Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Gulde k tomuto seriálu (6)

Černobyl (2019) 

Snad nikdy se mi nestalo, abych sledoval hodiny, které zbývají do další epizody nějakého mého oblíbeného seriálu. To jsem poprvé okusil až nyní. Černobyl je seriálová (nebo lépe řečeno asi miniseriálová) dokonalost. Pro sledování dokumentů, čtení informací a vlastně všeho spojeného s černobylskou jadernou havárií jsem měl slabost už od mala. Proto jsem také zbystřil, když jsem zaslechl, že se připravuje minisérie na toto téma. Ale že výsledek bude takový, to mne ani trochu nenapadlo. Atmosféra je hutná, ale není nějak uměle dotvářená - to dělají samotné události, které se tehdy skutečně udály. Všechno to jde epizoda po epizodě, od událostí před výbuchem, postupně po vteřinách, minutách, hodinách, dnech, týdnech, až po měsících od onoho osudného 26. dubna 1986. Seriál dle mého dokázal brilantně vystihnout podstatu toho všeho - lidskou povahu. Od neskutečné nadutosti a tuposti, až po neuvěřitelné sebeobětování. Vizuální stránka úžasně doplňuje onu tíživou atmosféru - ať už jde o práci s kamerou nebo se zachycovanými detaily. A hudba? Ta je taky kapitolou sama pro sebe. Zdejší hudba je tíživá ani ne tak svým vyzněním, ale právě svou nenápadností. Hudba tu jen podkresluje onu atmosféru. Neříká vám, jak to je často u filmů a seriálů, jak máte na co reagovat. Nevede vás dějem za ručičku. Neupozorní vás na to, kdy se máte zděsit, kdy se máte divit, kdy se máte pousmát. Tady vás hudební podkres uvrhne do té tíživé atmosféry a nechá vás tam samotného, a to je na tom to děsivé, ale zároveň dokonalé. Ale zbytečné se tu o tom více rozepisovat. Tohle by každý měl vidět na vlastní oči, a pak teprve pochopí. Smekám před tvůrcem Craigem Mazinem - nikdy bych neřekl, že člověk co stvořil několik pokračování Scary Movie může dát dohromady něco tak neuvěřitelně působivého. Otevřeně se mu omlouvám za svou pošetilost. Pro mne rozhodně nejpůsobivější a nejlépe zvládnutý seriál/minisérie vůbec. ()

1:23:45 (2019) (E01) 

Tak tohle vypadá naprosto brilantně. Jakmile jsem o téhle minisérii zaslechnul prvně, hned jsem zpozorněl, protože Černobyl, to je moje. Ta atmosféra je přesně tak stísněná, jak má být. ()

Open Wide, O Earth (2019) (E03) 

Tahle epizoda trochu ztratila "drajv" těch předchozích, ale to už je spíše povahou událostí samotných, než scénářem seriálu. Na druhou stranu naturálnost graduje a závěrečné minuty epizody mně nakonec nenechaly na vážkách. ()

The Happiness of All Mankind (2019) (E04) 

Už jsem pochopil podstatu celého seriálu. První dvě epizody jsem si maximálně užíval, protože se týkaly prvních hodin a dnů po výbuchu, což mi přijde prostě nejpůsobivější. Ale 3. a 4. epizoda mne utvrdily v tom, že to hlavní je nakonec v něčem poněkud jiném... ()

Vichnaya Pamyat (2019) (E05) 

Jestliže jsem předchozím dílům (a zaslouženě) dával 5 hvězd, tady bych potřeboval i šestou. Tohle se nedá než nazvat koncertem, navíc koncertem emocí, ale ně těch patetických, vyumělkovaných. Nemám slov, a nejsem si jist, jestli to i dobře lze popsat slovy, a jestli ano, nejsem si jist, jestli jich je potřeba hodně, nebo naopak málo. ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama