Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv John McClane má potíže se svou dcerou Lucy, a když ji vytáhne v noci z přítelova auta, jejich vztah se tím rozhodně nezlepší. Hned nato je John vyzván nadřízeným, aby vyzvedl hackera Matta Farrella a dopravil ho do Whasingtonu na oddělení počítačové bezpečnosti FBI. John najde Matta doma, ale než stačí byt opustit, jsou napadeni ozbrojenými muži a dojde k přestřelce... Matt je počítačový génius, ale ze střelby je vyděšený. Navíc mu nedochází, že se někdo snaží zabít jeho. McClane mu to vysvětlí a dopraví ho na FBI do střediska počítačové bezpečnosti. Z médií se zatím hrnou zprávy o problémech s počítačovým systémem a padá jedno odvětví za druhým. Matt zjistil, že se jedná o takzvaný kybernetický výprodej. Velitel bezpečnostního oddělení Bowman Matta umlčí, ale McClane je zvědavý, a tak mu Matt po cestě do jiného střediska FBI vysvětluje, oč jde. Jejich auto je však cestou napadeno a řidič zabit. McClane začíná být hodně naštvaný, ale nechápe, co všechno se děje... Mattovi už je jasné, že se někdo naboural do systému – ne jen do jednoho odvětví, ale do všech –, aby mohl určovat pravidla hry. Kromě vyřazení počítačové sítě jako takové je už vyřazena celá dopravní infrastruktura i komunikační sítě. Podle Matta bude teď na řadě ovládnutí východního uzlu, který zajišťuje dodávky elektřiny... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (59)

  • John McClane (Bruce Willis) nachytá Mai Linh (Maggie Q), vydávající se za pracovnici dopravního dispečinku, poznámkou o policejním kódu "587", což je odhalování na veřejnosti. Podobným způsobem odhalil falešné policisty ve filmu Nebezpečný útěk (1990) i detektiv Harry Caufield (Gene Hackman) na nádraží v Monashee, jen použil kód "314" (exhibicionismus). (Robbi)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. června 2007 v Tokiu. (Varan)
  • John McClane (Bruce Willis) si dělá z Matta Farrella (Justin Long) v jeho bytě legraci, že si ještě pořád hraje s panenkami. Bere přitom do ruky jednu figurku z kolekce G.I. Joe. Bruce Willis si shodou okolností o několik let později zahrál ve filmu G.I. Joe 2: Odveta (2013) generála Josepha Coltona, tedy původního G.I. Joea. (Seejey8)
  • Ve 14. minutě a 17. vteřině je sestřelena sběratelská figurka Terminátora v bytě Matta Farrella (Justin Long). Těsně před dopadem na počítačovou klávesnici je možné zahlédnout na jednom z jejích tlačítek nápis "Back". Jedná se o malé připomenutí časté hlášky představitele Terminátora Arnolda Schwarzeneggera "I'Il be back". (Terva)
  • V šestnácté minutě filmu volá McClane (Bruce Willis) na základnu a chce hlavního velitele z pohotovosti. Ozve se mu: "Hlavní detektiv Wiseman." Režisér filmu se jmenuje Len Wiseman. (Tony.cs)
  • U Matta (Justin Long) doma je možné zahlédnout figurky známých filmových postav Terminátora a Spawna, kterou John McClane (Bruce Willis) poškodí. (SeBig)
  • Film se natáčel v Baltimoru ve státě Maryland, v Los Angeles v Kalifornii a ve Washingtonu, D.C. Natáčení probíhalo od 23. září 2016 do 14. února 2017. (reich)
  • V době vzniku filmu byl projekt letounu F-35 stále ve stádiu prototypu. Americká armáda obdržela první sériové kusy až v roce 2011, a to zatím jen armádní verze bez schopnosti kolmého startu a přistání. (Foxhound#1)
  • U Warlocka (Kevin Smith) můžeme na jednom monitoru vidět spuštěnou videohru „Gears of War“. Režisér filmu Len Wiseman měl jednu dobu režírovat filmovou adaptaci této videohry. (Illuminare)
  • Stíhačka v závěru filmu je F-35B, vybavená systémem STOVL umožňujícím kolmý start a přistání. Systém je však využíván pouze k těmto úkonům a ne k boji, především proto, že má obrovskou spotřebu paliva, motory se velmi rychle zahřívají a s letounem se obtížně manévruje. (Pedro Morales)
  • Na začátku filmu zhasnou světla svítící na logo 20th Century Fox. V kinoverzi logo explodovalo a rozsypalo se. (warner)
  • Film vznikl ve dvou verzích – s ratingem R (mladiství pod 17 let pouze v doprovodu rodičů či dospělého poručníka) a s ratingem PG-13 (některé scény mohou být nevhodné pro děti pod 13 let). Z komerčních důvodů byla do kin uvedena verze s ratingem PG-13, která se stala prvním filmem série bez ratingu R. DVD obsahuje jak kinoverzi, tak necenzurovanou „unrated“ verzi, která do filmu vrací většinu vulgarismů a násilí. (imro)
  • Snímek byl do anglických kin rozvážen pod falešným názvem „New Hampshire“. New Hampshire je stát USA, jehož motto "Live Free or Die" bylo inspirací pro název filmu. (imro)
  • Během úvodních titulků ve jméně Kevin Smith (Warlock) na okamžik zmizí písmeno „m“ a objeví se místo toho "Sith", což je společenství bytostí ovládající mystickou Sílu z filmové série Hvězdné války (od r. 1977), na kterou režisér Smith ve svých filmech často odkazuje. (imro)
  • Ve Francii byl film uveden pod názvem Die Hard 4.0: Return to Hell. (imro)
  • Film s rozpočtem 110 milionů amerických dolarů utržil během prvního víkendu (29. 6. – 1. 7. 2007) promítání v USA 33,3 milionů dolarů na druhé příčce žebříčku návštěvnosti. Jelikož se snímek promítal již od středy, celkový výdělek "otvíráku" byl 48,3 milionů. Celkové tržby z amerických kin překročily sumu 133 milionů a umístily tak film na první místo návštěvnosti v rámci dosavadních dílů série. První díl (1988) vydělal v USA 83 milionů, druhý (1990) 117,5 milionů a třetí (1995) 100 milionů. (imro)
  • Kaskadérský kousek, při němž McClane (Bruce Willis) najede policejním autem do vrtulníku, se nacvičoval tři týdny. Vrtulník byl zavěšen ve vzduchu pomocí lan a poté byly zkombinovány dva samostatné záběry: jeden, kde kaskadér vyskočí z vrtulníku, a druhý, kde do něj narazí auto. Pomocí CGI pak byla odstraněna podpůrná lana a přidány listy rotoru. (Siriuss)

Související novinky

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

05.08.2013

Už asi víte, že Mumie se dočká dalšího remaku. Tento se bude odehrávat v současnosti, bude o něco temnější a strašidelnější, scénář napsal Jon Spaihts a produkovat hodlá duo Orci / Kurtzman.… (více)

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

19.11.2012

Ale tentokrát to nebude taková sranda. Alespoň pokud nemáte hodně morbidní smysl pro humor a nedokážete se smát třeba u komiksu Lobo. Jeho tvůrci Keith Giffen a Alan Grant totiž stojí za komiksovou… (více)

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

26.09.2012

Už od začátku to neznělo jako dobrý nápad, přestože za ním stála úspěšná scenáristicko-producentská dvojice Alex Kurtzman a Roberto Orci (M.I:III, Star Trek). Studio Universal se rozhodlo… (více)

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (více)

Reklama

Reklama