Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

V rámci toho, čo tento film chcel povedať je to za plné hodnotenie (takisto ako Dr. Strangelove). Množstvo existenciálnych rozhovorov, z ktorých cítiť hrubú krivdu, postavy sa toho ujali úžasným spôsobom a tento nízkonákladový film je dôkazom, že masterpiece sa dá spraviť aj silou vôle a skvelým citom. Charaktery vrchných hajzlov sú tak odporné a protivné, že by ste ich najradšej sami zabili a scenár tak priehľadný a jasný, že niet kam vybočovať. Pokiaľ ide o holý život, každý chce prežiť! Možno ale aj táto chladná vec s typickým autorským pesimistickým pohľadom na život mohla byť (do)realizovaná s ešte viac šalamúnskym finišom... Ale je to v podstate skoro dokonalé a za tie procesy na vojenskom súde nejde inak (5*)... a za hlášku "The court has no concern with your visual experiences" aj 10*. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Další perla, na kterou jsem sáhl jen díky tomu, že to bylo prázdné políčko v žebříčku 250 nej filmů IMDB. Válečné filmy nemám rád, takže jsem vlastně ani nemohl být zklamán. Skromně, ale precizně zrežírované drama zobrazující konflikt zákonů a obyčejné lidské morálky, rozpor mezi pustými statistikami a osudy lidí z masa a kostí. Scénář neoplývá žádnými překvapivými zvraty - ve chvíli, kdy je partie rozehrána, už je divákovi víceméně jasné, jak to musí skončit. I když se ale smíříte s tím, že na světě neexistuje spravedlnost, ostře vás bodne poslední scéna, která v dokonalé nahotě ukáže, jak nesmyslné a tragické jsou všechny války. Krásný, smutný film. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Kubrick dokázal nejen víceméně bez klišé a přehnaného sentimentu (mimo Douglasův závěrečný proslov) zahrát na tu protiválečnou notu, která se už vzhledem k jeho kompletní tvorbě zdá být samozřejmostí, už během pouhé úvodní půlhodinky se mu podařilo perfektně přiblížit absurdní a psychicky vyčerpávající zákopovou mašinérii, kde se hloupí a "odvážní" hrdinové vrhají pro nic a vlast (=nic^2) vrhají pod přímou palbu, zatímco chytří "zbabělci" přežívají, aby mohli umřít o den později. A na to navazuje samotný, po všech stránkách nefunkční soudní proces. I přes jeho jasný výsledek se hlavní hrdina idealisticky drží humanistických principů, přestože je i jeho úloha marná, protože zbabělé hrdiny čeká smrt tak jako tak. Takový po všech stránkách absurdní námět je přesně Kubrickovým rajónem. A je jenom dobře, že si tehdy vystačil se střízlivou stopáží, ve které každá jednotlivá scéna zachycuje přesně to, co se autor snaží říct a téměř nic se zbytečně neopakuje. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejsilnějších a nejemotivnějších válečných dramat v historii. Neuvěřitelně silný příběh je skvěle zpracován ve vynikající filmovou látku. Jednotlivé charaktery jsou výborně napsány a snad ještě lépe sehrány. Na svou dobu monumentální akční scény, velká výprava epický rozsah celého dění - zákopy, válečné pole, zámek, lány... Syrové ztvárnění hrůz a nesmyslností válek musí zaujmout každého i z filmařského hledika, ať už je to kamerovým rozsahem, epičností scén či zvukovým podkladem. Jen z mála filmů mám husí kůži takovou, jako ze Stezky slávy. Vše pak korunuje naprosto fenomenální závěr řadící se k tomu nejemotivnějšímu, co kdy bylo natočeno. Můj nejoblíbenější Kubrick a jeden nejoblíbenějších a nejlepších filmů vůbec... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na papíru v teploučké kanceláři se válčí jinak než ve špinavém zakopu pod těžkou palbou. Soudní přelíčení, které mělo předem jasný výsledek, bylo pěkná fraška. Nesmyslnost války pěkně vynikla i bez velkých bojových scén. Vůbec mi nechyběly. Jedna scéna s útokem mi stačila, ostatně, kolem ní se točí celý příběh. Na svou dobu se Kubrickovi povedl hodně odvážný kousek. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Dokonale vybrúsený klenot kinematografie, jeden z najlepších vojnových filmov a celkom určite najlepší film venujúci sa prvej svetovej vojne. Kubrickova precíznosť pri rozprávaní dychberúceho príbehu a jeho spôsob snímania skrátka nemajú obdobu. Napriek tomu, že sa v Paths of Glory vyskytne jedna epikou iskriaca bojová scéna (bez jediného nepriateľa, ktorý by jej dal opodstatnenie), je to pomerne komorný film zakladajúci na famóznych dialógoch a hutnej charakterokresbe v podaní prvotriednych hercov. Už dávno ma žiaden film neprinútil sústavne zatínať päste nad toľkou ľudskou nespravodlivosťou a nezmyselnosťou vojnového besnenia a byrokracie. Odpoveď na otázku, či je to vojna, ktorá robí z ľudí zbabelé, nezodpovedné, zákerné a karieristické svine alebo sú také už od svojej podstaty, sa nehľadá ľahko... (10/10) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jak se na armádu podívat pořádně kritickým okem? Odpovědí je snímek "Stezky slávy", které má na svědomí Stanley Kubrick. Scéna, kdy se generál rozhodne, že chce vystřílet jednu rtu, protože se rozhodla neuposlechnout rozkazu a neumřít, je jedna věc, ale co následuje po tom, to je neskutečné. Krásná ukázka toho, jak je armáda sama postavena na hlavu, jak nefunguje vlastenectví, protože stejně jde pořád jenom o moc. Neskutečně intenzívní film, kdy od začátku vidíte, že boj za spravedlnost je nesmyslný, protože stejně musíte poslechnout rozkaz a slovo nadřízeného má větší význam než slovo boha. A oni nadřízení si to uvědomují. Krásné je, jak si to vždycky dokážou odůvodnit. Tedy, ono to není krásné, ale děsivé, jenže je na tom stejně něco úžasného. Dokážeme si obhájit totiž cokoli. Před sebou i před ostatními. Závěrem pak Kubrick degraduje všechno a všechny. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

10/10 Ze zivota francouzskeho frontoveho vojaka - masinerie funguje, kvoty na mrtve se plni a vyznamenani se udeluji hlavne in memoriam. Kirkovi s povestnym dolickem by se nikdo rozumny nechtel postavit, ale proti celemu systemu nema ani on sanci. Vyborny prurez vsemi hodnostmi od hlavniho stanu po posledniho mrtveho. Takoveto agitky se v naborovych stanech armady rozhodne nedockame. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Takový stařičký film a kolik toho má do sebe. Válečný film, ve kterém jsou boje až druhořadé a to nejdůležitější, co se odehrává je pěkné zvěrstvo vysoce postavených důstojníků. Ještě teď mne při pomyšlení na scénu u soudu mrazí v zádech. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru jeden ze tří nejlepších Kubricků. Scény u soudu a před vykonáním rozsudku jsou snad ještě intenzivnější než kamerovou jízdou snímaná bitevní scéna. Must see! 10/10 ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

I když jde u Kubricka ve směs o to samé, pro mne je to s ním jako na houpačce. Ať je podkladem jakékoliv prostředí, vždy mu jde o zobrazení nejhlubších a nejčernějších myšlenkových pochodů. A ne vždy je to pro diváka stravitelné a ne vždy to člověk dokáže ocenit. (Zajímavé pro mne bylo, že i když se zde neobjevil žádný Německý voják, nepůsobilo to zvláštně, což věrohodně zvládne předvést vskutku jen hrstka režisérů. K filmu mám jedinou výtku a tou je poněkud vyšší věk vojáků.) 70% ()

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Pořád se něco děje, každý záběr je zajímavý a posunuje děj dál. Válečné scény, byť poměrně krátké zaslouží absolutorium, charismatický Douglas vylízá jako první ze zákopů a s malým revolverem a píštalkou za plné palby vede svůj oddíl do zěmě nikoho, jedna z nejlepších válečných scén co jsem kdy viděl. Mistrovský herecký výkony v hlavních rolích, absoultně čistých a zasloužených pět. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

"Jsou chvíle, kdy jsem především Člověk, a tohle je jedna z nich!"...těmito slovy začíná svoji obhajobu tří vojáků před narychlo svolaným vojenským soudem plukovník Dax (Kirk Douglas). Absurdní situace po nezdařeném útoku francouzských vojsk kdy jsou nevinní muži v zájmu cti a jako výstraha pro ostatní vojáky souzeni za zbabělost. Absurdní o to více, že jsou náhodně vybráni. Prostě jen tak - však je to "jen" voják, který slouží vlasti! A vlast jej za službu náležitě odmění! Mistrovské dílo, kde na malém, skoro komorním prostoru, velký režisér Stanley Kubrick ukazuje zvůli vojenské a politické mašinerie způsobem sobě vlastním...Závěrečná scéna, kde v hospodě zpívá německá dívka (Susanne Christian - mimochodem po natáčení Kubrickova manželka Christiane Kubrick) a plukovník Dax alespoň o tři minuty oddaluje rozkaz nástupu do boje, je krásným lidským gestem, protože ví, že těch pár minut může být také posledními... ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

"Es war einmal ein treuer Husar, der liebt' sein Mädchen ein ganzes Jahr. Ein ganzes Jahr und noch viel mehr, die Liebe nahm kein Ende mehr." Dost dobře si nevzpomínám, kdy jsem naposledy viděl tak lidský film odehrávající se v tak nelidském prostředí. Stejně tak si nepamatuju, kdy jsem měl možnost vidět tak dobře vykreslenou nesmyslnost války, kterou proti sobě vedou ti, pro něž představují padlí vojáci jen cifry na papíře. Nejkrásnější scénou po obsahové stránce je závěr v hospodě, kdy je naplno vidět, že se válečné mašinérii nepodařilo přeměnit vojáky na stroje, ale že zůstali lidmi, kteří na svou lidskost doplácejí. Z formální stránky je třeba vyzdvihnout úžasnou typicky kubrickovskou kameru při zákopových scénách a samotný útok na německé pozice. (852., 24. XI. 2013) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Neexistuje veľa filmov o prvej svetovej vojne. Nie to ešte veľa DOBRÝCH ktorý túto tematiku mapujú. Preto mi bolo hneď od začiatku sympatické prostredie a postavy tohoto Kubrickovho diela. Príbeh patrí medzi tie výstižnejšie, krátka stopáž nenecháva miesto pre omáčky ale rozhodne by mi nevadili dlhšie dialógy či už nadriadených alebo stíhaných. Na rok výroby celkom hĺbkovo pepracovaná psychológia zo strachu pred smrťou, síce sa to nevyhlo trocha naivne kostrbatým momentom, ale v rámci možností a roku vzniku super. Nie som nejakým milovníkom 50´s kinematografie ale tento kúsok ma úprimne bavil. Autentické boje na fronte mi vyrazili dych. Skutočne skvelé spracovanie. Toto je zatiaľ jediná snímka s Kirkom Douglasom ktorá ma skutočne bavila. Skoro za 5* ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá a priamočiara ale vynikajúco natočená kritika vojny ako zvrhlej mašinérie, za ktorú nenesú zodpovednosť iba "tí hore" ale všetci zainteresovaní. 4,5* ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Film, který musí v každém vyvolat silné emoce. Bezmocnost před vojenskou mašinérií a stupidnost ambiciozních vojenských pohlavárů vyvolává vztek a lítost zároveň. Velmi působivé téma a skvěle natočený film. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkala. Tohle není možné, někdo musí něco udělat. Třeba Kirk. Ale je jasné, že to možné je a že ani Kirk udělat proti mašinerii vojenské blbosti nemůže vůbec nic. V Rudé armádě se tohle dělo běžně a bez soudu. Nevím, proč jsem si myslela, že jiná armáda je jiná. Střílet vlastní kamarády bez jakékoliv viny je strašné, ale je míň strašné střílet nepřítele, který je bez viny taky? Konec byl zvláštní a opravdu k filmu moc nepasoval, ale jako celek bravurní. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Můj další Kubrick a opět žádné převeliké nadšení z mé strany. Trochu netradičně je v centru dění první světová válka, přece jenom se filmaři většinou věnují té druhé. U Stezek slávy mě příběh zaujal a zajímal nejvíce, když bylo zobrazeno soudní přelíčení, to pro mě bylo to pravé drama a dokonce jsem chvíli zvažovala osmdesát procent. Podání filmu je sugestivní a znepokojující, snímek má dodnes co říct, ale celkově mi opět moc nesedl. Takže prostřední část - soud - skvělá, zbytek až tak ne. Až je mi to samotné líto. To, že Kubrick, taková legenda, u mě prozatím zůstane nedoceněna. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Nemilosrdná výpověď o tom, jak to normálně chodí v armádě. Nakonec to vždycky odnesou jen obyčejní vojáci a mnohdy paradoxně nejvíce ti nejstatečnější. Válečné drama o příběhu zásadového plukovníka Daxe (jako obvykle vynikající Kirk Douglas) a tří bezmocných vojáků jeho jednotky je do očí bijící ukázkou velitelské bezohlednosti a diletantství. Stezky slávy nejsou pro žádnou armádu moc dobrou vizitkou, tím méně pak pro lidi, protože ti každou armádu tvoří. Silný a v podstatě bezchybně vedený film, přesto jsem od Stanleyho Kubricka už viděl i o hodně lepší filmy. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama