Reklama

Reklama

Sedmilhářky

(seriál)
  • USA Big Little Lies (více)
Trailer 2
USA, (2017–2019), 11 h 48 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

David E. Kelley

Předloha:

Liane Moriarty (kniha)

Scénář:

David E. Kelley

Hudba:

Sam Williams

Hrají:

Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Laura Dern, Adam Scott, Zoë Kravitz, Parker Croft, James Tupper, Sarah Baker (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Minisérie Sedmilhářky je adaptací stejnojmenné knižní předlohy australské spisovatelky Liane Moriartyové, která obsadila první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times. Temné komediální drama, v němž několik předních hollywoodských hvězd podává mimořádné herecké výkony, se odehrává v kalifornském městečku Monterey a začíná podezřelou vraždou na benefiční akci základní školy. Přestože totožnost oběti i pachatele zpočátku zůstává záhadou, vše nasvědčuje tomu, že v pozadí zločinu stála rivalita a tajemství obklopující trojici matek – Madeline (Reese Witherspoon), extrovertní a živelnou ženu v domácnosti, která v srdci chová zášť vůči exmanželově nové mladší ženě Bonnie (Zoe Kravitz), instruktorce jógy se zenovým přístupem k životu; dále Madelininu nejlepší kamarádku Celeste (Nicole Kidman), bývalou právničku žijící ve zdánlivě dokonalém manželství s mladším mužem (Alexander Skarsgård); a Jane (Shailene Woodley), svobodnou matku s temnou minulostí, kterou Madeline a Celeste vezmou pod svá ochranná křídla. Děj příběhu je prokládaný scénami z výslechové místnosti, v níž ostatní rodiče a školní zaměstnanci vypráví zákulisní drby o spojenectvích a rivalitách mezi místními obyvateli, především pak o Madeline a její úhlavní nepřítelkyni, vlivné a úspěšné pracující matce Renatě Kleinové (Laura Dern). V průběhu sedmi napínavých, černě humorných epizod vychází najevo, jaké tajemství každá z žen skrývá, a postupně se dostáváme až k oné osudné noci. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Spiker01 k tomuto seriálu (2)

Sedmilhářky (2017) 

Velice se mi líbí představa uzavřené minisérie městečka Monterey, ale po dokoukání celou dobu přemýšlím o tom, že bych se do toho světa strašně rád vrátil. Jean-Marc Vallée, jehož poslední tři filmy nejsou špatné, ovšem spíše zapadly, jde nyní po vzoru Caryho Fukunagy a servíruje nám mrazivé drama, které až do posledního dílu skrývá své trumfy, aby se následně vytasilo s rozuzlením, které tu minimálně od první řady True Detective nebylo. Big Little Lies sice tak velkou díru do světa neudělalo, ale kvalitativně bych se to porovnávat nezdráhal. Vždyť už hlavní čtveřice v podstatě oscarových sedmilhářek je obrovské eso v rukávu nezklamávajících borců z HBO a jelikož se o bestsellerový námět bojovalo s Netflixem, tak bylo předem jasné, že budou mít i co hrát a po letech nám vytřou zrak. Což se jim také povedlo. Ba co více, celé obsazení je prostě neskutečné. Adam Scott, o kterém jsem si po Walteru Mittym utvořil názor, že je naprosto zbytečný herec, mě nakonec překvapil ze všech nejvíce a to už vůbec nezmiňuji všechny charaktery pod 18 let, jelikož byli všichni bez výjimky úžasní (minimálně Amabelle a Abigail chci hned vidět v dalším projektu) a jejich rozbor by vydal na celý článek. Nuže, začátek byl pomalejší, ale v dalších epizodách jsem se nenudil ani minutu. Takřka totéž platí i pro druhou sezónu, ačkoliv tam ten bodík ubrat musím...9/10 ()

Série 2 (2019) (S02) 

Ačkoliv jsem před dvěma lety u první sezóny básnil o tom, jak bych se do městečka Monterey rád vrátil, tak když se tak stalo to vnímám tak, a jak tak koukám po ohlasech budu v menšině, že zbytečnější epilog k prvnímu dobrodružství už jsem dostat nemohl. Na rozdíl od minula, tedy typického slowburneru, který všem uškvařil hlavy v posledním díle, se tentokrát pořád něco už od začátku. Linky celé montereyské pětky jsou pečlivě vykalkulovány, každá z nich řeší nějakou obrovskou životní indispozici, až mi to přišlo přehnané a neuvěřitelné, že se najednou všechno sype jako domeček z karet. U finále jsem jsem si dokonce říkal, co se to sakra děje, kde je krucinál to doznění z finále předchozího...a zabrala na to až poslední scéna. I přesto, že mě tentokrát příběh extra neohromil, pořád jsem se poměrně dobře bavil, i když si nemohl pomoci a tentokrát je o úroveň až dvě slabší. Vlivem matematiky nakonec 4 hvězdy, ale bylo to těsné. Svůj díl na tom nese i nejikoničtější posila druhé série, nesmrtelná Meryl Streep, jež ovšem bytostně nesnáším a je mi jasné, že si vlivem té masy obdivovatelů uzme ty nejprestižnější ceny. PS : Vliv změny na postu režiséra (Andrea Arnold) skutečně nebyl znát. Posléze vylezlo na světlo, že byla režisérka po dotočení odejita a finální střih měl na triku dvorní režisér HBO Jean-Marc Vallée. Ať už tak či tak, obě sezóny jsou si stylem vyprávění rovné jako vejce vejci, rozdíl je pouze v kvalitě příběhu..Trojku už prosím ne. ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Batman našel svoji Catwoman

Batman našel svoji Catwoman

15.10.2019

Můžete spustit fanfáry, Batman režiséra Matta Reevese totiž oficiálně obsadil Catwoman. Po mnoha spekulacích, kdy se o roli v Hollywoodu ucházela snad polovina atraktivních hereček pod třicet, totiž… (více)

Drama v pozadí úspěšných Sedmilhářek

Drama v pozadí úspěšných Sedmilhářek

13.07.2019

Kabelovka HBO našla v seriálové adaptaci Sedmilhářek od autorky Liane Moriarty nečekaný hit. A to až do takové míry, že po úspěchu na Emmy přemluvila spisovatelku, aby vymyslela pokračování. Hlavní… (více)

Reklama

Reklama