Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Série 1

(série)
Drama / Mysteriózní
USA, 1990, 7 h (Minutáž: 46–94 min)

Epizody(8)

Recenze (36)

Sdoom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní seriálová klasika, která ani po 30 letech neztrácí svoje kouzlo. Lynch s Frostem dokázali stvořit skvělý mix tajemna, sympatických postav a atmosféry amerického maloměsta, který mě minimálně v první sérii baví. Jsou tam některá hlušší místa, hodně zvláštní chování postav i na Lynche, ale celkový dojem to nekazí. Pěkné 4 hvězdičky. (Blu-ray, orig.) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch s Markem Frostem rozehrávají naprosto poutavou a neskutečně stylovou hru bizarních charakterů na pozadí tajemné vraždy středoškolačky. Co se původně jeví jako běžný detektivní případ z horského městečka, se postupně mění v zamlžené mystérium s atmosférou hustou, že by se dala krájet. A MacLachlanův agent Dale Cooper je jednou z nejlépe napsaných postav seriálové historie, a že Twin Peaks výborných postav nabízí rovnou celou škálu. ()

Reklama

Motinski 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak, opäť som našiel seriál ktorý mi učaroval hneď od prvej epizódy. David Lynch stvoril niečo čo sa nedá napodobniť a balansuje medzi žánrami tak že si vlastne vytvoril svoj vlastný. 1. séria stále nevyložila všetky karty na stôl a myslím že to je len dobre. Nepredvídateľny príbeh plný bizarných postáv a pritom stále obyčajných a uveriteľných. Mysteriózná atmosféra, krimi pozadie a dokonalá hudba. Toto je kult jak vyšitý a teším sa na druhú sériu. 10/10 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divák i agent Cooper (neodolatelně entuziastický sympaťák do morku kostí, oni všichni policisté zastávají bezvýhradně kladné role) pozvolna pronikají do zašmodrchaných vztahů svérázných charakterů, plných na povrch vyplouvajících tajemství. Tuto vědomou telenovelu (podvratně souznící se široce sledovanou 'Invitation to Love') Lynchovo snové mystično jen jemně okořeňuje, prim jednoznačně hraje (detektivní) odhalování okolností Lauřiny vraždy i další kriminální činnosti, bující ve zdánlivě idylickém městečku. Aura plíživého (starodávného?) zla tak ponejvíce vyzařuje z lyricky krásné, ale zároveň znepokojující Badalamentiho hudby (tu jsem prostě nemohl nezmínit :-)). Poslední a nejspíš nejlepší díl pak končí opravdu monstrózním cliffhangerem! ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Všechny tři řady mají celkem asi 48 hodin. To není ale zcela přesné. Pravda je taková, že to je 48 hodinový horečnatý sen, ze kterého se zoufale toužíte probudit, abyste v mžiku změnili názor a chtěli snít dál. Navždy. Nemá cenu snažit se v rozsahu jednoho odstavce, tady na CSFD, popsat nebo nějak komplexně zhodnotit tohle mimořádné dílo. Nebude se to líbit každému, ale já jsem si to užil. Poslední řada (z roku 2017) byla něco, co jsem ještě nikdy neviděl a myslím, že už nikdy neuvidím. Dívat se ovšem na poslední (18 hodinovou řadu!) a za celou dobu si říkat: „Co se to sakra děje!“ a zároveň si to (nevědomí) neskonale užívat. Nevím, co tím chtěl Lynch říct. Nevím, co byla to pointa (jestli vůbec nějaká byla). Vím jenom, že každý díl jsem hltal a toužil po zodpovězení alespoň nějaké mé otázky… Něco jsem dostal, většinu ne. Čert to vem. ()

Galerie (417)

Zajímavosti (10)

  • Maddy (Sheryl Lee) má vizi zabijáka Boba (Frank Silva), jenž se objeví na podlaze. Oproti evropské verzi se však v americké objevuje pouze krvavá skvrna. Původní záměr byla vize Boba, ovšem kvůli nedostatku času se nejdříve natočila verze s krvavou skvrnou. (shimik77)
  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama