Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele the_weaver k tomuto seriálu (5)

1:23:45 (2019) (E01) 

Efektný mrazivý úvod, ktorý ukazuje, ako v prvých hodinách nik netuší, či skôr nechce tušiť, čo sa naozaj stalo. ()

Please Remain Calm (2019) (E02) 

Neschopnosť vedúcich aparátčikov najlepšie vynikne v priamej konfrontácii s odborníkmi a tej im v tomto dieli bolo naložené požehnane. Najviac však desili katastrofické scenáre z úst vedcov, ktorým sa mi ani dnes nechce veriť; tým skôr, že od ich naplnenia ľudstvo delila len odvaha troch ľudí a pár dní. ()

Open Wide, O Earth (2019) (E03) 

Veru, tu sa nám začína kaliť oceľ (či taviť reaktor?) a v tomto žiari sa formuje obetavý ruský mužik - hrdina, ktorému tento diel vzdáva silnú poctu. A nie, nemyslí sa tým dáke koliesko v mašinérii KGB, ktorej podstata je tu po lopate odhalená za jednu minútu. ()

The Happiness of All Mankind (2019) (E04) 

K strieľaniu psíčkov sa neviem vyhraniť, lebo nie som psíčkar. Na úkor toho mohlo byť radšej viac odpratávania odpadu zo strechy, to malo potenciál. Víťazom je však veľká dilema na konci epizódy. ()

Vichnaya Pamyat (2019) (E05) 

Nemôžem si pomôcť, ale mám zásadné pochybnosti o prezentovanej motivácii Ďatlova (a jeho nadriadených) na "úspešné" dokončenie skúšky reaktora. Ak by ňou malo byť povýšenie, neodflákla by sa tak, ako v skutočnosti. Navyše šlo o vedecký experiment, ktorý by sfušovaný nemal žiadnu výpovednú hodnotu, nieto potenciál na povýšenie.↵  Už vôbec nežeriem prezentovanú príčinu, prečo nedošlo skôr k náprave chyby RBMK reaktorov v ZSSR. Trúfam si napísať, že miesto neochoty priznať nedostatky reaktora boli príčiny prozaickejšie, ako napr. podcenenie nebezpečenstva nedostatkov, časová náročnosť vývoja či cena prípadnej nápravy, ktorú upadajúci ZSSR nebol ochotný zaplatiť.↵  Napriek tomu plné hodnotenie za jasné, trefné a pútavé vysvetlenie príčin, ktoré viedli ku katastrofe. Must-see pre každého obyvateľa bývalého ZSSR! ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama