Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama muže odsouzeného na smrt a ženy, která hledá způsob, jak ulehčit poslední dny jeho života. Sestra Helen pracuje jako sociální pracovnice v černošské čtvrti v New Orleansu. Ve vězení se setkává s cynickým a brutálním vrahem Matthewem Ponceletem pár týdnů před jeho popravou. Její úsilí o pomoc člověku v nouzi se postupně mění ve snahu dosáhnout alespoň zmírnění jeho trestu. Mezi Helen a Matthewem se přitom vytváří zvláštní vztah. Zatímco ona těžce hledá cestu jak překonat vlastní pochyby, musí vězeň přiznat svoji vinu... Silné drama vzniklo podle stejnojmenného bestselleru, v němž jeptiška Helen Prejeanová vypráví osobní zážitky při setkáních s vězni z cel smrti. Scénář k filmu napsal scenárista a režisér Tim Robbins (Bob Roberts, The Cradle Will Rock). Hlavní postavu pozoruhodným způsobem ztvárnila Susan Sarandonová (Atlantic City, Čarodějky z Eastwicku, Thelma a Louise, Nebezpečný klient a Soumrak), která byla za svůj výkon v hlavní roli oceněna Oscarem. Vězně čekajícího na poslední den svého života si zahrál Sean Penn (Nejsme žádní andělé, Hra, Tlumočnice, 21 gramů, Milk). Za svůj výkon v Robbinsově snímku byl oceněn Stříbrným medvědem na 46. MFF v Berlíně v roce 1996. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (294)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní psychologické drama, jeden ze zásadních příspěvků k diskuzi o trestu smrti. Je cenný tím, že nikomu nestraní a návodně nehodnotí. Hlavní hrdinka, řádová sestra, je nadaná zvýšenou sensitivitou a empatií a zaznamenává jak strach a postoje obviněného, tak i bolest a pochopitelnou nenávist rodičů obětí. Odsouzený rozhodně není nevinná obět systému, ale zločinec, se kterým je napohled těžké sympatizovat. Film se postupně dotýká všech základních problémů spojených s fenoménem trestu smrti. Jen pro příklad: drtivá většina odsouzených a popravených spadá do kategorie těch nejchudších, kteří si nemohli dovolit najmout drahé právníky a soukromé vyšetřovatele schopné účinně zpochybnit jakékoli obvinění. To, že se popravy konají v době, kdy je po nich politická poptávka, aby se prokázala politikova rozhodnost při boji se zločinem, je rovněž fakt. Snímku dominují herecké výkony Seana Penna a Susan Sarandon. Oba patří k tomu nejlepšímu, s čím momentálně americká kinematografie disponuje, a dávají svým postavám maximální přesvědčivost. Celkový dojem: 90 %. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Tahle banální prostinká srágora snad byla na ty oskary geneticky vyinženýrovaná - něco takhle pompézního a zároveň vystavěného na vakuovaném ideovém prdu se vidí málokdy. Úřadující Calculon Hollywoodu bez potíží zvládne přehrávat i ve smrti a opět dokazuje, že si scénáře vybírá podle procenta scén umožňujících okázalé brečení. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že za silný zážitek, hudbu, excelentní herecké výkony, sugestivní a emotivní konec musím dát plné hodnocení. Trest smrti je téma často diskutované a sám nemám zcela jednoznačný názor, když se podívám na zkorumpovaný a nespravedlivý svět, v němž žijeme. Na tomto snímku je dobré, že se dozvíme pravdu a jako diváci tak můžeme (ale také nemusíme) dojít naplnění. Překvapuje mě, že tvůrci neuvedli na začátku nebo na konci, že se jedná o příběh inspirovaný skutečnými událostmi. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je odsúdený na smrť za dvojnásobnú vraždu. Na svoj trest čaká po dobu 5 rokov. Jedného dňa sa rozhodne napísať list radovej sestre Helen v ktorom ju žiada o pomoc. V liste tvrdí, že je nevinný a skutok za ktorý ho odsúdili, nespáchal. Helen pociťuje k mužovi určitú náklonnosť s ktorou sa doposiaľ v živote nestretla. Najmä právnika s ktorým sa pokúsi o nemožné. Dostať Seana Penna z cely smrti. Dead Man Walking je film podľa skutočnosti, ktorý je presne tak aj zahraný. Vďaka hereckým výkonom nadštandardne. Všetko v tomto filme má hlavu aj pätu. Príbeh viac ako slušný a vďaka úplnému záveru divákovi dáva jasne najavo kam a akým smerom má potlačiť emócie. Z môjho pohľadu nebol priestor na ľútosť, ale - sme predsa len ľudia a všetko dokonale vystihujú slová odsúdeného Seana Penna: "Akékoľvek zabíjanie je zlé". ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Těžká filmová deka, kterou na vás Tim Robbins hodí po pár minutách a až do samotného konce se pod ní potíte a grilujete.  Kontroverzní téma o vině a odpuštění, kde autor velice šikovně pracuje s pocity diváka a přitom s ním vůbec nemanipuluje.  Militantně nevěřící pak rozhodně ruce pryč.  Ostatní pak bude nutit přemýšlet, ovšem díkybohu ne o víře.  Excelentní Susan Sarandon i Sean Penn a závěr, který vám z mozku nadělá fašírku. Mít jasno tu pak z mého pohledu může mít jen, no ano, debil, Omlouvám se tedy všem debilům, zejména z mých Oblíbených a ještě více těm, kteří mají mě v Oblíbených, co měli jasno.  Čtyři,  myšlení totiž bolí. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (21)

  • Název filmu je heslo, které používají bachaři, když skutečně vedou odsouzeného na vykonání trestu smrti. (don corleone)
  • Ve skutečnosti byli Elmo Patrick Sonnier a Robert Lee Willie, kteří spáchali stejný zločin a z jejichž příběhu vychází postava Matthew Ponceleta, kterou hraje Sean Penn, usmrceni na elektrickém křesle v roce 1984. V roce 1993 zavedl stát Louisiana smrtící injekci a proto se filmaři rozhodli ve snímku použít právě "více snesitelnou" injekci. (don corleone)
  • Chemikálie používané pri smrtiacich injekciách v Louisiane sa podávajú manuálne, nie strojom ako je to ukázané vo filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno