Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se na jejich střední škole začnou dít strašidelné věci, studenti z Herrington High učiní děsivý objev, který potvrdí jejich nejhorší obavy - místní učitelé pocházejí z jiné planety. Když se paraziti, kteří se zmocňují mysli člověka, začnou rychle šířit z učitelského sboru a napadat i těla studentů, osud lidstva leží v rukou těch, kteří zůstali nedotčeni. Nesourodá směsice samotářů, vůdčích osobností, počítačových maniaků a sportovců teď musí zachránit svět před mimozemskou nadvládou. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (455)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To najlepšie z môjho pohľadu prišlo hneď na začiatku a to je pesnička od The Offspring - The Kids Aren't Alright, lebo to je proste pecka. A potom sa to už tak viezlo, postupom času sa film v hororových prvkoch aj vylepšoval, ale Fakulta stále nebol taký horor, aký vychádza z našich fakúlt každý rok. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na věznice a odtučňovací tábory. Největší peklo v Americe mají na středních školách... Scénáristicky není Fakulta žádná sláva (Postavy jedou až moc podle schématu. Hned víte, kdo je fotbalové macho, kdo školní otloukánek a to, že jsou všichni vlastně školní outsideři zjistíte záhy). Ostatně na tento fakt jsem u Rodrigueze všichni zvyklí, i když po Vřískotu je to od Williamsona docela velké zklamání. Jenže slabý scénář schovává Rodriguez za velkou stylovost, kdy všechny ty kamerové nájezdy a rychlý střih krásně doplňují tajuplnou atmosféru, která se snoubí s všudypřítomným nadhledem a dobrou hudbou ( Film otevírá skladba od The Offspring. Takže jsem si ani nemohl přát víc.). Navíc má film zajímavé herecké obsazení v čele s hodně divně učesaným Hartnettem a šíleným Robertem Patrickem, který mě bavil v každé scéně, ve které se objevil. Fakulta je velice příjemná, přiznaná vykrádačka sci-fi klasik o vesmírných návštěvnících parazitujících na lidech, která může oslovit nejen fanoušky Roberta Rodrigueze, mezi které se já hrdě hlásím. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Jediný mimozemšťan v celej škole si ty.“ Spoilery. FAKULTA ukážkovo spadá do (v roku 1996 odštartovanej) novej vlny „šikovných“ vyvražďovačiek, odpálených Vreskotom. Okrem krvavých návštev mestečka Woodsboro do nej patria ešte napr. kúsky HALLOWEEN: H20 alebo VIEM, ČO STE ROBILI MINULÉ LETO. FAKULTA sem patrí napriek tomu, že žánrovo spadá skôr do infekčného sci-fi, než do slasheru. A to do sci-fi nenápaditého, pretože s niečím podobným (rovnakým?) prišla o zopár desaťročí skôr už INVÁZIA LUPIČOV TIEL (alebo VLÁDCOVIA BÁBOK s Donaldom Sutherlandom, nevraviac o VECI). Nech má FAKULTA akékoľvek vtipné dialógy a dobré herecké obsadenie (skvelý Josh Hartnett ako drsný Zeke), zostáva priemerom, ktorý na ľahký nadpriemer vyťahujú predovšetkým tri audiovizuálne podmanivé scény (úvodné predstavenie hrdinov, pochod infikovanou školou a futbalový zápas). Svojho času bola FAKULTA vnímaná ako smutne prehajdákaná príležitosť (v tej dobe fenomenálny režisér sa spojil s kultovým scenáristom a do partie pribrali polovicu mladého Hollywoodu), ale dnes, s odstupom rokov, je to vlastne celkom fajn film. Ku koncu každopádne výrazne stráca dych, nepomáha ani plno klišé (koniec snáď ani nemohli myslieť vážne), daktorí herci sú dosť slabí, niektoré citácie slávnejších filmov pôsobí detinsky a celkovo sa na filme pomerne negatívne podpísal slabší rozpočet (čo je ale dosť zvláštne, nakoľko Rodriguez práveže patrí k režisérom, ktorí vedia slušne pracovať s peniazmi a aj slabší rozpočet vedia trojnásobne podojiť). Veľmi otázne sú aj viaceré značne kontroverzné momenty, v ktorých žiaci strieľajú do hláv svojim učiteľom a podobne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Aliens have taken over the fucking school!“ Rodrigueze a spol. je především nutné ocenit za to, že se The Faculty (nadání, schopnost) plné odkazů a narážek nebere ani na vteřinu vážně. Mě například docela zaujal nápis na tabuli při hodině literatury (Kill Your Television). Proslýchá se nyní, že na herringtonskou Střední školu lupičů těl berou bez přijímaček, stačí prý jen naráz vypít galon stolní vody.. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Trochu vás pobaví, trochu vyděsí, trochu znechutí, trochu navnadí, záleží na tom na jakou scénu se zrovna díváte. Ale Josh Hartnett rozhodně je přínosem, že ano, dámy?;) Narozdíl od dítěte Elijaha Wooda... A jaký by to byl teenagerovský horror bez krásek typu Salmy Hayekové a Famke Janssenové. Rodriguez prostě umí...narozdíl od překladatelů...já osobně si teda žádné univerzity a tím méně fakulty v dohledu nevšiml. Méně hrabivosti a více zájmu o film, páni distributoři! ()

Galerie (141)

Zajímavosti (34)

  • Famke Janssen v roku 2016 prezradila, že tento film v skutočnosti nikdy nevidela, čiastočne preto, že nechcela vidieť osud svojej postavy na obrazovke. (Arsenal83)
  • V jedné scéně se Marybeth (Laura Harris) ptá na cestu do ředitelny, tou potetovanou dívkou, která ji ukáže směr je sestra režiséra Roberta Rodrigueze, Christina. (Stocki)
  • Zeke (Josh Hartnett) řídí vůz Pontiac GTO z roku 1970. (Stocki)

Reklama

Reklama