Reklama

Reklama

Past

(TV film)
Trailer
Česko, 2020, 94 min

Režie:

Viktor Polesný

Předloha:

Šárka Maixnerová (kniha)

Scénář:

Viktor Polesný

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Zuzana Stivínová, Adam Vojtek, Štěpán Gajdošík, Igor Orozovič, Jitka Ježková, Kristýna Frejová, Lenka Zahradnická, Daniel Bambas, Jan Novotný, Jan Teplý ml. (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V roce 1951 dostane známá česká herečka Jiřina Štěpničková (Z. Stivínová) dopis z Rakouska od režiséra Františka Čápa, který nedávno emigroval. Zve ji na západ a slibuje role v divadle i ve filmu. Je to lákavá nabídka, protože v divadle, kde hraje, velí spíše muži v plukovnických uniformách, než skuteční režiséři a umělečtí šéfové. Panuje tu tuhá stranická disciplína a repertoár vypadá podle toho. Budoucnost herečky v komunistickém Československu, které je pevnou součástí Sovětského bloku, je neradostná. Zvláště pro ženu, které komunistické ideály nikdy nepřirostly příliš k srdci. Rozhodne se tedy, že využije příležitosti a uteče. Spolu s nevelkou skupinkou lidí a malým synem Jirkou (A. Vojtek) se svěří do rukou převaděče a podnikne riskantní cestu přes hranice. Ale něco je špatně. Chytnou je. Všechno bylo předem připravené. Sám převaděč je členem StB. Ale tím všechno teprve začíná… Film nemapuje jen tragický osud herečky Jiřiny Štěpničkové, ale vypráví o době, kdy vyšetřovatelé Státní bezpečnosti byli neomezenými pány nad lidmi, kdy herci z divadla žádali soud o co nejvyšší trest pro bývalou kolegyni, kdy ti, co se nepřidali k davu, byli zatracováni a ponižováni. Vypráví o době, která by se už neměla nikdy opakovat. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Standardní zpracování látky, zřejmě poctivá snaha předvést historickou událost do filmu. Film se však snaží vytlačit dokument a zobrazit příběh. Pokud by však to měl být příběh, musel by obsahovat rekognoskaci terénu, motivy rozhodování, váhání a přešlapování na místě. Prostě: pro mě příiš přímočaré, aby to bylo uvěřitelné. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Teď nevím, jestli byl horší osud herečky Jiřiny Štěpničkové, nebo kvalita natočení tohoto filmu. Obojí vyjde totiž podobně. Naprosto prachbídně natočený příběh o ženě, který si jistě zasloužil mnohem lepší zpracování. Herci naprosto prkenní, hlavní záporák bez charizma a Zuzana Stivínová, ta měla už jistě mnohem lepší role. Je to zase další z řady filmů o tom, že komunisti byli svině, což je nepopíratelný fakt, ale o životě, nebo povaze téhle herečky se nedozvíme skoro nic..... ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kladně hodnotím nezaujatost snímku a velmi silný příběh (žena toužící po svobodě v osobním životě i v práci, pro mě srozumitelné a pochopitelné). Kdo zná naši historii, celkem lehce se zorientuje, kdo nezná, bude tápat, což asi není úplně ideální, podivný střih tomu vůbec nepomáhá. Zuzana Stivínová výborná, už párkrát mi zaklepala na topku.. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Bohužel, až příliš jsem se těšil. Herecky špatné, ani Stivínová mne tentokrát nepřesvědčila, nulová dramatizace. Samotná akce přechodu před hranice? Absolutně nevyužitý potencionál. Navíc nechápu, proč se to netočilo po tmě, proč se herečka nesnažila utéci? Proč, jak tvrdí pamětníci, se nesnažila rukama zahrabat pod listí? Potěšil aspoň výkon malého chlapce v roli Jiřího Štěpničky, nebo politická spoluvězeňkyně v podání Radky Fidlerové. Třikrát škoda, jednalo se o námět hodný hollywoodského velkofilmu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Past mě rozhodně neurazila. Peripetie herečky J. Štěpničkové jsem znal, a tak jsem byl zvědav na zpracování. Solidní kamera se kromě celků zaměřuje i na detaily, pracuje se symboly i pouhými náznaky. Jsem rád, že opět někdo vypráví i obrazem, což se mi nejvíce líbilo u soudu. Místo mluvících hlav stačila jen hudba a záběry na jednotlivé aktéry. Samozřejmě divák musel zapojit vlastní představivost, což kvituji. Příjemně překvapila Zuzana Stivínová, byť Štěpničková byla daleko hezčí. Ale ona ji zahrála bravurně. A samozřejmě malý Adam Vojtek, kterého k vypjatému výkonu doufám nedohnali strašením či násilím. Igor Orozovič si střihl padoucha, což bývají vděčné role, popravdě bych však na místě Stivínové sedět nechtěl. Alespoň trochu znalý divák ví, kam bude příběh směřovat, a tak mu nevadí očekávané scény a obrazy, jelikož je pro něj důležitá celková atmosféra snímku. Ta se vskutku povedla a já bych zde na adresu komunistů musel napsat vodopád vulgarismů nejhrubšího zrna. Ano, komunisti byli (a jsou) svině a herci kurvy. A je zatraceně důležité všechno tohle si připomínat. Jen houšť podobných filmů! Nesmí být zapomenuta doba teroru a útlaku. A já si mohu dovolit to napsat, jelikož jsem si ji bohužel prožil. A byl to hnus, velebnosti, a kdo dnes totalitní dobu vychvaluje, tak buď o ní nic neví, nebo se tehdy měl dobře, protože táhl s rudými za jeden provaz. Solidní film! ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Železniční stanice, kde přestupuje Jiřina Štěpničková (Zuzana Stivínová) při své cestě ke státním hranicím, se ve filmu jmenuje Svojšín-Černošín. Ve skutečnosti se však jedná o nádraží v Bakove nad Jizerou, okres Mladá Boleslav. Na Mapy.cz dokonce nalezneme fotky z natáčení, kde zde byla přistavena parní lokomotiva. (tommahol)
  • Tvůrci se vyhnuly všem reálným jménům z případu. Příběh herečky Evy jednoznačně vykazuje reálie Vlasty Chramostové, kterou po odmítnutí podepsání petice proti Štěpničkové donutili ke spolupráci s STB. Herec, který skočí z okna, ve filmu pod jménem  Klánský, je ve skutečnosti Jiří Plachý. (sator)
  • Režisér Polesný požádal syna herečky Štěpničkové Jiřího, zda by si scénář přečetl a případně opravil faktické chyby, ten ale odmítl, neměl na to sílu. Nakonec svolil k účasti na závěrečném promítání a byl filmem velmi dojat. (sator)

Reklama

Reklama