Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (136)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Před pár dny jsem shlédl tento opus, který do puntíku splňoval mé představy o tom, jak má vypadat pátrání po pachateli. Skrze Štvanici mi bylo názorně ukázáno, jak by naopak takové téma vypadat nemělo. Slibný rozjezd rázně utne studená sprcha v podobě zoufale nudných intrik a večírků, které totálně pohřbívají potenciál a znemožňují najít jakýkoliv vztah k postavám. Nepomohl ani fakt, že Redford je zde pátým kolem u vozu, ač má děj směřovat k jeho útěku. Nuže, to co zde má hrát první housle, je zbytečně přeřazeno na vedlejší kolej, která by mohla směle posloužit jako náhražka rohypnolu... ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Štvanice je film ve kterém se utkává blažená demence a fanatismus těžce bigotní whiskey-and-gun masy s morálkou silných individualit. I po tolika letech je tento snímek uvěřitelný, což bohužel nevypovídá pouze o jeho kvalitě. Co se obsazení týče. Tou dobou ještě poměrně neznámý R.Redford v roli muže s nejhezčím účesem, drží krok i když nedostává tolik prostoru. Angie Dickinson - Miss sympatie. M.Brando - Vyberte si jakýkoliv jeho film. Najděte si komentář k jeho výkonu (hledá se tak, že zmáčknete ctrl+f a zadáte vynikající nebo famózní) a vložte si ho sem. Vynikající jsou ale také Jane Fonda a Robert Duvall (ten se mě liíbíl možná úplně nejvíc) V 60tých letech byl Arthur Penn prostě king, jeho Štvanice trvá dodnes ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám dusno jako na jihu. Když někdo ve filmu dostane pěstí do obličeje, neměl by se za minutu šťastně křenit do kamery, a to se tady rozhodně nestane. Může se stát, že vás strašně bude štvát ta banda opilců, co se na konci nepříčetně motá, aniž by to mělo smysl. Možná ale právě o to Pennovi šlo. Zpočátku vlahé tempo s přibývající tmou houstne až ve strhující závěr, u kterého mi chyběla jen špetka spravedlnosti, třeba jen ve vysvětlujícím titulku. Vynikající Brando, krásná Fonda, a famózní český starý dabing, v němž si především na jazyk si šlapajícího Ilju Racka budete vychutnávat. Stejně tak bezpečně poznáte Luďka Munzara, Libuši Švormovou, Jorgu Kotrbovou, Petra Štěpánka, ale i Antonína Jedličku. Smrt režisérovi, který by se pokusil tenhle skvost předabovat s pamrdy dnešních dabingových studií!!! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ta vesnice stála za to. Chlast a předsudky, to bylo jejich krédo. Při útěku dvou vězňů (jednoho z nich hraje Robert Redford) dojde k vraždě v okolí uznávaného muže. Vrah však ujede a druhého spoluvězně nechá na místě. Proto se film jmenuje štvanice, má to být pomsta na vězni, který zůstal v okolí. Šerif spolu s jeho ženou se ho pokoušejí zachránit a vzniká hodně dramatických situací. Film stojí za shlédnutí, určitě. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Skvělý Marlon Brando coby šerif Calder, uprchlý vězeň Redford, krásná Anna, Jane Fondová, jeho manželka, mající poměr se synem váženého boháče. A jedna noc, velké vášně, a také rasismus, nenávist, láska, spravedlnost, zaslepenost a tragédie. Amerika si na sklonku šedesátých let lízala rány z mnoha problémů. Ale tenhle, ten byl jenom v lidech. V lidech všech vrstev. Stojí za shlédnutí, tohle filmové dílko. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno