Reklama

Reklama

Spider-Man

  • USA Spider-Man
Trailer
USA, 2002, 121 min

Obsahy(1)

Film na motivy marvelovského komiksu je příběhem podivínského středoškoláka Petera Parkera (Tobey Maguire). Jako dítě osiřel, byl šikanován a nebyl schopen vyznat lásku okouzlující dívce ze sousedství Mary Jane Watsonové. Říct o jeho životě, že je to bída, by asi bylo dost slabé slovo. Ovšem jednoho krásného dne, když ho na exkurzi v laboratoři pokouše uprchlý radioaktivní pavouk, se jeho život změní tak, jak by si sotva kdo dokázal představit. Peter získá netušenou pružnost, jasné vidění, schopnost přichytit se k povrchu, šplhat po zdech a vystřelovat sítě ze zápěstí, ale ona to nebude jenom zábava. Výstřední milionář Norman Osborn (Willem Dafoe) na sobě vyzkouší účinek drog, čímž vznikne jeho maniakální alter ego Green Goblin. Peter se tudíž musí stát Spider-Manem a vzít si Green Goblina na starost, jinak ho Goblin zabije. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (188)

  • Scéna, v níž Newyorčané brání Spider-Mana (Tobey Maguire) před Green Goblinem (Willem Dafoe) v originále se slovy: „If you mess with one of us, you mess with all of us,“ byla natočena až při dotáčkách. K těm došlo po teroristickém útoku 11. září a konferenci v Beverly Hills, kde se stanovilo 6 priorit, jak docílit jednotného přístupu k odpovědi na teroristický útok v médiích. (Kubaaa97)
  • Poněkud kontroverzní rozhodnutí vybavit Petera Parkera (Tobey Maguire) organickými vrhači pavučin režisér Sam Raimi svého času komentoval: "Asi před deseti lety napsal James Cameron svou synopsi scénáře. Velmi dobrou, se spoustou skvělých nápadů. Jedním z těch, které jsme použili, bylo, že si Peter Parker své pavučiny nevyvine vědecky, ale že se stanou součástí jeho těla. Na jednu stranu to z něj dělá tak trochu zrůdu, ovšem když se na to podíváte z jiného úhlu, prohlubuje to lidský rozměr postavy. Chtěl jsem, aby byl Peter jeden z nás, ne nějaký geniální chemik, který si doma vyvine zařízení, jaké nedokáže vyvinout žádná obří společnost." (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 407 milionů amerických dolarů, celosvětové pak 825 mil. (NIRO)
  • Je trochu zvláštní, že když Norman Osborn (Willem Dafoe) coby Green Goblin uspí Spider-Mana (Tobey Maguire) pomocí plynu a na střeše mu předloží návrh spojenectví, že ho nenapadlo nejprve sejmout jeho masku a poznat Spider-Manovu skutečnou identitu. (Nick321)
  • Stan Lee přiznal, že vždy doufal, že si zahraje postavu J. Jonaha Jamesona ve filmové adaptaci Spider-Mana, i když připustil, že v době natáčení filmu už byl příliš starý na to, aby se o něm vůbec uvažovalo, a pochválil J.K. Simmonse za jeho výkon v této roli. (KGBelik)
  • I přesto, že je Norman Osborn / Green Goblin (Willem Dafoe) jedním z nejznámějších a nejikoničtějších záporáků z komiksů se Spider-Manem (Tobey Maguire), jeho postava se ve filmu objeví pouze na 18 minut. (BaronMartin)
  • Když se Peter Parker (Tobey Maguire) a Norman Osborn (Willem Dafoe) setkávají po bitvě Spider-Mana a Green Goblina v hořícím bytě na oslavě dne Díkůvzdání, mají na sobě oblečení v barvách svého nepřítele – Peter má oblečenou zelenou košili a Norman modrou košili s červenou kravatou. Harry Osborn (James Franco) má na sobě modrý kabát, zelenou košili a červenou kravatu. (kesinaa)
  • Ve scéně, ve které Spider-Man (Tobey Maguire) přistává s MJ (Kirsten Dunst) v parku u kostela, lze na krátký moment zahlédnout dírku v kostýmu na jeho levé ruce. Ta slouží pro vystřelování pavučin přes kostým, jelikož Spider-Man v tomto filmu nepoužívá mechanické vystřelovače pavučin jako v komiksu. (Kinofil)
  • Když redaktor J. Jonah Jameson (J.K. Simmons) potřebuje lepší fotografii Spider-Mana (Tobey Maguire) na titulní stránku, jeho kolega mu řekne, že žádnou nemají, protože Eddie za celé týdny nic lepšího nezískal. Jde o odkaz na fotografa Eddieho Brocka (Topher Grace), který hraje velkou roli ve třetím dílu, kde se z něj stane Venom. (Kinofil)
  • Když Harry (James Franco) radí MJ (Kirsten Duns), aby si příště oblékla černé šaty, protože jeho otec zbožňuje černou, skutečně tak učiní. Při další příležitosti na slavnostech Díkuvzdání, kde se u stolu sejdou Harry, Norman (Willem Dafoe), Peter (Tobey Maguire), May (Rosemary Harris), má na sobě MJ skutečně černé šaty. (Kinofil)
  • Společnost Cannon Films vlastnila v 80. letech práva na zfilmování Spider-Mana, kterého chtěla pojmout jako hororový film, kde by se Peter Parker změnil v osmirukého pavoučího hybrida se sebevražednými sklony. Film měl režírovat Tobe Hooper, ale k jeho realizaci nakonec nedošlo. (tyzmrde)
  • Celosvětová premiéra proběhla 30. dubna 2002 na Filipínách. (Varan)
  • Jedna z upoutávek na film zobrazovala bankovní loupež, při níž lupiči unikali ve vrtulníku, který se najednou zastavil ve vzduchu. Když se kamera oddálila, bylo vidět, že vrtulník uvízl v pavučině zavěšené mezi dvěma věžemi Světového obchodního centra. Po teroristických útocích z 11. září 2001 byl však trailer změněn. Scéna byla z filmu odstraněna a nahradil ji záběr na pavoučího hrdinu (Tobey Maguire) opírajícího se o stožár s americkou vlajkou. Ve filmu je ovšem moment, kdy se ve Spider-Manových (Tobey Maguire) čočkách zmíněné budovy odrážejí. (Larrysbride)
  • Námět na komiks se Spider-Manem (Tobey Maguire) byl málem v 60. letech zamítnut, protože si vydavatelé mysleli, že pavoučí hrdina bude velice neoblíbený z důvodů rozšířené fobie z pavouků. (Eru_Iluvatar)
  • Ve filmu se měl na krátkou chvíli mihnout Hugh Jackman v roli Wolverina, ale z plánu sešlo, protože produkce nedokázala získat jeho oblek z filmu X-Men (2000).
    (hynn3k)
  • Změnou oproti komiksu bylo, že Spider-Man (Tobey Maguire) ve filmu vystřeluje pavučiny přímo ze svého zápěstí. V komiksové předloze používá k vystřelování pavučin speciální kapsle, které si sám vyrobil. Jeho biologické pavoučí vlastnosti jsou jenom lezení po zdech, větší síla, odolnost a pavoučí smysly.
    (Eru_Iluvatar)

Související novinky

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

06.02.2020

Kultovní hororový režisér Sam Raimi jedná o režii snímku Doctor Strange in the Multiverse of Madness pro studio Marvel. Nebyla by to pro něj samozřejmě první štace do komiksového světa, Raimi totiž… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Hvězdné nábory i útěky

Hvězdné nábory i útěky

19.07.2009

Máme pro vás spoustu castingových novinek, tak se nezdržujme úvodními řečmi a přejděme rovnou k věci. Robert De Niro si prý zahraje v Rodriguezově krváku Machete, jehož natáčení startuje už 29.… (více)

Reklama

Reklama