Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Sportovní bijáky to se mnou mají jako s absolutním antifanouškem koukání se na to, jak sebou na hřišti mrská někdo jiný, fakt těžký (i když zrovna baseball jsem si naštěstí jedno léto na vysoké párkrát zkusil zahrát a tudíž se v něm aspoň neztrácím); když už začnu nějaký ten zápas na plátně prožívat, musí za tím být ještě jiné kvality, v tomhle případě, lapidárně řečeno, pečlivé budování dějových oblouků i podobloučků, často sympaticky jen v nedoříkávaných náznacích pro pozorné, postupné gradování opakovaných motivů ve scénáři, obrazu i Newmanově muzice a netlačení na hrdinskou pilu, ale naopak důraz na obyčejnou, uvěřitelnou člověčinu, vedle kterého je těch pár neuvěřitelných odpalů naprosto bratelných a v pořádku – jsme přece v pohádce. A pak samozřejmě mocná skoropadesátnická identifikace se skoropadesátníkem Redfordem v roli pozdního třicátníka zabejčeně dohánějícího v životě věci, na které je i pozdní třicátník už moc starej. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy nepochopím pravidlá baseballu, popravde mi tento šport nič nehovorí a ani ma neláka. Film je ale natočený spôsobom, ktorý má čo ponúknuť a v polohe drámy vie aj potešiť. Príbehová linka je síce taká šedivá myška, naproti tomu je tu však veľa emotívne silnejších miest (hlavne k záveru), preto ho hodnotím ako pohodlný nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Baseball je nádherný sport. Už nejen proto, že se skládá z několika etap, v baseballu se může šikovně převézt spoluhráče, pokud nemá rád nějaký styl odpalu. Dvě družstva proti sobě, jedna v poli, jedna na lavičce. Ta první se snaží přechytračit tu druhou, právě nadhazováním míčku, ta druhá spoléhá na výborné pálkaře a rychlé běžce. Pokud mají všechny výsady obě družstva, je to ta nejzajímavější sportovní hra, co se může zvrtnout v něco zcela nečekaného. Zkuste si třeba sázet na hráče. Nikdy se vám to nepodaří. Už jen proto, že se můžou rychle střídat, takže nikdy nevíte, na čem jste. Také má baseball krásné hřiště, kde si může každý natrénovat (třeba v dešti a blátě), jak doběhnout na metu, postříkat přitom vodou nepřítele a když jste velmi šikovní, omylem kopnout i do rozhodčího. Prostě to jen svedete na bahno. Ano, já miluji baseball, jelikož ho považuji za jedinou inteligentní hru ve družstvech. Proto už jsem viděla pár filmů z této oblasti. Ve velké části z nich hrál hlavní roli Kevin Costner, kterýžto se k baseballu hodí jako nikdo jiný. Proto jsem měla obavy z Redforda. Ano, je to vynikající herec, ale zde spíše spoléhal na hezkou tvářičku, než na svůj herecký přirozený talent. A to je velká škoda. Ale možná to bylo tím, jak špatně byl nadabován a také příšerně prostříhanými záběry. No uznejte, pokud se v jedné scéně ukazuje trénink hráčů a v další je záběr na nějakého novináře, který právě filozofuje nad něčím, co do kontextu prostě vůbec nezapadá, svět div se, filmu to ubere na věrohodnosti. Také se vše velmi vleče, potřebovalo to šikovného střihače, který by vypustil pár scén (stopáž hodina a půl by byla úplně ideální), nebo jiného scénáristu, který by pár postav úplně vyškrtal. Možná i změnil osudy, protože mi nějak nezapadaly. Tak dobře, uznávám, že filmy o baseballu a vlastně všechny sportovně laděné snímky by měl být nejdříve o prohrách jednoho týmu, pak náhlé stoupání na vrchol (s pomocí jednoho zázračného hráče), nečekaný zvrat k horšímu, závěrečný zápas (nejlépe se scénou pálkaře, jež se strefuje do míčku) a pak libý konec, který vše zklidní, ukonejší oko diváka, samozřejmě i jeho duši, který byla celou dobu drásána napětím stejném, jak na stadionu. Nejlepší baseball stejně zahrán nebyl, tak o čem se vedou spory? No nic, jdu trénovat odpaly a až mě začne štvát nějaká řídící věž, pokusím se to napálit do ní. A o to tu přeci jde, ne?! ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Baseball ma nikdy nejak nechytal. Nevidím na tom nič heroické hodiť, udrieť a bežať ako blázon. Čo sa tíka filmu je absolútne predvídateľný, obohraný scenár a ani český dabing tomu nepomohol. Práve že český dabing mi vôbec nesedel a to ho považujem za veľmi kvalitný. Jediné čo ma na filme zaujalo je vsadenie do doby a hudobný podklad. Film dal podnet na veľa paródií, a to je vraj značka kvality u filmov. Ja som však tú kvalitu nenašiel. ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Redford je prostě Chlap. Nevymlouvá se na neštěstí osudu, nestěžuje si, dívá se životu přímo do tváře a pokud se mu nelíbí co vidí, odpálí na to home run. Muž je jen tak dobrej, jaký jsou jeho zásady, nehledě na jeho slugging percentage, a to je ponaučení, který stoprocentně podporuju. Navíc už vím, odkud vzal Homer nápad na svoji superpálku. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Zatímco filmový Roy Hobbs (Robert Redford) čekal 16 let po postřelení na svou další příležitost a zřejmě musel sportovní kariéru ukončit, jeho předloha Eddie Waitkus se vrátil ke sportu už rok po svém těžkém zranění. Jeho návrat byl dokonce oceněn cenou pro nejlepší baseballový comeback roku 1950. Hrál pak až do roku 1955 a zemřel v roce 1972 na rakovinu. (Tonula)
  • „Musíte v sobě mít pořádnej kus malýho kluka,“ řekl ve skutečnosti chytač Roy „Campy“ Campanella. (Kulmon)
  • Sklo hodin [značky Bulova], které byly na pravé straně výsledkové tabule a ukazovaly přesně 16:25 hodin, rozbil ve skutečnosti druhý metař Carvel „Bama“ Rowell, a to 30.05.1946. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama