Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ak ste ešte nevideli tento film, tak sa nenechajte odradiť jeho mierne zavádzajúcim názvom a určite si ho pozrite. Jedná sa totiž o po všetkých stránkach mimoriadne podarené filmové dielo. Výborná dráma, v ktorej sa na konci prirodzene spletú všetky nitky do jedného pevného lana a všetky postavy odhalia svoje skutočné charaktery. Bravúrne napísaný scenár, vysoko profesionálna réžia, absolutne skvelá kamera a obdivuhodné herecké výkony. Päť hviezdičkový film. Toto moje konštatovanie potvrdila v roku 2000 aj americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS), ktorá tomuto snímku udelila troch Oscarov. Je to krása, "Americká krása". ***** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem American Beauty nekomentoval? Tak to se dnes hodí. Tedy. Ehm, ehm. Hm. Cink cink cink. Přátelé, proslov čistě k filmu, pozornost prosím! Po přepisování kapitol z historie, antropologie, psychologie či genetiky přichází atak na lidské sociokulturní zvyklosti při namlouvacích tanečcích! Do budoucna již nejen, že příští zásun pouze s notářsky ověřeným souhlasem obou stran i Úřadu pro veřejné blaho a podporu mezirasového míšení, ale rovnou před etickou komisí a podle kvót pro ukojení potřebných ošklivek. Kevine, ty dobytku, tys obšourničil! Nechutné. Hladina se nad tebou jednou provždy uzavře. Je jedno, žes jeden z nejlepších nájemných xichtů, sere pes fakt, že kupř. úlisného manipulátora sehraje nejlépe ten, kdo má v sobě vlastní démony, tys požadoval homostyky příliš nekorektně, a už se vezeš na vajnštajnovo lavině. Teď už tě Tetsuo nemá rád, ne ne ne. Nyní si teprve posvítíme, kde vzala kevspa tolik bodů. Vtipné vlastně jsou hned tři věci - že se katolická morálka, americkými hypíky vyhozená dveřmi, díky jejich dětem vrací oknem, převlečená za korektnost, kunda i řitní otvor prodělávají neskutečnou inflaci a bělásci dělají vše pro to, aby vyhynuli sami, bez láskyplné pomoci Machometa. Jak modří již vědí, každá vlna vyvolá protivlnu. A nepůjde jen o oprávněné pohrdání a znechucení z vyžilých zlatokopek a pseudovědeckých mumlalů ze strany skutečně znásilněných, přilévá se totiž ojel... olej do doutnajících plamínků v duších těch, co nebudou jen tak s humorem glosovat, v duších reálných nácků, autoritativců, šovinistů a jiných pokřivenců. Za chvíli to bude křiví proti křivým, pak nám budiž země lehká. Jeden z posledních dobrosráčských totalitaristů, který se k věci prozatím nevyjádřil, je - překvapivě - starý brepta Fendrych. Možná též někdy, před dávnými, dávnými časy, podlehl zakázaným pudům, požádal bližního svého o mrd a nyní je zmaten? Tedy - zmatenější, než obvykle? Protože tohle se přece nesmí, lidé se množí zásadně dělením, on a postfeministky pak výsevem ve stylu kopřivky. Stejně tak i otravují dělnému lidu život. Volám tedy mýtů (maně totiž dumám, zda na mě před lety, nejspíše omylem, nepohlédla nějaká dnešní miliardářka, za takové příkoří chci podíl na jejím zisku! Fakt, to já bych vám nelhal, dnes se likvidují lidé již i jen za dávné a domnělé vilné pohledy) a dodávám od Dvořáka vypůjčenou analogii vůči navrátivším se kágébácko-mccarthistickým praktikám - TAVÁRYŠ SPEJSI, BYL JSI A UŽ NEJSI! ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Napoprvé mi to přišlo příliš povrchní a hollywoodské, jenže záhy jsem se do filmu totálně zamiloval a srdce mi teď radostně plesáj en při vzpomínkách na něj :-) A Kevin Spacey byl GENIÁLNÍ! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kategorie AS (Americký sen, nebo Americký slaďák - chcete-li). Film, který jsem viděla a víckrát nepotřebuji vidět. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý film. Nicméně kvůli posledním 20ti minutám, které jsem si představoval jinak, nemohu hodnotit plným počtem. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že Spacey podal kvalitní výkon. Taky se mi líbí, že film si bere na paškál Ameriku a jejich způsob života a to fakt nekompromisně. Jinak si, ale nemyslím, že by to byla zase až taková pecka jak hlásá zdejší hodnocení. Nemůžu se zbavit dojmu, že podobnou sebereflexi (a určitě povedenější) už jsem někde viděl.65% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Perfektní snímek, na který jsem dlouho čekal - který by si na nic nehrál a konečně zobrazil život takový, jaký většinou ve skutečnosti opravdu je: celé je to o dokonalé náhodnosti bytí a snaze vymyslet si v tomto životě svůj cíl, kvůli kterému údajně žijeme. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Především osvobozující! Mendes strhl američanům růžové brýle a rozpohyboval jejich zrezivělá těla, která se plahočila ve stereotypním vesmíru, plula v konzumních bublinách. Katarze spojená s finálním monologem, tou třpytivou skutečností, zavedla život do míst, kde kdysi přežívala jen sobeckost. Američané poklekli před svým novým Bohem a zpytovali svědomí. Který režisér to kdy dokázal? Kinematografické absolutorium. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

asi žijem v priemernej americkej rodine. takto to vyzerá aj u nás :) Inak fantastický film s fantastickými hereckými výkonmi.zaslúžený oscar! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey byl opravdovou hereckou veličinou než si definitivně posral kariéru tím, že praskla jeho temná minulost. Jenže kdyby nic jiného tak dal světu Lestera Burnhama. A vznikl velmi krásný film o ošklivých nešťastných lidech. V mém osobním žebříčku se tento film bezproblému vejde do TOP20. 100% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Nadherny, citlivy a hlavne zcela originalni film o krizi stredniho veku a hlavne o tom, slovy klasika, jak "tezke je byt mlady". ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

"Víteje u Veselého kuřátka." Fakt nádherný poetický film. Nevím proč, ale Lesterova proměna je snad ten nejpohodovější týpek, jakého jsem kdy ve filmu viděl. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Pod pojmem "žít svůj život" si každý představí něco jiného. Kdekdo z nás však občas zažije facku, která dosavadní žití změní v pseudožití a náhle bychom chtěli žít jinak. Jinak? Jako kdysi? Někde jinde, s někým jiným? Nezáleží na tom, co by se stalo, kdyby Lester Burnham Angelu nepoznal, nebo kdyby se nepřistěhoval Ricky s rodinou, protože oni tu jsou a on je prostě poznal, spolu s náhlou potřebou renovovat svůj letargický život. Americká krása je možná trochu bizarní, ale jinak hořce bolestná a výstižná ukázka ztrát jistot průměrných maloměšťáků, jež ironicky započala v okamžiku opětovného nabytí určitých svobod a cílů. Jednoznačně největší plus jsou jednotlivé postavy filmu, ať už Lester, zoufale se snažící dostat z každodenního stereotypu, jeho po úspěchu lačnící žena Carolyn nebo dcera Jane, která rodiče (standartně pubescentně) nenávidí. Mimochodem, "generační střet" Jane a jejích rodičů je tu vykreslen maximálně věrohodně, aniž by se na něj film jakkoliv důvěrněji zaměřoval (rodiče cestou na Janeino vystoupení - Lester: "Nenávidí mě." Carolyn: "Je jen tvrdohlavá." Lester: "Tebe nenávidí taky."). Pár nahodilých hlášek a situací - funguje to. Dále je tu v sousedství žijící drogový dealer Ricky, čelící autoritě svého armádou nasáklého otce a oslovující osamělé čtyřicátníky na baru (haha). Je paradoxně asi nejnormálnější postavou celého filmu a stává se nenápadným středobodem, dávajícím věci do pohybu. Šablonovitost postavy Angely zase skvěle vykresluje povrchní pozlátko, které nás občas v náhlém poblouznění přivede na špatnou cestu. Proměnou a demolicí dosavadních stereotypů procházejí všichni. Film nikdy neztrácí lehkost, vtip ani kouzelnou formu, ačkoliv vypráví o pokrytectví, ztrátě soudnosti a mnoha lidských slabostech - to je monumentální vítězství. Scénář i režie jsou precizní a závěr filmu... je to happy end nebo ne? Vyberte si sami. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Z duvodu nespavosti jsem si asi v jednu hodinu v noci pustil Americkou krasu s tim, ze snad v prubehu usnu. Ne, vubec to neslo, neco tak uzasneho jsem dlouho nevidel a po skonceni jsem jeste pul hodiny nad tim premyslel. Zasmal jsem se asi u tri scen, ale porad to na mne pusobilo strasne pozitivne, az na ten konec. American beauty je tak divny film, az je genialni. 10/10 ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Film, který je na jednu stranu skvělý, ale mě až v takové míře nenadchl. Herci to odehráli na výbornou, ale příběh pro mě na plné hodnocení není. 75% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tohle mne příliš neoslovilo.. jak nezaujme námět, nezbývá, než ocenit režii, herecké výkony a to všechno okolo, což ovšem nemůže při konečném účtování dát více než 3*. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Opravdu krása se na tento film dívat, nevím co bych mu vytknul, snad jen to, že mě nemusel tolik dojmout ( ( : : nemám rád smutné konce, i když je miluju, .... ale je mi to pak hrozně líto ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tento film mám samozřejmě spojený s hlavní melodií od Thomase Newmana, která možná i předčí celý film, jednoduchá a přitom tak krásná a při sledování poletujícího sáčku pomalu mrazí. Závěr je silný a vybízí k zamyšlení, ale asi to musí být krásná smrt při vzpomínání na to hezké, co nás v životě potkalo. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama