Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele majky19 k tomuto seriálu (6)

Černobyl (2019) 

Výborný seriál z dílny HBO, mapující černobylskou tragédii. Tento seriál samozřejmě nebude mít pouze své příznivce a nadšené diváky, zejména pro slabé povahy je dle mého názoru tento seriál spíše nevhodný, ale rozhodně stojí za zhlédnutí a mohu ho doporučit každému, kdo na to bude mít silný žaludek. Není to série čistě jen o černobylské tragédii, ale samozřejmě také o společenském a zejména pak politickém pozadí, které v tomto směru sehrálo rovněž velmi podstatnou a důležitou roli. Je až děsivé, s jakou lehkomyslností, nekompetentností, lhostejností a arogancí přistupovala sovětské garnitura k řešení černobylské havárie a jak lpěla především na tom, aby se tragédie pokud možno co nejdéle ututlala a nevyplula na povrch do celého světa dříve, než bylo nezbytně nutné. Zkrátka v SSSR se nic takového stát nemohlo.... Pokud máme my Češi tendenci neustále nadávat a vzpomínat na komunisty, ano, máme zatím demokracii, a můžeme se vyjadřovat, takříkajíc, jak nám pusa narostla. Ale myslím si, že komunistický režim v SSSR a u nás byl naprosto neporovnatelný a kdyby naši občané zažili hrůzy, kterým museli čelit obyvatelé Sovětského svazu, možná by ještě nakonec řekli: "Vždyť u nás to tak špatné nakonec ještě není". Zkrátka a dobře, seriál stojí za zhlédnutí a každý, ať si z něho vybere dle vlastního uvážení. ()

1:23:45 (2019) (E01) 

Výborný úvodní díl, který zobrazil neuvěřitelnou aroganci, lhostejnost a lehkomyslnost vedoucího provozu Datlova, který svým nezodpovědným chováním zapříčinil jednu z největších katastrof v moderní historii. Současně se zde můžeme setkat i s neuvěřitelným chováním sovětských funkcionářů, kteří byli připraveni udělat vše proto, jen aby tato katastrofa pokud možno nevyplula na povrch a aby byla před veřejností co nejdéle utajována. Životy a bezpečnost vlastních lidí byla až na druhém místě. ()

Please Remain Calm (2019) (E02) 

Běhá z toho úplně mráz po zádech, co všechno v té době bylo možné. Zkostnatělost, arogance, ignorance a naprostá neschopnost je to jediné, čeho měli sovětští soudruzi v čele s generálním tajemníkem Gorbačovem takříkajíc na rozdávání. Jediní rozumní lidé, kteří se v průběhu tohoto příběhu našli, a dá-li se to tak říct vzbuzují sympatie, je prof. Legasov a jaderná fyzička Chomjuková z Běloruského institutu. V tomto díle sledujeme zoufalé snahy o zastavení této katastrofy, přičemž s jedinými rozumnými nápady na řešení této situace přicházejí pouze výše uvedení.Sledujeme zoufalství lidí, kteří přicházejí v důsledku radiace o své blízké, i zoufalý boj s časem, kdy je zapotřebí co nejrychleji na situaci reagovat, aby důsledky nebyly ještě fatálnější nejen pro země Sovětského svazu, ale i pro ostatní státy bývalého východního bloku, včetně tehdejšího Československa. ()

Open Wide, O Earth (2019) (E03) 

Hlavní roli zde opět hrají profesor Legasov a profesorka Chamjuková. Opět sledujeme velmi obětavou a statečnou práci obyčejných lidí, kteří i za cenu vlastních životů neváhají jít do rizika a udělají všechno proto, aby následky černobylské katastrofy nebyly ještě daleko horší. Velké uznání krom výše uvedených osob zasluhují zejména horníci z Tuly, kteří jsou si zcela vědomi nebezpečí, které je čeká, i přesto však neváhají ani okamžik a jdou budovat tunel pro chlazení. Chamjuková se mezitím vypraví do moskevské nemocnice, kde se setkává s hlavními aktéry, kteří svým jednáním způsobili černobylskou katastrofu - Datlov, Achimov aj. Současně se setkáváme i s příslušníky KGB, kteří nepohodlné lidi pronásledují a ztěžují jim život, zejména pak prof. Chamjukovou, která je po návštěvě nemocnice zatčena. I tato epizoda se nese ve znamení obrovské arogance a ignorance sovětských pohlavárů, kterým není nic svaté, kteří se starají víceméně jen o své pohodlí a dopady černobylské tragédie na civilní obyvatelstvo je nechávají takřka ledově klidné. ()

The Happiness of All Mankind (2019) (E04) 

Čtvrtá epizoda se nese ve znamení odklízení a likvidací radioaktivního materiálu, který se ještě nachází na střeše černobylské elektrárny. Na pomoc s touto akcí jsou připraveni i západoněmečtí roboti, nicméně ti svůj účel nedokáží splnit, a proto jsou na úklidové práce povoláni vojáci, kteří musí grafit shazovat ze střechy ručně. Na místě se mohou zdržovat maximálně 90 vteřin, víc už je smrtelně nebezpečné. Současně opět se setkáváme s prof. Legasovem, Chamjukovou z Běloruského institutu, a samozřejmě Ščerbinou, jehož postava také prochází určitým vývojem, kdy byl zpočátku zcela lhostejný vůči odehrané katastrofě a zejména vůči opatřením, které bylo nutné za účelem záchrany civilního obyvatelstva uskutečnit. Dále se prof. Legasov chystá na mítink do Vídně, kde má světu objasnit okolnosti černobylské katastrofy. Jak se dozvíme v následujícím díle, všechno je jiné, než se na první pohled může zdát. ()

Vichnaya Pamyat (2019) (E05) 

Skvělé zakončení vynikajícího seriálu. Celý díl se nese v duchu soudního procesu s hlavními viníky, kteří způsobili explozi v černobylské elektrárně. Z těchto "tří králů" na sebe opět nejvíce upozorní Datlov, který odmítá jakákoliv pochybení ze své strany a vůči členům speciální komise (Legasov, Ščerbina, Chomjuková) vystupuje s neskutečnou arogancí, která je v tomto směru až nevídaná. Hlavním hrdinou tohoto dílu je prof. Legasov, který v celé epizodě velmi kompetentně a erudovaně shrne všechny události a operace obsluhy velína, tak, jak se osudového dne 26.4.1986 odehrály takřka minutu po minutě. Nutno také podotknout, že jeho rozbor celé situace byl v rámci tohoto procesu zcela nezkreslený a neovlivněný sovětskými pohlaváry, které měl v průběhu celé operace prakticky pořád za zády. V tom byl hlavní rozdíl mezi tím, co řekl na konferenci ve Vídni "celému světu", kde byl nucen interpretovat lživá prohlášení o černobylské explozi. Následky jeho jednání na sebe pochopitelně nenechali dlouho čekat a sovětskými tajnými službami je prof. Legasov prakticky odstraněn z veřejného života, jsou popřeny jeho nepopiratelné zásluhy, kterými přispěl (samozřejmě ve spolupráci s Ščerbinou) k vyřešení černobylské tragédie, je zbaven vědeckých hodností, a je mu zakázán jakýkoliv kontakt s veřejností, aby se k Černobylu nemohl dále vyjadřovat. Dva roky po černobylské tragédii spáchá profesor Legasov sebevraždu. ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama