Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější postavou je tu čert Marka Adamczyka, ale líbila se mi atmosféra pohádky a hlavně postava Lukáše Langmajera. Za něj dávám hvězdu navíc. Naopak poněkud mdlé jsou tu všechny ženské role a hlavně role Ondřeje Sokola... Už jen zbývalo, aby mluvil francouzsky. Achjo. Ale v rámci žánru se mi pohádka líbila a klidně bych se na ni podívala za rok znovu. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke kvalitě soudobých pohádek (a nejen těch televizních), je Nejlepší přítel rozhodně lepším průměrem. Dobrý scénář, jak už je od paní Konášové zvykem, hezká výprava, docela pěkné interiéry zámků a Jiří Langmajer s Ondrou Sokolem nakonec tuhle pohádku vytáhli nad obvyklé bahno vánočních děl. Zřejmě bych zvolila jinou představitelku slečny komtesy, služky Marianny i představitele čerta Matěje, hodil by se totiž někdo talentovanější a charismatičtější, a rozhodně bych z děje úplně vystříhala tu pitomou trapnou tabatěrku s hlasem Pavla Lišky, ale zbytek by mohl klidně zůstat tak, jak byl. Nejlepší přítel měl pointu, měl vtip, neměl Bohdalku s Mádlem a většinou si držel úroveň bez trapností. A to dnes rozhodně není nic obvyklého. ()

Reklama

kepiash 

všechny recenze uživatele

Jestli mi něco skutečně vyrazilo dech, tak je to až nezvykle realisticky a strašidelně vyobrazené peklo, jehož některé prvky by se neztratily ani v hororu. To se povedlo. Hodně mě bavili Jirkové Lábus a Langmajer, skvělý byl František Němec v roli Lucifera a také Ondra Sokol zahrál velmi slušně. A jinak? Kromě pár vtípků s odkrytou dírou, nebo základního ekonomického tutoriálu o množení bonbónů, není moc o čem psát. Děj je velice jednoduchý, což je u pohádek správné, ale mimo výše uvedené body nic výrazně nevybočuje z českého pohádkového standartu. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne špatná pohádka, která sice částečně těží z již dříve natočeného, ale zároveň se snaží přinést i pár vlastních nápadů do jinak klasického jednoduchého příběhu s vcelku běžnými postavami. Z nich by nejzajímavější byl bepochyby hlavní hrdina, pokud by se mu dostalo trochu více péče co do vývoje a hlavně pak lepšího herectví, které naopak nechybí postavě jeho čertovského druha a samozřejmě ani rolím, jichž se ujali herečtí matadoři. Velká škoda je také pramálo rozvinuté úlohy přirozeně krásné a milé komtesy. Využitým prostředím pak jasně vévodí přiměřeně zlé a především nádherně byrokratické peklo, v němž čerti sledují hříšníky skrz křišťálové koule. 65 % ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vánoční posedlost pohádkami (a nejsem sám) mi připadne už dost patologická a tak jsem letos neviděl téměř žádnou. A tahle je prostě veskrze průměrná, má vše potřebné a zároveň nic, co by vás vyloženě upoutalo. Určité přehrávání je u Janáka (bohužel) tradicí, příběh je kompilátem, jak by taky ne, Lucie Konášová se trochu inspiruje i sama sebou. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • „Celé tohle natáčení probíhalo úplně v klidu a neslo se ve velmi pozitivním duchu. Měli jsme tam nějaké komplikace, ale ty byly spíš ze strany přírodních složek,“ řekl Zdeněk Piškula. [Zdroj: idnes.cz] (SONY_)
  • „Na zámku, kde se asi deset dní točilo, mají pávy. Jenže oni hrozně ječí, takže nám svým křikem několikrát přerušili dialogy a muselo se přetáčet nebo dodávat postsynchrony. Pak také občas zasáhl do práce celodenní déšť, ale to je taková klasika,“ řekl Zdeněk Piškula. [Zdroj: idnes.cz] (SONY_)
  • Autorka Lucie Konášová čerpala ze sborníku slovenských pohádek. Scénář k filmu pak psala tři čtvrtě roku. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)

Reklama

Reklama