Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh, dobře známý z populárního stejnojmenného bestselleru M. Viewegha, vypráví s ironickým nadhledem a nadsázkou o osudu, který jedné obyčejné rodině připravila léta normalizace. A jak to všechno začalo? Manželům Heleně a Alešovi (ve skvělém podání L. Šafránkové a O. Vetchého) se narodí kluk Kvído. Již okolnosti jeho narození během představení Čekání na Godota jakoby předznamenaly jeho pozdější dráhu. Když je Kvídovi šest let, přijedou ruské tanky a rodina se stěhuje do prvorepublikové vily na Sázavu. Jenže nedostanou celou vilu, ale jen část v zasklené terase, kde je zima jako v „psírně“. Komunistický ředitel skláren Šperk podmiňuje zlepšení jejich situace tím, že se tatínek bude veřejně angažovat. To ale Aleš odmítá. Celou situaci nakonec zachrání Kvído… (Česká televize)

(více)

Recenze (497)

KatRi 

všechny recenze uživatele

Tak trošku člověka napadá, že by se to dalo srovnávat s Pelíšky...ale ne, nebudu. Předností tohoto filmu a důvodem, proč jej po letech znovu vidět, jsou především Ondřej Vetchý a Libuše Šafránková. Humorné i tragikomické. Jen tu Jarušku furt nějak nechápu, ty její pohnutky chvíli tak, chvíli tak a najednou...buch. Prostě si to žádá trochu víc psychologie... ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Normalizace, která je ve filmu poměrně věrohodně zobrazena, byla ve skutečnosti ještě mnohem krutější a zákeřnější, než se z filmu může zdát. Například získat barák a nebýt aktivně angažovaný ve straně? Zapomeňte. Být ředitelem obchodu a cestovat služebně na "západ"? bez stranické legitimace nemyslitelné. Přesto beru Báječná léta pod psa jako jeden z dobrých počinů "současné" české kinematografie. Zobrazenou dobou, film v podstatě navazuje tam, kde skončili legendární Pelíšky. Co stojí opravdu za vypíchnutí, tak jsou skvělé herecké výkony obou hlavních aktérů, ale i jindy nenápadného Vladimíra Javorského, alias Kyslíka. Super.Každopádně, jestli se někomu stýská po této době a zaručených "jistotách", které nabízela, je to na pováženou. Váhal jsem mezi 4 a 5, ale nakonec jsem se přiklonil k nižšímu hodnocení, byť s odřenýma ušima, ale za zmiňovanou měkkost filmu, nemohu jinak. ()

simply 

všechny recenze uživatele

České filmy moc nemusím, ale na tomto filmu je vidět, že i u nás se dá natočit kvalitní a krásný film... ()

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Ondřej Vetchý v této době ještě hrál, takže je jeho role ztvárněním dokonalosti. ,, Vyserme se na to!" je geniální hláška filmu. Ačkoliv Viewegha nesnáším je tento film o jeho dětství vlastně parádní podívaná. Snad za to může nádherné režijní vedení, slavné herecké tváře a geniální výkony a nádherné prostředí ve kterém se to vše ( i to syrové) děje. Nádech humoru funguje perfektně i dnes a to je co říct. Já viděl v HD kvalitě na ČT 1 a proto přidávám hvězdu. I kamera je suprová, když to nevidíte v zrnité kvalitě analogové antény. Paráda. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

,,Copak to nechápete? Oni můžou všechno, všechno!" Pro mě byla kniha zážitkem o několik stupňů vyšším, i film ale považuji za velmi kvalitní dílo. Jistě, mnohé tam chybělo, něco zůstalo nedotažené, ale celistvost byla zachována, atmosféra výborně vylíčena a postavy zahrány s přehledem. A tak, i přesto, že nepatřím do generace, která by tuto dobu pamatovala, zanechalo to tak ve mně dojem, že takhle nějak to vážně bylo. ()

Rada 

všechny recenze uživatele

Výborný film, kdy humor střídá smutek, výborné herecké výkony, vtipné hlášky a pravdivý pohled do minulosti. Škoda, že se netočil i druhý díl Báječná léta s Klausem. Doporučuji přečíst i obě knihy, výborně se pobavíte, vyjma omladiny, která tuto dobu nezažila a nepocítí mezi humorem i mrazení. ()

Kámen 

všechny recenze uživatele

Nuda, křeč, trapnost, ubohost...tento film mně nic nedal, naopak, sebral mi skoro dvě hodiny života. Viewegha zkrátka nedávám. Jeho další "skvost" Účastníci zájezdu, to už je přímo na vředy. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že tento film sa ku mne nejakým zázrakom až doteraz nedostal. Príjemná karikatúra doby, no spôsob prevedenia nebol veľmi pútavý. Možno by sa viac hodil vo forme minisérie, než filmu. Ale či by súčasní filmári zvládli remake s tým, že zachytia atmosféru z filmov rokov osemdesiatych a deväťdesiatych, tým si celkom nie som istý. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Na český film výborné! Hlavně dvojice Ondřej Vetchý/ Libuše Šafránková je okouzlující a skvěle hrající.. Škoda jen, že o normalizaci byl v devadesátých letech 20. a začátkem 21. století každý druhý natočený film. Báječná léta pod psa ale patří k těm nejlepším...80% ()

FunThomas 

všechny recenze uživatele

Četl jsem i knihu a filmové zpracování se mi líbilo. Člověk se potřebuje někdy taky zasmát a podívat se na jeden pohled do minulosti. Dobré herecké výkony hlavních představitelů... ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Tohle je můj nejoblíbenější film podle Vieweghovy předlohy, vlastně jediný, který se mi líbil. Jednak v něm hrají skvělí herci a pak podává dobu méně přikrášleně a sentimentálně, než třeba Pelíšky. Umně spojuje zábavu a humor s tíživou atmosférou normalizace. ()

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Reklama

Reklama