Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele marhoul k tomuto seriálu (6)

Černobyl (2019) 

Vše podstatné už napsáno bylo. Kvalita seriálu předběhla o několik parníků má očekávání, ke každé jedné epizodě jsem se vyjádřila a je to vlastně úplně jedno, protože na každého tahle nálož dolehne odlišně. Někoho rozseká to, jiného ono. Někomu to nepřijde tak dobré, jiný je nadšený. Já patřím k těm, kteří hodnotili plným počtem celou minisérii a měnit na tom nebudu nikdy nic. Je to příběh, který se týká i nás, možná proto si ho beru osobně. Také jsem se prošla v dešti, také jsem jedla vše, co tehdy vyrostlo, také jsem byla vystavena následkům této tragédie, čili se mi nemůže nikdo divit. Kromě perfektního scénáře, režie, hereckých výkonů, atmosféry a hudby bych ráda vyzdvihla nenormálně perfektní lokace, kostýmy, komunistické mozaiky, paneláky, závěsy, popelníky, obleky, košile, účesy, obložení na stěnách, nemocniční vybavení, stoly, židle, každou garnýž, záclonu, každou síťovku, co měl kdo na sídlišti v ruce, každou doslova hovadinu všedního dne, která se v seriálu mihla. Mrazilo mě už jen z toho všeho, natož pak z tématu jako takového. Ta doba byla hnusná! A to, co se stalo je důsledkem zkurveného systému, který kdejakému dnešnímu tupému blbovi evidentně chybí. A to je na tom celém to nejtragičtější. ()

1:23:45 (2019) (E01) 

... také si pamatuji radioaktivní popelavý déšť, povinný prvomájový průvod, velké množství obrovských hřibů v lesích (samozřejmě i doma na talířích) a následně nespočet nádorových a vývojových onemocnění, které katastrofou postižené generace poznamenávají dosud. Foukalo naším směrem a mrak letěl přes celou naši republiku dál... Strašné! První díl nemá chybu. Atmosféra v něm je doslova hororová, záběry realistické a výsledek všichni známe. ()

Please Remain Calm (2019) (E02) 

Ty krávo!!! Silná káva. Na panáka, na cigáro, možná by se šikla i nějaká zázračná tabletka na uklidnění. Povinně promítat na středních i na vysokých školách a ČT prosím, aby seriál zakoupila a odvysílala v osm večer na jedničce. Žádné takové, že ve čtvrtek na dvojce kolem 23. hodiny, ale v osm. Aby to viděly i starší ročníky, kterým HBO nic moc neříká... Naše krajina by si to zasloužila. Je, doufám, zřejmé proč. K seriálu: no výborné! Masakr. A dobrý je i aktuální rozhovor s Danou Drábovou, která se k prvním dvěma epizodám vyjádřila z odborného hlediska. ()

Open Wide, O Earth (2019) (E03) 

Fyzicky se cítím ozářená. Po každém díle mi je hnusně, myju se, drhnu se a nakonec kopnu i tvrdé. Sbírám se z toho desítky minut, přičemž nejsem princeznička s růžovými iluzemi. Obávám se, že realita mohla vypadat i hůř. Dále: nikdy nepojedu do Černobylu na, nyní docela populární, dívandu. Opakuji: NIKDY. A kdo z mých přátel tam pojede, toho doma uvítáme v olověných vestách, s dozimetry místo brože a panákem jódu na prahu našeho hájemství. Nesouhlasím s názorem, že třetí díl nemá takovou sílu, jako díly předešlé, na mě působil stejně intenzivně. Horníky a domíchávač- to z hlavy dlouho nedostanu. ()

The Happiness of All Mankind (2019) (E04) 

Bioroboti, dům od domu, vodka zadarmo a 800 rublů.... Nepamatuji se, že bych se někdy týden co týden takto dobrovolně trýznila, ale musím. Zajímá mě to, ničí mě to, řadu věci dnes už sice víme, přesto člověk zírá s otevřenou pusou a je mu mizerně. Znáte film Prolomit vlny? Jasně že znáte. A vy, kteří ne, vězte, že jde velmi těžký snímek, který do depky uvedl nejednoho nadšeného diváka. Emily Watson a Stellan Skarsgård ve Vlnách excelovali. Po téměř čtvrt století máme vzácnou možnost vidět je zase spolu. A v díle, proti kterému jsou nějaké slavné Vlny hotová veselohra. Seriál si spolehlivě drží svoji laťku vysoko, drobnou výtku mám a sice důraz na citlivé vypité vojáčky, kteří se ostýchali střílet psy a kocure. Ehm. Tak jasně, doba si to žádá. HBO nechce dráždit militantní ochranáře. Ale osobně jsem přesvědčena, že rusáci a hlavně ti oháknutí v uniformě nikdy nectili ani život lidský, natož pak životy zvířecí. ()

Vichnaya Pamyat (2019) (E05) 

Napadají mě pouze a výhradně vulgární výrazy a zároveň nemám slov. Vím to všechno a zároveň jsem opět překvapená. Nechci to vidět, ale musím... Co více napsat? Snad jen: děkuji tvůrcům za takto výjimečný, kvalitní počin! V mém případě to šlo až na dřeň. Zasloužené ovace. ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama