Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

honajz 

všechny recenze uživatele

Film: Vynikající tříhodinová sága o milnících amerického letectví – od prolomení zvukové bariéry po Mercury 7 podle románu Toma Wolfa. DVD: První disk nabízí jen seznam cen, až druhý disk je plně vyhrazen bonusům: vybrané scény s komentáři herců a s komentáři tvůrců, 3 dokumenty o natáčení, vystřižené scény, interaktivní časová osa (od roku 1961 do 2012!) s původními dokumenty, dokument o Johnu Glennovi, trailer. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Neberou mě silná auta, neřeším si blížící se střední věk uřvanou motorkou... jsou to na mě totiž hrozně slabé motory. Správný thrust to weight ratio je v jednotkách, ještě lépe desítkách a víc... Každopádně tenhle film velmi adoruje zejména americké hrdiny Glenna (Harris) a Yeagera (Shepard), oba naprosto právem (a i herci Quaid i Glenn září). Spousta spíš anekdotických scének spíš škodí a spousta je jen kvůli dramatizaci, silně v rozporu se skutečností (Yeager neletěl bez povolení, Grissom nic nezvoral apod.). Ale i tak, tenhle dlouhatánský film je něco pro mě... ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale potom vyšla na DVD režisérska verzia filmu a jej vplyv na moje rozhodnutie je jasný. Presne ako pri tých málo iných šťastných režisérskych zostrihoch (Bessonova Magická hlbina, Coppolova Apokalypsa alebo aj Almost Famous od Crowea) i tu platí, že film po úpravách nestratil nič z toho čo mal a nenápadne získal dosť. Predtým to bolo super (a že je takých sebaironických výletov najmä v americkej kinematografii žalostne málo), teraz je z toho malý epos. A moji obľúbení, poväčšine žiaľ epizódni herci, dostali viac priestoru! Šesť hviezdičiek!!! [100%] ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Na svůj věk ještě pořád skvělý film co za shlédnutí stojí téměř neustále. Žitovní osudy našjich rádoby hrdinů, kterým malinko narostly křídla včetně jejich rodin je čistě realistický a proto číhají dotěrní a místy až nepříjěmní novináříi za každým rohem aby získali nějakou tu zprávu. Film zachycuje v 50., 60. a počátku 70. let důležité události v oblasti letectví na území Spojených států amerických od překonávání rychlosti zvuku (mach1) až do vyslání kosmonautů do vesmíru se šťastným návratem. Posákdka správných hochů, je vybírána přísnými podmínkami, ale nejlepší pilot, který drží všemožné rekordy za pokořování stále vyšších hranic, se do astronautismu moc nehrne. Posádku tvoří nakonec 7 silných a statných pilotů kteří jsou oslavováni celým světem už jen za to že jsou. Je zde moc vyzdvihováno to Amícké vlastenectvií a "Amerika je nejlepší!" a soutěžení s Ruskými raketami o to kdo utratí víc peněz pro nic za nic aby děti v Africe neměli co jíst. Chvilku jsem uvažoval jestli mě tenhle fakt na straně negativ převáží váhu blíže ke 4 hvězdičkám, ale naštěstí se tak nestalo. Zažijeme i pár horkých chvilek v podobě problémů zařízeních, poruch strojů, nebo další šílený pokus překonat rekord o bůuhvíco v letadle což naštěstí končí dobře (žádný Amík přeci nemůže přijít o život že!). Film je určitě hlubší než se na první pohled zdá a proto si ho chce s pořádně spoceným zadkem (193min) vysedět ještě párktrát, protože to opravdu stojí za to! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o americkém leteckém a vesmírném programu existují tucty. I když je jasné, že je to americký film o amerických hrdinech, namísto patosu jde spíš o čirou romantizaci, která navíc v některých momentech dosahuje až mysticky snových rozměrů (Aboriginci, scéna v divadle). Spolu s těmi lidskými a humornými, perfektním obsazením či skvělým střihem, dostává pak i takováto látka úžasně filmový přesah. Těch třech hodin si v tomhle skvěle udělaném filmu ani nevšimnete. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (37)

  • Happy Bottom Riding Club, bar který vlastnila Pancho Barnes (Kim Stanley), vyhořel roku 1952. Jeho zbytky můžete dodnes vidět v Edwards Air Force Base. (HellFire)
  • Ken Wahl si měl původně zahrát Gordona Coopera. Nahradil jej Dennis Quaid, který se tak vzdal natáčení filmu The Outsiders (1983). (HellFire)
  • Ruské rakety, ktoré vidno pri štarte Gagarina a Sputniku, nie sú tie, ktorými sa naozaj štartovalo. Tieto rakety sú novšie verzie tých, ktorými sa vtedy štartovalo. (rexino)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama