Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na druhou sérii o této panovnici jsem se hodně těšila. Říkala jsem, abych z toho nebyla třeba zklamaná. Nebyla jsem. Pokračování se mi líbilo stejně jako to předchozí. Takových seriálů moc není. S herečkou v hlavní roli jsem žádný problém neměla. Marie Terezie po těch všech porodech, zdravotních komplikacích,neustálém stresu a peripetiích s vládnutím a manželem nemohla být celý život šlang, ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděla jsem všechny čtyři díly až teď, takže trochu šokující samozřejmě bylo, že v prvních dvou byla MT štíhlá rozverná dívenka, kterou jsme opustili, když konečně porodila tolik vytouženého synka Josefa a od třetího dílu, kdy byl následník stále ještě mimino (takže mohly uběhnout týdny, maximálně měsíce), se tvůrci docela násilně rozhodli a z představitelky Marie Terezie učinili regulérní velbloudici. A ještě k tomu hodně zapšklou a prudérní. To byl šílený obrat, ačkoliv člověk z různých dochovaných pramenů jaksi tuší, že druhé herečce se podobala víc. Naproti tomu Vojta Kotek v roli Františka Lotrinského opravdu zazářil. Navíc se Mirce Zlatníkové jeho role velice povedla, napsala ji prostě skvěle. Prvotní lehkost, která trochu koketovala s telenovelovským zjednodušováním až diblictvím, se nakonec ukázala dobrou cestou, protože série o Marii Terezii a její době, se tak stala přístupnou širokému publiku. A to přece jde nejvíc. Kožených a suchopárných opusů z historie jsme byli svědky už mnoha, ale i ty pojednávaly spíš o mužských historických postavách. Jako největší plus bych viděla, že byl scénář svěřen právě paní Mirce Zlatníkové, která umí nejen dobře a chytře psát, ale hlavně se nebála domýšlet situace a statečně je naroubovat na historické skutečnosti a události, které byly předem dané. A které bychom měli všichni znát. Proto také doufám, že se na pátý a šestý díl - které už na papíře existují - najdou potřebné finance a budou i natočeny. Výprava bude jistě drahá, ale když Česká televize upustí od svých obvyklých projektů - inscenací - které mají tak slabé scénáře, že jejich sledování si soudný člověk neobhájí ani sám před sebou při žehlení, tak se jistě najdou. Hlavně: na projekt tohoto typu by mělo bez debat přispět Ministerstvo kultury. ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračování počinu z roku 2017 už se mi líbilo o něco méně. U historických výpravných filmů určitě nebazíruji na akurátním ctění všech historických faktů - trocha té přidané hodnoty a fantazie tvůrců je určit třeba, nicméně v druhé části pokračování se z mého pohledu pustili až na příliš tenký led. Další slabinou je výměna hlavní představitelky - kdyby se pokračování odehrávalo o 10 let později (a ne pouze několik měsíců), nebylo by této výměně asi co vytknout - toto ale bylo krapet příliš. Hlavní představitelka navíc na tu původní příliš nenavázala, a namísto mladé odhodlané dámy tu zbyla jen lehce korpulentní fňukna. Ideální též nebyla ani výměna některých herců ve vedlejších rolích. Jinak vizuál, kostými a výprava stále velmi dobré, oproti prvnímu filmu i lepší dialogy postav. Naštěstí vedle hlavní představitelky zbylo ještě mnoho vedlejších postav které jsem si oblíbila, a díky kterým se film v mých očích udržel ještě na té slušné úrovni - i když tak trochu s přivřenýma očima. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle jsou chvilky kdy nemám pocit zmaru. Kdy vím, že se za mé koncesionářské poplatky nevykrmuje už takhle obtloustlý Moravec, důra Fridrichová a další vykladači té jediné správné sluníčkové pravdy na kterou se má divák veřejnoprávní televize koukat. Pokračování MT mne fakt bavilo a zase po delší době jsem měl ten nevrlý pocit, že si budu muset na další díl počkat. Mimochodem to je asi jedno z hlavních měřítek dobrého seriálu, protože na ten co vás nezaujal se už příště nebude chtít podívat natož si dělat poznámku v hlavě či outlooku kolikátého že to bude. Jediné čemu jsem se od srdce zasmál byl ten bezbariérový přechod (respektive jeho bílý dlážděný signální a varovný pás) při průjezdu kočáru ,,Vídní'' těsně předtím než je milenka Fratiška ohozena jeho koly od hlavy k patě. (Jestli měl obrubník nášlap 2 cm jsem si nevšiml! .-) MT ale měla nejeden geniální patent za což ji zcela vážně obdivuji a tak třeba jí nějaký ten vídeňský SONS doporučil i normy pro bezbariérové přechody :-) ! Každopádně za mne je za 4 vozy s plátnem. Někdo může brblat, ale dodávám to co u předchozích dílů. Natočit v podstatě těžko žvýkatelné historické konverzační kostýmní drama modernější a zábavnou formou je taky kumšt ! * * * * ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O něco málo lepší než předchozí série. Bohužel ale se tu a tam stále objevuje ona televiznost ala Ordinace v růžové zahradě myšleno ve formě naivity klišé a různých dějových rozmělňování. Ovšem v daleko menší míře, než u předchozí první série. Film by zde potřeboval i přidat na epice, to znamená rozpočtu. Bitevní scény nemají mnoho vojáků, protože prostě nejsme Hollywood nebo BBC či Netflix. Vlastně se tu ani bitvy nenachází. Ovšem ten problém se tu a tam zjeví například při návštěvě vojenského ležení. A to mě v tu chvíli zamrzí, protože herci jsou excelentní (Vojtěch Kotek přímo září) a Steffi Reinspeergerová je mnohem realističtější Marie Terezie, než Stockingerová. Suma sumárum příjemné komorní televizní zpracování historické látky s excelentními kostýmy, herci a dobovými kulisami. Bohužel ale s nízkým rozpočtem. Vše ostatní jinak jde zde do průměru. 75% ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • Prostranství před kostelem, kde např. Trenck (Philipp Hochmair) setne hlavu svému vojákovi, se nachází v Praze na Loretánském náměstí. Rozhovor papežského nuncia (Igor Bareš) a pátera (Johannes Krisch) se natáčel v pražské Loretě. (rockboy)
  • Natáčecí místa: arcibiskupský zámek v Kroměříži, zámek a zámecká zahrada v Jaroměřici nad Rokytnou, zámek Valtice, zámek Jaroslavice, vodní mlýn ve Slupi, Mahenovo divadlo v Brně. (violoncello)
  • Ukázka divadelního představení se ve skutečnosti neodehrává v Hofburgu v divadle, ale scéna je natáčená v zámeckém divadle v Českém Krumlově, kde se nachází zachovalé barokní divadlo. Napovídá tomu velký Schwarzenberský znak nad loží. (Vitoraz)

Reklama

Reklama