Reklama

Reklama

Spartakus - Krev a písek

(série)

Epizody(13)

Zradou římského vojevůdce je Spartakus uvržený do otroctví a podstupuje trénink ve škole gladiátorů ve městě Capua, kterou vede Lentulus Batiatus. (Netflix)

Recenze (19)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když si vzpomenu na naše nejdiskutovanější seriály ze základky, přední příčky krom Top Gearu, The Walking Dead a Kdo přežije si vždy uzmula tahle gladiátorská oslava gore. Jednoduše nostalgický guilty pleasure hadr, jemuž odpustíte obsesi hektolitrových cákanců krve, papundeklový interiéry, schematickou šablonovitost, béčkovost a emocionální vypjatost. Andy Whitfield navždy zůstane v našich srdcích 💔 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spartacus byl v době premiéry poměrně dost vyhlášený,úspěšně se vezl na vlně skvělé Snyderovi třístovky a byl jedním z těch seriálů,které jsem měl na seznamu.Přesto mi trvalo víc jak deset let než na něj přišla řada a trochu sem se bál,zda bude mít i po takové době co nabídnout.A on má.A má co nabídnout i přesto,že po vizuální stránce už dnes působí trochu papunděklově a místy hodně lacině.Slabší stránky totiž bohatě vynahrazuje (ne)sympatickými postavami,brutalitou a sexem/nahotou a to prostě bude fungovat v každé době.Dokonce bych řekl,že v té dnešní už by podobný seriál neměl šanci vůbec vzniknout.Nebo měl,ale asi by vypadal úplně jinak...80% a pátá hvězda prostě jen tak. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komiksová limonáda má všeho tak akorát - množství bublinek, je sladká, ale ne přeslazená, je studená, ale nebrní z ní zuby, je štiplavá a především je neobyčejně chutná. 1)  Dějem, intrikami a souboji hojně oplývající svižný scénář je hlavní předností díla. 8 scenáristů a 7 režisérů odvedlo dobrou práci._____ 2)  Působivě vyznívá vztah Římanů k otrokům i vzájemné vztahy Římanů mezi sebou. Výprava je přiměřená a tu digitální krev a násilí jsem nějak skousl, k tématu patří._____ 3)  Některé postavy se scenáristům podařilo vykreslit vskutku parádně. Úskočná zvrhle sadistická manželka legáta Glabera Ilithya (27letá Australanka Viva Bianca), za kariérou se ženoucí šéf gladiátorské školy Batiatus (48letý charismatický Skot John Hannah), nadšený magistrátův synek Numerius (přitažlivý 16letý Novozélanďan Lliam Powell) anebo lehce záhadný šéf gladiátorského výcviku Doctore (51letý Peter Mensah - narodil se v Ghaně, pak žil v Anglii a pak v Kanadě)._____ 4)  Historické okénko. V Capui skutečně byla známá gladiátorská škola - ludus, kde bojoval i Spartakus. Batiatus či Glaber jsou historicky doložené postavy, stejně jako někteří gladiátoři. Jak se Spartakus ocitl v otroctví není jasné stejně jako okolnosti jeho smrti._____ 5)  Přesvalení umělovci nejsou předmětem mých erotických tužeb a tak na ně i tady koukám spíš jen jako na maso a další maso. Připouštím, že někomu mohou způsobit bezesnou noc, ale já to nejsem. A tak mě zaujali spíš ti méně vyvinutí: 21letý Australan (otec Jamajčan, matka Kanaďanka) Eka Darville (Barcův milenec Pietros), 24letý Australan Jai Courtney (Spartakův přítel Varro se žlutým melírem), 35letý americký Libanonec Nick E. Tarabay (Ašur), 40letý Fidžijec Craig Parker (legát Glaber)._____ 6)  Věk protagonistů uvádím k roku vzniku první řady seriálu (2010)._____ 7)  Komentář se vztahuje pouze k této řadě._____ 8)  Výstižný koment: InJo*****. ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nečekaně šťavnatá pecka plná brutality, krve (byť pouze digitální), slušné (převážně arénové) akce (zpočátku hodně ve stylu Snyderovy 300, což některým divákům asi nesedne), dekadence (velká míra nahoty, sexu a vulgarity v dialozích), intrik, zajímavých postav (mimo Spartaka stojí ještě za zmínku například jeho charizmatický konkurent Crixus, nevyzpytatelný a podlý kariérista Batiatus, či respekt vzbuzující trenér gladiátorů Doctore) a stále se zlepšujícího děje. Excelentní seriálová droga, jejíž scénáristé i režiséři jakoby si s každým dalším dílem byli jistější v podání své vize (ubývá komiksových cákanců krve a dalších pozlátek ve prospěch kulervoucího příběhu), díky čemuž jsou emoce čím dál tím silnější, stejně jako divákova závislost a nedočkavost po následujících epizodách (slastné finále navnadí na druhou sérii úplně nehorázně). Zkrátka starověk krutý, prohnilý, amorální a především zábavný jako snad nikdy předtím! Oproti "ŘÍMU" je to možná tak trochu béčko, ale mě osobně počáteční osudy thráckého otroka a gladiátora, který se rozhodl ukázat zkaženým Římanům, zač je toho useknutý loket, bavily a uchvacovaly neporovnatelně víc... ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Třináct hodin zhlédnuto za jediný den, do děje jsem byl vtažen. Snaha vnést do historického seriálu novou vlnu současného trendu byla tentokrát z mé strany zúročena podstatně více než jindy bývá u mě skoro zvykem. Díky velice schopným vůdčím rukám jsem viděl hnus Capui prolezlý červy všemožných intrik do posledního písku v kamenných základech. Rakovina si nevybírá a tak byl bohužel tento potenciál utnut dříve, než mohl být Spartakův příběh kompletní. Season 1 [8/10] ()

Galerie (134)

Zajímavosti (7)

  • Producent Steven S. DeKnight během výroby 1. série žertoval, že Spartakovo (Liam McIntyre / Andy Whitfield) tělo nebylo nikdy nalezeno, a tak mohou seriál klidně zakončit tím, že bude pokračování ve vesmíru s astro-zombies. (Dlee)
  • V celé 1. sérii nezazní Spartakovo (Andy Whitfield) pravé jméno. Vždy je chytře zamluveno dialogy. Z historie známe pouze jméno gladiátora Spartakus. Jak se ve skutečnosti jmenoval, nikdo netuší. (Lucasion)
  • Když se Crixus (Manu Bennett) rozběhne proti skupince Římanů, jednoho z nich nadzvedne do vzduchu. Ve chvíli, kdy jej nadzvedne, nemá Říman v rukou žádný štít, ale v další chvíli se mu objeví v ruce. (Chipsonator)

Reklama

Reklama