Reklama

Reklama

Rédl

(seriál)
  • Slovensko Rédl
TV spot
Česko, 2018, 4 h 35 min (Minutáž: 66–72 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Scénář:

Miro Šifra

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Ivan Acher

Hrají:

Ondřej Sokol, David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková, Martin Pechlát, Ján Bavala, Přemysl Bureš, Kryštof Bartoš, Oskar Hes, Ján Sedal (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílný seriál odkrývá kriminální pozadí podivného příběhu organizovaného zločinu v porevolučním Československu. Komu lze vůbec ještě věřit? Československo v roce 1992 - teprve nedávno padl komunistický režim a sovětská okupační armáda se ve spěchu po železnici stahuje zpět do východní Evropy. Vagony odjíždějící ze země jsou napěchovány zbraněmi, náhradními díly, municí a dalšími cennými věcmi. Dva mladí studenti, testující nový železniční sledovací systém, zjišťují, že některé sovětské vagony se cestou na východ v evidenci nepochopitelně ztrácejí. Oba muži se rozhodnou přijít problému na kloub. O několik dní později je jeden z nich nalezen mrtvý a druhý je pravděpodobně na útěku. Nadpraporčík Roman Rédl se s týmem vyšetřovatelů snaží přijít na to, co bylo důvodem k vraždě a kam až sahají nitky zločinu, který možná překračuje hranice Československa až někam daleko na východ. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Eleanor05 k tomuto seriálu (5)

Rédl (2018) 

Naprosto zbytečný seriál, který se na začátku tváří, že se bude jednat o něco nadprůměrného, temného s prokreslenou psychologií postav a nakonec je jen povrchním konstatováním, že StB jsou svině a nemá se s nimi člověk zahazovat, natož od nich žádat pomoc (na což by divák do shlédnutí nikdy sám nepřišel). Je to pomalé, víc než polovina scén je tam jen proto, aby ředily děj. Nedůležitým věcem je věnována neúměrná pozornost, důležitým je věnováno málo prostoru. Chybí hloubka postav, vlastnosti postav (kromě černobílého hodný/zlý), něco, kvůli čemu by divákovi na postavách záleželo. Chybí logika jednání postav, viz. můj komentář k poslední epizodě. Chybí spád, chybí napětí, chybí silné scény. Chybí umělecká stránka věci. Zbylo jen to suché konstatování a dobré výkony Davida Novotného a Ondřeje Sokola. Dnes se už skutečně nevyplatí sledovat cokoli tuzemského, pokud to neprodukuje HBO. PS: Nejvtipnější je, jak tady většina lidí uráží Ondřeje Sokola, protože je v reklamách na Vodafone a moderuje estrádu na Nově. Jejich "vysoký intelekt" a "všeobjímající rozhled" ovšem již nestačí na povědomí o tom, že Sokol je držitelem dvou cen Alfréda Radoka za divadelní herectví a režii, taktéž dvou cen Thálie, byl nominován na Českého lva a je uměleckým ředitelem Činoherního klubu. PPS: Název posledního dílu seriálu je ovšem velmi výstižný pro shrnutí celého děje. ;-) ()

Prokurátor (2018) (E01) 

Je radost vidět po dlouhé době kvalitní televizní počin. Dobře napsaný, dobře natočený, dobře zahraný. K tomu filmařsky zatím příliš nevyčerpaná doba raných 90. let, zajímavý hlavní hrdina a chladná, tísnivá atmosféra, dávají naději, že se tu od dob odvysílání skvělé Pustiny konečně rýsuje zase něco výjimečného. Snad se v dalších dílech dostaví ještě větší spád a napětí a já budu moct dát alespoň 4*. Zatím velmi pěkných 3,5*... ()

Komu se dá věřit? (2018) (E02) 

Jak se mi první díl líbil, tak druhý mě velice nudil. Vše podstatné se odehrálo až v závěrečné čtvrthodině, před touto to byla jen "vata". Rédl chodí od jednoho člověka k druhému a vykládá mu o počítání nákladních vlaků a šifře. Nevidím důvod, proč by celý dosavadní průběh vyšetřování měl divák slyšet za jeden díl seriálu asi pětkrát dokola, plus v jednom případě dokonce doprovázený flashbackem z minulého dílu, který názorně a polopaticky ukazuje Rédla na kolejích, jak nachází zařízení na počítání nákladních vagonů. Opravdu si tvůrci myslí, že je divák ČT tak tupý, že se mu musí neustále opakovat, co se doposud v seriálu stalo? Plus zjevné faily - nábytek jak z 50. let, plochá obrazovka počítače v příběhu situovaném do roku 1992 a Rédl, který jede ve tmě autem a nesvítí mu reflektory. Ale to vše by se dalo přehlédnout, pokud by měla epizoda spád, byla napínavá a tvůrci pochopili, k čemu slouží ve filmu střih. Ve kvalitu tohoto seriálu nad průměr obvyklé současné televizní produkce již nedoufám. ()

Ivana (2018) (E03) 

Ale jo, minimálně za ten Novotného výstup u mikrofonu v gay baru si to ty tři zaslouží. Sice se postavy chovají nelogicky, vyšetřovatel Rédl nikdy nedělá, to co má (místo pro svědka jede kecat s podezřelými, místo, aby přiotrávené ženě ležící ve vlastní krvi volal sanitku, tak volá do blázince) a kvůli tomu umírají lidé, místy se seriál dost vleče a je to celé takové neosobní, ale pořád to na současné české poměry není špatné. ()

Děs (2018) (E04) 

OBSAHUJE SPOILERY: Deset scén s mučením, výsledek žádnej. Všechno proběhlo tak nějak bez Rédla, který všechno svým pitomým jednáním nakonec jen zhoršil. K tomu skvělá logika chování hlavní postavy: Rédl vyšetřuje StBáka, usiluje o to, aby byl StBák za mřížemi. Je si vědom toho, jaká je onen StBák svině (sám o tom mluví). Když si neví rady s případem, který mimochodem vyšetřuje jen tak na vlastní pěst, jde si pro radu za oním svinským StBákem do vězení. Kvůli tomu ho vyhoděj z práce. Rédl raději, než by chránil ukrytého svědka, kecá o vlacích a svědek je mezitím zavražděn, Rédla dopadnou a mučí. Nakonec to zvládne a řekne si, že než by něco vysvětloval policii, radši půjde sám a zraněný do hnízda všech StBáků v zemi, požádat StB svinskýho generála znovu o pomoc. Ty, jo? Jak to dopadne, když žádáte o pomoc svini, která o vás navíc ví, že jste ji chtěli dostat za mříže? :O Všude na západ od nás by se takovému seriálu vysmáli, tady má 76%, pak se u nás má točit kvalitně... ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama