Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

mira007 

všechny recenze uživatele

Zajímavá mozaika lidí, kteří v osmdesátých letech emigrovali ze zaprděného komunismu. Jeden z mála ne-li jediný který se toto tématikou zaobírá. Snad jen to mohlo mít šťastnější pro více našich hrdinů, ale asi to více odpovídalo realitě. Herecky dobře obsazené a dokonce i Dejdar tady exceluje. Méně známé tváře slovenských herců jsou osvěžující. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi zdařilé dílko, které se sice nevyhne slabším pasážím, ale převažují určitě klady. I po 20 letech je seriál tématicky relativně aktuální, ačkoliv pochází z doby, kdy byla Sabina Laurinová považována za hezkou a Pavel Zedníček za vtipného. V kontextu doby určitě velmi ambiciózní projekt, za který se ani dnes nemusí tvůrci stydět. Skvělý Dejdar! ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Skvěle načrtnuté postavy, velmi dobře se proplétají jejich osudy. Na základě seriálu vydal Pavel Kohout i stejnojmenný román. Autor mapuje osudy československých emigrantů v Rakousku během několika měsíců v roce 1983. Časová rovina a prolínání příběhů jednotlivých postav je zajímavé hlavně v úvodní části. Druhý díl začíná "šokující" zprávou pro Milana Čecha (Martin Dejdar); tragikomická scénka na vrátnici nemocnice - gratulace vrátného k potomkovi je předzvěstí špatných zpráv. Zajímavá je především pestrost postav: klavíristka Lydie Guttenbergová (Táňa Fischerová), Václav Rada (Jaromír Dulava), kouzelník Pepa Strniště (Pavel Zedníček), Bobina Havránková (Sabina Laurinová), vojín Tono Vágner (Bronislav Mišík), Černiakovi (Jozef Vajda, Marta Sládečková, Monika Haasová). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem byl příkladným sportovcem, ale nikdy jsem se nezúčastnil jedné z nejoblíbenějších neolympijských disciplín ČSSR - útěku na Západ. Prchalo se různými způsoby, trasami, rychlostmi i styly. Za hranicemi však na překvapené závodníky nečekalo slavnostní přivítání s kapelou, ale realita v podobě tržního kapitalismu. Málokterý z borců při útěku do světa laciné elektroniky a čerstvého ovoce totiž pomyslel na to, že znalost jazyka, odborná způsobilost a mnohem vyšší pracovní nasazení jsou základem pro budoucí spokojený život. Tento seriál se hodně povedl, i když se zaměřil pouze na reprezentativní vzorek prchajících, kteří uvěřili tomu, že na Západě pečení holoubci sami provádějí nálety do mlsných tlamiček a teprve na místě pochopili, že jim skončilo pohodlné socialistické polehávání a začal boj o přežití. ()

Strogov 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál o tom co vlastně skutečně obnáší (obnášel) pojem emigrace. Skvělé herecké výkony snad všech představitelů, při prvním shlédnutí jsem se coby teenager platonicky zamiloval do krásné Moniky Haasové. Když srovnám vedle sebe tento seriál se skutečnými herci a např. Pojišťovnu štěstí, tak je mi trošku smutno, že seriál jako KVP se už nikdy nenatočí, protože většina diváků bude dávat přednost právě seriálům jako je výše zmíněná Pojišťovna. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (17)

  • Scéna, v níž prof. Buchtálek (Jaroslav Kepka) stojí před kostelem a povídá si s Tonem (Branislav Mišík), se natáčela před Dominikánským kostelem ve Vídni, Postgasse 4. [Zdroj: Filmová místa.cz] (majky19)

Reklama

Reklama