Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nikdy sa nedostal medzi legendy, napriek tomu celkom dobrý western, pekne farebný a pritom už taký starý. Zo začiatku nie príliš veľa akcie, ale očakávané prestrelky nakoniec prídu. Nič, čo by človek chcel vidieť dvakrát. Chýba tomu výnimočnosť, nejaké odlíšenie sa od zaužívaného formátu. Celé sa to totiž točí okolo zlata a chránenia cti mladej ženy. Niečo, čo už bolo k videniu inde. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah ma ešte nesklamal,nesklamali ani páni v staršom veku,ktorí strčia do vrecka hocijakého mladého borca,ktorý sa tak tvári... Skúsenosti im napomáhajú,aby sa popasovali s neľahkou úlohou,ktorou je jeden z nich poverený,a tak zavolá na pomoc toho druhého,k nim sa pridáva jedna mladá pekná babenka a drzý mladík,ktorý je do nej blázon... A v nehynúcich horách sa predvedú ako sa majú zachovať pri prekážkach,ktoré zdolajú ľavou-zadnou alebo do cesty sa klasicky zapletie banda vývrhelov,ktorí sú dychtiví po tej babenke Else,ktorá sa má stať zákonitou ženou jedného z nich... Vychutnával som si zábery peknej krajiny v kamere Luciena Ballarda a akcie,ktorá ešte nieje taká prudká ako býva u Sama zvykom,ale toto dielo je 100% zárukou kvality nablýskanej v 90 minútach. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Peckinpahova jízda klame. Zprvu to vypadá, že jde o zlato, jenže posléze začne jít o dívku a nakonec o přátelství a zásady. Střílí se dost, ale k brutalitě přispívají i rány pěstí a psychické surovosti. Svatební noc mladé farmářky jakoby zinscenovali v samotném pekle: opilý oddávající, družička bordelmamá a svatební apartmá v bordelu. Navíc se zdá, že místo jednoho ženicha získala hned čtyři. „Manželství jí nevyšlo, tak ji doprovodíme zpátky k otci,“ zazní po svatební noci. I když jsou záběry komponovány sytými barvami, které připomínají komediální westerny 50. a 60. let, tahle jízda bude jiná a na konci nezůstanou v tratolišti krve ležet jen padouši. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V duchu westernového realizmu vznikol aj raný Peckinpahov film. Ten je svojim pohľadom známy a ponúka vysokú kvalitu. Pomohlo mu k tomu herecké duo McCrea - Scott. Veľmi dobré. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Dva vysloužilí lvi západu se znovu setkávájí, aby se dali na svoji poslední štreku do hor. Vykoupit zlato od zlatokopů v horách Sierra Nevada. Ale jak to tak bývá každý z nich má jinou představu o tom, co se zlatem udělat. Film je doprovázen povedenou hudbou (zvláště hlavní motiv je zkomponován velmi pěkně) od George Bassmana, která posiluje vjemy krásné krajiny (Inyo National Forest), kde se Peckinpah rozhodl natočit svůj druhý celovečerní film. Mohu mu bezprostředně po shlédnutí vytknout jen to, že má trochu pomalejší ukecaný rozjezd. Dávám lepší 3,5 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Úprimne povedané, takýto oldschool( ktorý vlastne vznikol v čase oldschoolu), som už pekne dlho nevidel. Pre toto mám asi rád staré filmy a tie westernové a easternové obzvlášť. Peckinpah dokázal vždy vytvoriť silné mužské charaktery. Bratský kódex u zloduchov a dobrákov a hlavne to bol skvelý filmár. Ride of High Country je naozaj tradičnou žánrovkou, bez zbytočného násilia, alebo neskorších strihových zaujímavostí. Od prvej minúty do poslednej ale vťahuje do deja. Máme tu dvoch starochov, jedno mladé ucho a pekné dievča, aké nájdete len v starých amerických filmoch. Je síce pravda, že mi prišla tá dramatická hudba v dramatických scénach trochu smiešna, ale tak ako som napísal, je to oldschool. No a do toho si prirátajte ešte peknú americkú prírodu a dostanete veľmi podarený kúsok približujúci sa poetikou k True Grit - tej od Hathawaya aj tej od Coenovcov. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : N.B. Stone Jr.. Kamera : Lucien Ballard. Hudba : George Bassman - Jako bonus se na soundtracku objeví i skladby z Bassmanova projektu z roku 1964, komediálního westernu Mail Order Bride ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Skvělý western, po V pravé poledne asi nejlepší, jaký jsem kdy viděl, jen těsně uniklo nejvyšší hodnocení. Nejspíš kvůli pomalému začátku, který ale film náležitě zúročí v druhé polovině, možná kvůli použití některých tradičních klišé, i když příběh sám je originální a jeho rozuzlení překvapivé. Každopádně teď vím, u jakých záběrů mám při sledování dalších Peckinpahových filmů zbystřit pozornost na nejvyšší míru - viz. pohled kamery zblízka na zobající slepice, když se hrdinové v závěru přibližují k ranči. 