Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vinnetou, náčelník Apačů, je postřelen bělochy při pokusu o záchranu indiánského chlapce. Raněného jej nachází fotograf Napoleon Charbonneau a spolu s lidem Pajutů a Old Shatterhandem Vinnetua zachraňují. Později Vinnetua přepadne Tashunko Sapa, mladý Komanč, který se mu snaží ukrást koně. Vinnetou se stane jeho učitelem - takovým, jakým pro něho byl Starý Medvěd, jeho více než otec, kterého mu zabili před očima. (mibara)

(více)

Recenze (98)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Filmy "Vinnetou" jsem jako dítě doslova zbožňovala, a když nám soudruzi předhodili v osmdesátých letech i seriál... jéééžiš, to byla nuda: Vinnetou nad hrobem, Old Shatterhand seriálem jednou projel kanoí (víckrát by toho pupkatého trapáka nikdo vidět ani nechtěl), do toho se motalo jakési mladé indiánské ucho s pitomým jménem, nezáživný děj... Ubohost. Kde asi soudruzi z Francie a Švýcarska udělali chybu??? 20% ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že většina hodnotících se neprokousala ani přes první jeden dva díly, jinak by tenhle počin nemohl mít tak žalostně nízkou známku. Je tedy fakt, že hned v prvních pár minutách je v seriálu zastřeleno zezadu dítě a Vinnetou schytá kulku do hlavy (přežije to - konec spoileru), později se objevivší Old Shatterhand má výstavní panděro a zabíjí padouchy jedinou ranou pěstí a vůbec je to maximálně tak na úrovni céčkového špageťáku. Brzy se ale seriál uklidní, ukáže, kdože je vlastně jeho cílová skupina (děti a mládež), a přesto se v otázkách genocidy indiánů dokáže brát smrtelně vážně. Následující dění sice není nejzáživnější a provázejí ho tak vypečené hlášky, že by samy o sobě vydaly na samostatný článek, ovšem díky provázanosti všech epizod a Pierrovi, který tomu dodává vážnost, se to dá sledovat bez újmy na duchu. Utrpením je jen několik posledních dílů. Ty zachraňuje snad akorát skvělý padouch Jacques François (tentýž, který se s takovým gustem vozil po Pierru Richardovi v "Jsem nesmělý, ale léčím se"). I přes tu strašnou nevyváženost si moc cením upřímné snahy tvůrců odvyprávět nějaký relevantní příběh namísto toho, aby jen křísili mrtvolu a ještě ji naposledy podojili. Tři hvězdy. Anebo - nesmrtelnými slovy Starého medvěda, Vinnetouova víc-než-otce: "To jsou dobré trávy, Vinnetou. Zná je dobře." ()

Reklama

DarthArt 

všechny recenze uživatele

Seriálového Vinnetoua si už moc nepamatuju, ale vím, že to byla děsná nuda a proti filmům skoro parodie - podobně jako třeba seriál á la Terminátor. Kolega Snorlax tady píše, že "být Karl May, tak vstane z mrtvých, umlátí prznitele svého díla a spořádaně se opět vrátí do Radebeulu". To celkem sedí, já bych k tomu jen ještě dodal, že kdyby se v tom Radebeulu objevili opravdoví indiáni a kovbojové, co v té Americe skutečně někdy byli, asi by pár vzduchem chlazených schytal i sám mistr. Ale to nic nemění na tom, že roztahovat klasiku na seriály (pardon: na BLBÉ seriály) se moc nevyplácí... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Úzká svázanost s "mayovkami" vzala za své a je to dobře. Knížky byly stejně lepší. Najednou byl tady Vinnetou o pár desítek let starší, Old Shatterhand s panděrem a bojovné indiánské nedochůdče z kmene Komančů Tashunko Sapa. Poetika klasických dobrodružství byla v nenávratnu, ale Pierre Brice měl stále charisma, seriál se odvíjel v jiném a poněkud moderně-akčnějším duchu. 60% ()

žlutaopoce 

všechny recenze uživatele

Nespravedlivě opomíjený a zatracovaný seriál, který ukazuje víc drsné indiánské reality než všechny ty pohádkové velkofilmy, na kterých jsme mnozí vyrůstali a které milujeme. Jistě, není dokonalý a je zcela jiný – komornější a schopnostmi hlavních hrdinů víc při zemi. Jeho děj je místy naivní a snad nic nevychází z knižní předlohy (snad kromě vousů Old Shatterhanda, který byl i v knihách často vousatý). Je však daleko „indiánštější“, naturálnější a emocionálnější. Pušky jsou skutečnými puškami, tomahawky skutečnými tomahawkami. Indiánské kostýmy jsou přímo skvělé. Jsou tam vidět i momenty z běžného táborového života. Zde zobrazení indiáni mají každý svůj individuální charakter i kostým, na rozdíl od jednolité masy „uniformovaných“, nahnědo natřených jugoslávských komparsistů s křivě nasazenými parukami a prkennými hereckými výkony. A v tom je právě kouzlo tohoto seriálu. Seriál byl údajně natočen v Mexiku a exteriéry i skuteční indiánští (nebo alespoň poloindiánští-mexičtí) herci tomu odpovídají. Známé německé filmy nastavily jakýsi „etalon kvality Vinnetoua“, se kterým všichni porovnávají cokoliv dalšího, co vznikne na toto téma a tak cokoliv jiné je automaticky horší nebo přímo špatné (pro toho, kdo zná jenom filmy jsou snad zklamáním i knihy Karla Maye). Seriál jsem viděl v 80. letech ještě jako kluk a tehdy se ani mě příliš nelíbil. Koukal jsem se na to spíš ze setrvačnosti a prostě proto, že to byl můj hrdina Vinetů. Abych trochu vyrovnal to nespravedlivě nízké hodnocení, dávám 5 hvězdiček! ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • Tašunku ztělesnil student filozofie Eric Do Hieu, jehož matka byla Francouzka a otec Vietnamec. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Osmdesátičlenný štáb, tvořen převážně z Mexičanů a Francouzů, byl během natáčení v Mexiku ubytován v hotelu Presidente. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • V roce 1977 se objevila v časopisu Frau zpráva, že se v létě toho roku začne natáčet seriál o Vinnetouovi, ve kterém měl Pierre Brice znovu ztvárnit hlavní roli. Natočený byl ale nakonec až za tři roky. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama