Reklama

Reklama

Velká filmová loupež

  • Slovensko Velká filmová loupež (více)
Československo, 1986, 77 min

Scénář:

Oldřich Lipský

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Jaroslav Moučka, Jiří Němeček, Karel Heřmánek, Ladislav Gerendáš, Zdeněk Srstka, Dagmar Havlová, Vladimír Hrabánek, Otakar Vávra (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Protagonisty jsou komici Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří mají na výstavě převzít cenu japonské televize. Současně se pětice gangsterů chce zmocnit převratného vynálezu profesora Suzukiho – superholografu, jímž je možné vyjmout kohokoliv z televizní obrazovky a přenést do reality, a také naopak. (Filmbox)

Recenze (150)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pozor přichází má chvíle!!! V tomhle filmu jsem hrál!! Jak jedou ty dvě nahaté holky na kole, tak ja byl ten mezi lidmi .Tenkrát to byla taková výstava k nějakému vyročí filmu.Já se tam samozřejmě šel kouknout a byl z toho hned můj první a zřejmě i poslední filmový štěk . Celkově je film , tak na 1*,ale za můj štěk dávám 2* . ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Komedie měla možná mnohem větší potenciál, než který dosáhla. Nevím, zda to bylo tím, že Oldřich Lipský již byl dost starý, nebo tím, že to nedotočil a Podskalský to nezvládl, každopádně je to trochu úsměvné, ale žádná velká sranda, která by se dala od Kaisera a Lábuse v té době čekat, se nekoná. Bohužel. 60%. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ohromný guláš. Zpočátku jakžtakž pevnými mantinely ohraničený scénář se zhruba v polovině zvrhne v nepředstavitelnou anarchii plnou výstupů kdekoho s kdekým a v lecjakých rolích, která bohužel nemůže tak úplně bavit. Jednotlivé (sebe)parodické střípky jsou povedené (Husité a Otakar Vávra, Miloš Kopecký coby doktor Štrosmajer a chirurg Miroslav Macháček, zraněný Marián Labuda, jehož na nosítkách vlečou Lasica se Satinským, protože "je jejich", dabovaný Kristián, rozmarně letní Rudolf Hrušínský....), ale dohromady jim to spolu nejde. Spojovací články toho všeho - výstupy Kaisera a Lábuse a "Kaisera" a "Lábuse" - se však povedly (kromě Oskarem zmíněné scénky bych ještě upozornil na lehce přehnaný, ale pro ně typický způsob, jakým ztvárnili vlastní dvojníky). Stejně jako banda mafiánů. Velká filmová loupež je na poměry českého filmu nevídaná záležitost. Zvláštně nepovedený snímek, jehož scénář psalo pět lidí, ačkoliv téměř celý vypadá jako narychlo uplácaná improvizace. Stejně jako mnozí ostatní si jsem téměř jistý, že by to celé dopadlo jinak, kdyby Oldřich Lipský žil o pár měsíců déle a žezla se neujal Zdeněk Podskalský. Dvě a půl hvězdy nakonec zaokrouhluji nahoru i za tu závěrečnou píseň s textem Zdeňka Borovce. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Moje původní hodnocení muselo jít dolů poté, co jsem ten film nedávno znovu viděl celý... Ty odkazy na české filmy jsou skvělé, rukopis Zdeňka Podskalského, který se projektu ujal po smrti Oldřicha Lipského, je tu zcela patrný a herci moc pěkně přehrávají. Co mi ovšem pilo krev, to byla absence jakéhokoliv náznaku příběhu, neskutečně trapný humor (někdy i v případě těch odkazů) a jakýsi zvláštní tvůrčí záměr (nevím jestli jsem ho jen nepochopil, nebo jestli žádný nebyl), při němž Oldřich Kaiser v roli veksláka nejen že neustále měnil hlas (ne při přeskakování z Oldřicha Kaisera na veksláka, jen ten vekslák mluvil pořád jinak), ale navíc mluvil ještě několik dalších herců (Lukáš Vaculík, Michal Suchánek)... Co to mělo znamenat, to nevím... Nicméně mě po letech ten film dost zklamal... Ovšem za to hafo odkazů na jiné filmy (Vrchní, prchni, Rozmarné léto, Jáchyme, hoď ho do stoje, Upír z Feratu, Signum Laudis atd. atd.) dám ty dvě hvězdy... Některé odkazy byly fajn ("Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.") ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Dějově slabé, film pohromadě skoro vůbec nedrží, jde spíše o sled různých scének, které jsou propojeny pátraním po japonském přístroji. Jedna hvězdička za to, že jsme měli možnost shlédnout tolik výtečných českých herců pohromadě, druhá hvězdička za narážky na české filmy a třetí za scénku s učitelkou a jejími žáky. Ze společného filmu s Kaiserem a Lábusem se dalo vytěžit ale mnohem víc... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (24)

  • Když mezi husity prochází občan v civilu, osloví ho mistr Jan Hus: „I ty, bratře, proti všem?“ Tohoto „civilistu“ si zahrál Otakar Vávra, mimo jiné režisér filmů z husitského období včetně zmiňovaného Proti všem (1956). (wictoria)
  • Poslední film režiséra Oldřicha Lipského. (M.B)
  • Komedii začal točit režisér Oldřich Lipský. Po jeho náhlém úmrí v říjnu roku 1986 filmování dokončil Zdeněk Podskalský. (Olík)

Reklama

Reklama