Reklama

Reklama

Klér

  • Polsko Kler (více)
Trailer
Polsko, 2018, 132 min

Kamera:

Tomasz Madejski

Hrají:

Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak, Janusz Gajos, Joanna Kulig, Adrian Zaremba, Ignacy Klim, Michał Gadomski, Katarzyna Chlebny (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Církev a víra, jak blízko a daleko mají k sobě... Tři kněží, tři pohledy na polskou katolickou církev, na její „poklesky“ jako pedofilie, korupce, chamtivost, přetvářka a s tím spojená problematika celibátu, alkoholismu, touhy po penězích, moci a funkcích. Režisér Wojciech Smarzowski vstupuje na fary, do kanceláří vysokých církevních hodnostářů, doprovází do zákristií ministranty a faráře, vrací se do církevních útulků minulých let a nahlíží do duší kléru i farníků. Jako by desatero neexistovalo... V polských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost, film vidělo více než pět milionů diváků. V roce 2018 získal řadu národních cen. Úspěšně byl uveden i v zahraniční distribuci a na mezinárodních festivalech. Film se z velké části natáčel v České republice, především scény v kostelích, kam byl filmařům vstup na polském území „zapovězen“. Renomovaný režisér Wojciech Smarzowski ve svých filmech otvírá nejpalčivější rány polské společnosti. Nechodí kolem, nezměkčuje, pojmenovává věci napřímo, i když bolestivě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Šleha! Apokryf: Plivanec do ksichtu bigotním pokrytcům. Obžaloba katolické církve je vždy téma, protože se dělíme na lidi, kteří buďto náboženství odmítají, protože éra Rakouska-Uherska se na názoru společnosti podepsala natolik, že víra společně s odmítáním monarchie odešli ruku v ruce z českých zemí hned za první republiky středem.., nebo na ty, kteří jakousi vyšší moc sice vnitřně cítí, ale nepotřebují k tomu artistu na kříži, ani každosobotní zpověď před nevyskákaným, cizím, zvědavým chlapem, kterému je to všechno stejně buřt, který dělá jen svoji práci. Je vycvičený vyloženě na to, aby svým ovečkám říkal, co chtějí slyšet, poskytoval jim tím duchovní útěchu, která však ne vždy funguje, ale především aby z nich vytřískal prachy do kasičky... A za další třeba na ty, kteří víru potřebují, jsou tak vychováni či do této filosofické roviny dospěli sami, na základě vlastních životních zkušeností. Víra je součástí jejich života, posilňuje je a ať už žijí slušně a řídí se svými zásadami, či se jen schovávají za zrovna tu sobotní zpověď a jinak celý týden dělají bordel, je to vlastně jejich osobní věc, která by každému měla být fuk. Říká se tomu svoboda vyznání a já ji respektuji. Ale všichni, z těchto namátkových skupin, se určitě shodneme na tom, že děti se znásilňovat nesmí! Čili nerozumím tomu, že je v dnešní době stále možné, aby se tyto věci ze strany církve děly, bagatelizovaly a zakrývaly. A asi nejsem sama, protože vznikl tento film. Celibát je nebetyčné zlo. Rozhodnutí církevních hodnostářů, někdy ze čtvrtého století našeho letopočtu, kdy ti hajzlové z chamtivosti zavedli cosi, co je absolutně proti přírodě a díky čemu bylo zneužito nespočet nevinných obětí, po celá staletí. A protože je církev systém, který nefunguje zodpovědně, její představitelé nejsou schopni vydat k řádnému potrestání zvrhlé násilníky ze svých řad, kteří sprostě a beztrestně využili svého postavení a ublížili tolika lidem, tak já jim tento filmeček srdečně přeji. A přeji jim i to, jak jsou zde černoprdelníci vykresleni. Jak chlastají, plodí nemanželské děti, mají prsty všude, vydírají se navzájem, nezastaví se před ničím, jak jsou neprůstřelní, kariérističtí, úplatní a odporní. Jak se jim nehodí do krámu žádný slušný, jen poslušný, jak zastrašují, jak hrabou. Ať si ochutnají trošku hořké medicínky ze strany veřejnosti ve formě opovržení, i když je to úplné houby proti takovému znásilnění. V jejich systému je špatně vše od základu a jelikož nejsou schopni takový systém změnit, ať se nediví. Manipulátorská banda. A ano, také se mi tají dech, když stojím v katedrálách, poslouchám varhanní koncerty nebo když zírám na Michelangelovu Pietu. Také jsem rozsekaná z toho, co všechno nádherného se pro oslavu Ježíše a Boha po světě vytvořilo. Jen mě vždycky napadne, čím vším to asi muselo být vykoupeno… Jestli ten umučený Kristus nebyl náhodou jen taková ta jedna maličká kapka v oceánu...? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nuda, reziser Smarzowski sa snazi podat uhol pohladu na polsku mainstreamovu cirkev, no tentokrat plati ze kvalitna tema nie je kvalitny film. Uhol pohladu 3. knazov na RKC. Uznavam polskeho herca Janusza Gajosa, no uz asi aj stary pan na stare kolena zacal recyklovat hovna. Slusne sa to vynadrit neda, zaujimalo by ma, kolko uhlov pohladu na polsku RKC bay mali traja pravnici   : 55 % ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Smarzowski napsal a natočil obstojný politický a sociálně kritický thriller. Vyjádřil tím jakýsi názor, ale hodí se podtrhnout, že příběh je fiktivní! --- Pokud jde o všelijaké to čachrování, nejsem na pochybách, že takhle nějak to probíhá. Polská společnost je zkorumpovaná (podobně jako naše), a mocní hráči hrají podle toho. V Polsku mezi ně patří i církev, a předpokládám, že není o nic lepší nebo horší než ostatní. Například politické strany, že? --- Totéž se týká chlastu. Poláci chlastají, a jistě chlastají i polští preláti. Jasná věc. --- Pokud jde ale o hříchy sexuální, tam bych byl opatrnější. Ve světě mají lidé různé motivace k "pěstování" pedofilních skandálů církevních činovníků. V Americe je v pozadí až hysterická obrana dětí a odpor převážně protestantské společnosti proti katolicismu. V Polsku nejde o útok na víru jako takovou, leč na její "falešné proroky". Což ostatně výslovně zmiňuje motto k filmu. Pouze u nás, v bezbožném Česku, je to protináboženský argument. --- Položme si otázku: Dopustí-li se sexuálního deliktu učitel (či třeba šéf pěveckého sboru), může za to jeho povolání? Nebo snad jeho členství v nějaké politické straně? --- Je známá věc, že v kriminálech a podobných zařízeních omezujících osobní svobodu, sodomie a sexuální násilí kvete. Jistě se to týká i seminářů a různých kasárensky vedených internátů a sirotčinců; a deviantní jedinci v nich vyhledávají místa "bachařů". Ale není opodstatněné předpokládat, že mezi seminaristy či sirotky se urodí nadprůměrné procento pedofilů. --- Faráři měli odjakživa levobočky s farskými kuchařkami, takový hřích je totiž normální. Ale není žádný důvod, aby dětská oběť pedofilie v dospělosti páchala na jiných dětech totéž. Pokud by totiž platil opak, pak oběti pedofilních útoků by v dospělosti už nebyly hodny lítosti, nýbrž dozoru! --- Zkrátka, nevěřím tomu, že mezi preláty je víc sexuálních deviantů, než mezi učiteli a dalšími profesionály pracujícími s dětmi. Jestli je církev pedofilií prolezlá stvůra, pak základní školy a zájmové kroužky pro mládež taky. --- Takže, milí neznabozi, u nás je církev vyřízená. Zaměříte se teď na učitele? ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Sila. Celkom chápem ten poprask, čo to v Poľsku počas druhej klerofašistickej Kaczynského vlády spôsobuje. Iba tak pre zaujímavosť; Poľsko ako krajina s dlhodobo najväčším počtom veriacich v Európe, momentálne drží prvenstvo aj v počte ľudí, ktorí sa od viery odvracajú. Za posledné roky sa rátajú už na milióny. Koho to asi tak môže byť vina? 85% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klér se s katolickou církví v Polsku nemazlí a dává si záležet, aby na katolicismus navázané společenské síly byly v maximální míře vykreslené jako bezohledné, sobecké, manipulativní a kořistnické. Do té míry, že to část publika může vnímat jako tendenční a nespravedlivé. Všechny popisované jevy se sice v církvi vyskytují, ale ne v takové míře a úhledně seřazené vedle sebe. Chybí tady idealisté a reformisté, absentuje plastičtější a věrohodnější obraz této prastaré instituce. Smarzowskiho snímek je totiž hanopis, film s nepopiratelným ideovým a politickým záměrem otřást silným postavením a vlivem církve u našich sousedů. Té církve, která běžně zasahuje do politických procesů a odvolává se přitom na vyšší, nekritizovatelnou, autoritu. Naše historie je odlišná, s demontáží vlivu církve na věci veřejné začal už Havlíček Borovský, národní obrození se neslo ve vzývání husitství a reformace. Erozi katolické moci ovlivnila sázka katolických elit na Habsburky, k jejich popularitě nepřispěl ani podíl slovenských klerofašistů na pádu První republiky a dílo zkázy dokonalo příchod "vědeckého" komunismu a nástup konzumní společnosti 2. poloviny 20. století. Jako Češi tedy můžeme podle svého přesvědčení považovat Klér buď za potvrzení svého negativního pohledu na náboženství a jeho zástupce na zemi nebo za nespravedlivý pamflet. Nemůžu říct, že by se mi tentokrát Smarzowski zadřel pod kůži, tak jako se to stalo v případě Volyně, ale řemeslo je to nadprůměrné, o tom nemůže být pochyb. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Během prvního promítacího dne film zhlédlo téměř půl miliónu diváků. (JoranProvenzano)
  • Tvůrci filmu chtěli natáčet v Krakově, ale byli odmítnuti. (JoranProvenzano)
  • Scénář k filmu vznikal od roku 2013 do roku 2018. Všechny scény mají podle scenáristy Rzehaka reálné předobrazy. Smyšlený je pouze hon na kněze. Podle Rzehaka by se farníci ke svému duchovnímu ve skutečnosti nikdy takto nezachovali a bránili by ho do posledního dechu. (klukluka)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama