocit, že relativní úspěch tohoto filmu je postaven pouze na zajímavosti předlohy. Herecky velice slušně zvládnuté. Všichni tři ústřední pánové si splnili svoje. Za sebe (nejúžasnějšího uživatele této databáze i známého vesmíru) dávám 3 kousky. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Viděl jsem to už před několika týdny ve Švédsku, kde měl film premiéru. Je to v pohodě. Ale Johnovu kritiku chápu, nemohli jsme u toho být, a tak je to pouhá fikce, nic jiného" říká o filmu Borg. [Zdroj: Aktuálně.cz] (Martrix)
  • Shia LaBeouf (nar. 1986) nenosil parochňu, ale nechal si narásť svoje vlasy pre túto úlohu. (zajo91)

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama