Reklama

Reklama

Vládcové nebes

(seriál)
  • USA Masters of the Air (více)
Trailer 1
USA, 2024, 8 h 28 min (Minutáž: 48–77 min)

Tvůrci:

John Orloff

Předloha:

Donald L. Miller (kniha)

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Nate Mann, Bel Powley, Barry Keoghan, Stephen Campbell Moore, Sam Hazeldine, Josiah Cross, Ncuti Gatwa (více)
(další profese)

Epizody(9)

Počas druhej svetovej vojny riskujú svoje životy letci 100. bombardovacej letky – bratstva ukutého z odvahy, straty a triumfu. (Apple TV+)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (90)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bylo opravdu bláhové si myslet, že ještě někdo natočí takový klenot, jako Bratstvo nehrožených, zvláště, když vezmeme v úvahu, že natočit film o paragánech, pohybující se valnou část mise na zemi, neni tak technicky náročné, jako natáčet o letcích, takže bylo asi dopředu jasné, i vzhledem k časovému odstupu od konce války, že mnoho scén bude komplet digitálních, a vesměs to ani nijak nevadí, některé scény jsou fajnově odfiltrovány tak, že působí skoro jako dobové dokumenty. Jen škoda, že tomu pak chybí nějaké to větší emoční srdíčko skrze postavy, protože když máte prostě tlupu borců v kuklách, tak ty rozeznávající schopnosti se prostě zmenšují. Ale produkční skupina okolo Spielberga pořád ví, jak na to, a pořád dokáže správně vytáhnout ty nejdůležitiější momenty do úplného kvalitativního maxima. Tak co za dalších deset let? Tankisté? Ponorky? ()

slord 

všechny recenze uživatele

Bratstvo neohrozených je vynikajúca miniséria, ktorá sledovala americkú 101. výsadkovú divíziu a vtiahla a zasiahla ma teda neskutočne. Takže na podobnú látku, ktorá tentokrát sleduje 100. bombardovaciu letku som sa veľmi tešil. K porovnávaniu s Bratstvom to navádza, ale je na mieste posudzovať to ako samostatný projekt. A vo výsledku je to veľmi vydarené nahliadnutie na osudy letcov počas II. svetovej vojny a aj poskytuje pohľad na tento konflikt z inej perspektívy, ktorú zase tak veľmi nevídame. Tvorcom sa úspešne podarilo preniesť diváka do kokpitu, aby cítil všetky tie nástrahy, ktorým je posádka vystavená. Bitky sú v rámci možností spravené veľmi fajn a dokážu byť aj dosť brutálne (hlavne 3. a 5. epizóda naservírovali to najlepšie z nich), ale je tam aj pár, o ktorých sa hovorí, no nevideli sme ich, čo je škoda, no zase keby to bola samá bitka asi by to mohlo splývať. Už zo začiatku tu postavy dosť umierajú, čo na jednej strane ukazuje, že nikto to nemá isté, no na strane druhej väčšinu z nich som nepoznal a vzťah k ním som si nemal ani kedy vybudovať, ale zase dá sa to chápať. Ale samozrejme tí hlavní ťahúni si ma získali, či Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle alebo Nate Mann. Prvé dve epizódy som si k tomu hľadal cestu, no od tretej som už tomu prišiel na chuť, v piatej to na mňa aj emocionálne doľahlo a finále tomu dalo skvelú a dojemnú bodku, ktorá mi zarosila oči (aj tá skvelá hudba tomu dosť pomohla) a privodila husiu kožu (istá scéna v tábore). Menšiu výhradu by som ešte mal k tempu, kedy by možno stačilo skrátiť o 2 epizódy a bolo by to ešte plynulejšie. Mimo to však prevládajú klady, užil som si to veľmi a rozhodne odporúčam. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Třetí seriál do party producentů Toma Hanksa a Stevene Spielberga si v rámci 2. světové války vzal na paškál americké letectvo. A ne, nechci srovnávat s Bratrstvem neohrožených a doufám, že to ani nevyzní. Vládcové nebes jsou jiné prostředí, jiní lidé, jiná natáčecí doba a je to prostě zatraceně znát. Zatímco dole to bylo největší zvěrstvo, nahoře v letadlech lítala spíše dvorní honorace. Kluci jsou tu typickým příkladem rozjíveného Amíka 40. let. Hrdiny, který svůj příběh nejen žije, ale i si ho užívá, trošičku krytí tím, že jsou v oblacích…a ne na zemi. Jakmile se totiž děj rozjede na zemi, příběh rázem dostává poměrně jiný, ale o to zajímavější spád. V devíti dílech tu je ale podle mě zatraceně málo ikonických scén z prostředí válečné vřavy. Leč některé momenty ve vzduchu pravděpodobně nezapomenu. Jen jich je tu, logicky, docela dost a mnohdy se dost opakují, což je asi jediný kámen úrazu, který seriálu ubírá jednu hvězdičku. A tak z něj je ve výsledku hodně solidní kousek, ale ne to nejlepší v oboru. I tak ale buďme za podobný zfilmovaný příběh rádi. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Vtahující seriálová záležitost, v níž se vrací prověřený producentský tým, aby nám odvyprávěl ne zcela známou kapitolu nejhrozivějšího konfliktu v dějinách lidstva. Masters of the Air zaujmou již na první pohled vybroušenou audiovizuální stránkou, která Vás dokonale vtáhne přímo do kokpitu bombardéru, v němž společně s hrdinnými členy posádky budeme čelit hrůzám války. V tomto bodě je tedy všechno jaksepatří dokonalé, jelikož všechno v prvních několika epizodách funguje jako dobře promazaný stroj. Bohužel, s přibývajícími díly se celá pracně budovaná atmosféra s několika stěžejními charaktery začne trestuhodně "rozmělňovat" a drolit, což má za následek pomalé upadání do ospalé letargie. Nastalou situaci nezlepšuje ani fakt, že se o několika stěžejních bitvách pouze mluví v rámci úspěšně splněné mise – divák si tedy pouze může domýšlet, jak onen střet mohl vypadat. Tvůrci ale ovšem najdou ztracené tempo v momentu, kdy se přesuneme do německého zajateckého tábora, pročež právě v ten moment se z naleštěné podívané stane špinavá a depresivní podívaná, v níž se definitivně ukují hlavní charaktery a u nichž jsem téměř nedýchal napětím. Co tedy dodat na závěr? Masters of the Air určitě nedosahuje kvalit dnes již legendárního "Band of Brothers", avšak jakožto poměrně výživný vhled do života 100. bombardovací letky to ale v rámci svých možností udělá velmi dobrou službu. Pokud jste tedy fanoušky vojenství a hledáte nepřiliš známé hrdinské příběhy té doby, Masters of the Air je určitě tím pravým, u čeho můžete strávit nějaký ten čas. Skvělá práce! (Apple TV+) „You’re a navigator, Crosby. You should be able to, I don’t know, find England.“ ()

M.Z.A 

všechny recenze uživatele

Dávám tři hvězdy, přesto jsem zklamán. Na seriál jsem se těšil snad 20 let, rozpočet naznačoval, že půjde o podobné veledílo jako Bratrstvo neohrožených. Narozdíl od něho ale nevíme o postavách nic. Tvůrci se víc soustředili na to, aby piloti vypadali jako modelové na přehlídce, místo toho, aby nám dali možnost, se jim více dostat pod kůži. Pak by se možná nestalo to, že jakákoliv smrt v seriálu mi je u zadku. A to jsem hodně velká cíťa, co se týče válečných veteránů. Za nic také nestojí samotné letecké bitvy, kterých vlastně v seriálu není moc. Kdejaká hra s letadly na PC vypadá líp, než toto. O vyloženě špatných představách, jak letecké bitvy probíhaly, se ani nebudu zmiňovat. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (17)

  • Na seriálu se pracovalo deset let. S rozpočtem 250 miliónů amerických dolarů se stal jedním z nejdražších seriálů v historii. (Dalfor)
  • 100. bombardovací skupina si vysloužila přezdívku „Krvavá stovka“ kvůli velkým ztrátám, které utrpěla při bojových misích, a nepatrnému procentu přeživších. (liebgott)

Související novinky

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Fukunaga a cyberpunkový komiks

Fukunaga a cyberpunkový komiks

28.03.2021

Režisér první řady Temného případu či nové bondovky Není čas zemřít Cary J. Fukunaga si vybral svůj příští snímek. Bude jím adaptace cyberpunkového komiksu Tokyo Ghost pro studio Legendary. Příběh se… (více)

Reklama

Reklama