9/10 ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Film, kterýmu vděčim za usmíření se s žánrem westernu, k němuž byl můj postoj, vlastně neopodstatněně, značně negativní, pohrdavej. Pak se ke mně dostaly už jen špičky žánru, jako Tenkrát na Západě, Nesmiřitelní, Hombre, Divoká banda a další... ale Jízdu žádnej z nich trumfnout nedokázal. Ten nejtypičtější prvek Peckinpahovejch westernů, kdy jsou proti sobě na opačný strany zákona postaveni bývalí přátelé, je právě tu, d.m.s.n., nejmistrovštěji zpracován. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem byl zpočátku trochu rozpačitý. Film se rozjíždí pomalu a v pomalém tempu vlastně vydrží po dvě třetiny. Žádné vzrušení, žádná akce. Poslední třetina je ale tak výborná, že výsledný dojem je velmi dobrý. Nechal jsem si odstup, protože bezprostředně po skončení filmu jsem byl rozhodnut pro pět hvězdiček. A rozhodl jsem se , že u toho zůstanu. Skvělý kousek. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Western....spise dobrodruzny snimek.... ktery me vice nez prijemne prekvapil. Akce se kloubi s napetim i romantikou. Jedna se o dobre vyvazeny snimek, ktery je krasne napsany, dobre natoceny i zahrany. Ke svemu taky prispel suprovy cesky dabing... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý western mě vždycky dovede potěšit a Sam Peckinpah věděl, jak takový natočit. Vybral si postavy, které stály za to, kdy hrdinové jsou silní, hajzlové slizcí, ale rozhodně nejsou jen dvojrozměrní. Boj o ženu je pak ozvláštněn tím, že žena zde není vyloženě kráska, ale přesto ji chtějí získat. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Tohle je rozhodně netypický western a stojí za to ho vidět. Ale je to tak trochu jako když honíte několik zajíců najednou a netrefíte kvůli tomu žádnou vysokou. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nelituji. Na tehdejší dobu výborně technicky zvládnutý film. Dva staří přátelé se po čase sejdou, aby pro banku splnili úkol, a to vykoupení zlata v těžařském městečku. Do cesty se jim přimotá jeden prudký mladík se zvýšeným egem a jedna dívka, beroucí roha před svým prudérním taťkou na farmě a touhou vdát se, no kde jinde než zrovna v tom samém zlatokopeckém hnízdě. Svatba byla úžasná, v bordelu, přiopilý ženich se svým početným, výjimečně umytým bratrstvem, družičky dojaté šlapky, oddávající soudce na plech, organizátorka korpulentní bordelmamá v ohozu, v kterém se kdysi shlédla Madonna a způsobila poprask, a natěšení chlapi, že si v noci užijí též, leč nevěstě se nechce. Zkrátka film o tom, že i velmi staré přátelství může dostat trhliny, a život je tak nevyzpytatelný. A jinak, hlavní představitel měl úžasný hlas, takový sametový témbr... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že film dobře i poutavě udělaný, tu nemáme žádné "indiány", ale poměrně dost "náboženství", které do westernů samozřejmě také patří. V co věřil Judd (Joel McCrea) je to nejspíš spravedlnost a přátelství. Zřejmé je to i u Gilla (Randolph Scott). Heck (Ron Starr) věří v lásku, i když dost zmateně; ještě zmateněji Elsa (Mariette Hartleyová), u které by se dalo očekávat, že jako jediná ženská charakterní role bude mít i nějakou víru (to je ale u Peckinpaha běžné, a navíc to byl její první filmová role). Při jízdě vysočinou si to každý průběžně ujasňuje - až je to všem, a jednomu o druhém, naprosto jasné. V co však věřilo těch pět hamounů (pardon: Hammondů), že se všichni nechali postřílet? Pozn."Otce" a "soudce" tu přehlížím, protože oba nevěřili asi ničemu a v nic. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný western, krásně natočený. Ve srovnání s jinými je určitě nadprůměrný. Trošičku jsem se pouze pozastavoval nad prazvláštním chováním většiny postav, ale možná, že to takhle na divokém západě opravdu chodilo, co já vím. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prvotina rezisera Sama Peckinpaha sa az tak nepodarila. Pribeh je tuna dost nudny, len o 3. ludoch, ktori idu z bodu A do bodu B a pritom sa dohromadey nic nedeje. Film nezachranila ani nadherna sceneria Divokeho Zapadu, dialogy boli dlhe, rozvlacne a nudne. Keby tej zaverecnej prestrelky nebolo, tak dam ledva 2 hviezdy. Vobec by som podla tejto prvotiny nebol povedal, ze Peckinpah raz natoci kultovu Wild Bunch alebo Straw Dogs. A este jedna vec : Tento film porazil na akomsi belgickom festivale Felliniho 8 a 1/2, co mi tiez rozum 2x neberie. Takze 60 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Western ... takže přestřelky by patrně měly být tím nejlepším ... nebo - když trošku slevím, alespoň by neměly být tím nejhorším, co lze v průběhu stopáže potkat. Pro tentokrát je to ale naopak - akční scénky obstarožních pistolníků poněkud shazují vcelku vydařenou dramatickou linii. A jen tak mezi námi: Pokud budete prakticky při každé příležitosti roztrubovat do široširého světa, že hodláte přes hory a doly převážet ZLATO vykoupené přímo od zlatokopů, nevsadím si na váš život ani zlámanou grešli. ()

Reklama

Reklama