Reklama

Reklama

Vražedná pole

  • Velká Británie The Killing Fields (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kambodža, srpen 1973. Boje ze sousedního Vietnamu se přenesly i do této dosud neutrální země. Zuří tu občanská válka mezi vládními jednotkami, podporovanými americkou armádou, a partyzánskými oddíly Rudých Khmerů. Sydney Schanberg, zpravodaj listu New York Times, a Dit Pran, jeho domorodý průvodce a tlumočník, jsou jen dva z početné armády novinářů a fotografů, snažících se zprostředkovat světu informace o tom, co se v tomhle kdysi tak nádherném koutě světa děje. A je stále hůř. Rudí Khmerové získávají stále větší převahu. Všem je už jasné, že až se dostanou k moci, vypuknou hrůzy, jejichž rozsah si v tuto chvíli ještě nikdo nedovede představit. Kdo může, ten ve spěchu opouští zemi. A naděje těch, kteří musí zůstat, se rovnají nule...
Film, natočený podle skutečných událostí, zachycuje příběh přátelství, jež se za léta spolupráce vytvořilo mezi americkým novinářem a jeho průvodcem v době občanské války a po vítězství Rudých Khmerů (za jejichž více než tříleté diktatury zahynuly v zemi asi tři miliony obyvatel z celkového počtu osmi milionů). Tvůrci nechávají téměř bez povšimnutí společenské souvislosti, zaměřují své vyprávění na dopad, jaký tyto události mají na obyčejné lidi. Emotivní vyznění filmu výrazně podtrhují velkolepé hudební motivy Mikea Oldfielda i známé skladby, které zde zaznívají v působivém kontrastu s obrazem. Film, přerůstající v působivou výpověď o utrpení, jež si člověk na světě vytváří, ale jemuž také dokáže čelit, byl oceněn řadou mezinárodních cen. Proměnil tři ze sedmi oscarových nominací: za kameru - Chris Menges, střih - Jim Clark a za mužský herecký výkon ve vedlejší roli - Haing S. Ngor, lékař, který skutečně prožil kambodžské peklo (a který získal mj. navíc i Zlatý glóbus, cenu BAFTA a řadu dalších). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +oba hlavní představitelé, atmosféra, je to zajímavé, dabing byl dobrý -čekal jsem něco jiného, není to moc akční, a nadruhou stranu je to dost dlouhé/// Je to dobrý film, je vážný, dramatický, napínavý, a našel bych ještě více superrelativ, jenže problém je v tom, že mě tento film nestrhl. Nezasáhl a až na závěr mě ani nedojal. Nechal mě skoro lhostejným. Sám se divím. Když by to nezapřičinili první 2 třetiny, kdy oba hrdinové prožívají svoje útrapy společně, tak určitě poslední třetina, (kde jsou od sebe vzdáleni a ten druhý se snaží přežívat a najít záchranu) mě měla zasáhnout. Filmy podobného ražení jako Bílé peklo nebo obvzlášť Půlnoční express mě naprosto zasáhli, tento však ne. Přesto to byla dobrá podívaná, a smekám před oběma herci. A především před Haing S. Ngorem./// Celkem 65%/// ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Oscar - vedlejší herec (H. S. Ngor), kamera, střih BAFTA - herec (H. S. Ngor), kamera, střih, film, adaptovaný scénář, zvuk, herecký objev (H. S. Ngor) Boston Society of Film Critics Awards - herec (H. S. Ngor), kamera, film, vedlejší herec (J. Malkovich) Zlatý glóbus - vedlejší herec v dramatu (H. S. Ngor) London Critics Circle Film Awards - režie Los Angeles Film Critics Association Awards - kamera ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

No potenciál by tu každopádně byl.Ale musím přiznat,že jsem nebyl zrovna v ideální kondici,když jsem se na Vražedná pole díval.Film tak u mě dost pohřbila ta úvodní skoro hodina,která sleduje epizodky z válečné Kambodže a nudí mnohem víc než by bylo dobře.Moc jsem se neorientoval co se děje a několikrát jsem byl na pokraji spánku.Když se děj přesune na francouzskou ambasádu,zvedne se o třídu výš.Konečně jsem měl klid na seznámení se s postavami a konečně taky začalo o něco jít a dostavilo se i napětí.Pro mě určitě vrchol snímku,protože jeho závěrečná část,jakkoliv je moooc silná,kvůli dlouhé stopáži mi připadala už docela zdlouhavá.Finále dojemné a povedené,to se musí uznat.Celkově se mi ale film zdál příliš roztříštěný do jednotlivých částí a nedržel tak docela pohromadě.Kdyby to bylo na mě,ubral bych na dějových odbočkách,zkrátil hlavně tu ŠÍLENĚ přetaženou expozici a dal vyniknout hlavně samotnému přátelství mezi Sydneym a Ditem Pranem,které mě jednoznačně zaujalo nejvíc.I tak ale z herců vyzdvihnu famózního Johna Malkoviche i přes ten malý prostor,který jeho postava dostala.Vědma má každopádně velkou pravdu v tom,že o tom,co se v Kambodži dělo jsem věděl prd a po zhlédnutí snímku nevím o moc víc,což je rozhodně chyba.Nakonec tak dávám silnější tři hvězdičky,protože si myslím,že z tématu se dalo vytěžit ještě mnohem víc. 70 % ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 3 : Herec VR - Haing S. Ngor, Kamera, Střih + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Sam Waterston, Scénář - A . . . . . . . .V tomto filmu je mimo jiné, velice pěkně vidět snaha levicového novináře omlouvat genocidní masakry americkým bombardováním. Upozorňuji na Československý film z roku 1989 ! ! ! Devět kruhů pekla s Milanem Kňažkem v hlavní roli zpracovaný velice obdobně. Rudí Khmerové totiž leželi v žaludku i našim soudruhům. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Červení Khmérovia sa dlho skrývali v džungli, jedli surové jašterice, čučoriedky, hlinu a bobule. Až im z tejto zúfalej stravy kombinovanej s napalmom v hlavách preplo. Totálne. Následky kolektívneho šialenstva tisícok vrieskajúcich, večne nasratých, po všetkom bezdôvodne strieľajúcich a manicky sa rehotajúcich nervných aziatských uzlíkov v čiernych pyžamách s červenobielymi šatkami sa dostavili. Milióny zavraždených na vodou zaliatych poliach. Joffého film skvele ukazuje atmosféru obáv, strachu a následného teroru na pozadí individuálneho - hoci mierne obohratého - príbehu vonkajšími okolnosťami rozlúčeného priateľstva dvoch mužov. Dusivá atmosféra postupného odchodu cudzincov pred blížiacou sa hrozbou a prvé dni vlády lúzokracie vyvolali až nepríjemné mrazenie kdesi v chrbte. Žiaľ, Joffé sám podľahol ľavičiarskemu bľabotaniu a ako správne poznamenáva užívateľ Houdini, snaží sa výlučnú zodpovednosť za následné šialenstvá presunúť na američanov, ktorí roky masívne bombardovali hraničné oblasti neutrálnej Kambodže. Kontroverzné zásahy bez následného poskytnutia ochranného plášťa pomáhajúcim miestnym (analógia s Vietnamom) iste prispeli k pomstychtivej brutalite khmérskych postupov, ale neboli jedinou príčinou toho, čo sa v Demokratickej Kampučii - ako ju orwellovsky prekrstili polpotovci - stalo. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (21)

  • Film byl natočen podle skutečného příběhu amerického novináře Sydneyho Schanberga. (Terva)
  • Scény evakuace města Phnom Penh se zúčastnily asi tři tisíce komparsistů. (gjjm)
  • Sám herec Haing S. Ngor (Dith Pran) byl vězněm Polpotova režimu. Tehdy mu také zemřela manželka a on po ukončení nadvlády Rudých Khmerů napsal své vzpomínky. (Jimmy15)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama