Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobně, jako je tomu u prvního filmu, také zde prakticky nejde o skutečný historický film, nýbrž spíše o jakési nahlédnutí do zákulisí jednoho z vládnoucích šlechtických dvorů. i když tentokrát se asi dějinným událostem odehrávajícím se na pozadí dostalo přeci jen trochu více pozornosti. Na druhou stranu by samozřejmě určitě neškodilo při tom využít více faktů, méně si pohrávat s časovou sousledností a zbytečně nebájit. 60 % ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu velkoryse natočeno, velmi dobře se na to dívá, mně pouze vadí to přece jen příliš volné nakládání s historickými fakty. K tomu přispívají i různé komentáře okolo, které skutečnost dále zamlžují. Mezi prvními dvěma a druhými dvěma díly nedošlo k žádnému časovému skoku, takže ta výměna představitelky hlavní role působí rušivě. Na konci čtvrtého dílu je Marii Terezii 25 let, to ještě nebyla tak robustní. Ve výhodě je prostě ten divák, který si neláme hlavu historickými nepřesnostmi či fantaziemi a příběh přijímá tak, jak mu je naservírován, jako víceméně historický romantický film. Tento divák si film může užít klidně na sto procent, nemám nic proti tomu. Já bych si jej také tak užil, ale musím jednu hvězdu ubrat. ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navazuji na komentář k předešlému dílu a jsem moc ráda, že natočili další díly. Vojta Kotek mi v té roli tak seděl :) To, že vyměnili herečku u Marie Terezie - to mi přijde smysluplné. Myslím si, že už tvůrci věděli, co si mohli dovolit a šli do toho naplno. Je to skvělé jako první díl, ale už mi přišlo, že jsou si více jistí a vědí, co čeho jdou :) Super :) Uvidíme, co bude dál :) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Marie Terezie pokračuje, tentokráte s tváří Steffi Reinsperger. Novinkou je osobnost Franze von der Trencka, o kterém se běžně točí filmy a seriály v německy mluvících zemích, ale u nás je prakticky neznámý. Doporučuju si srovnat například s filmem Trenck, der Pandur (1940) s Hansem Albersem, ve kterém Marii hraje Käthe Dorsch. ()

corona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chvíľami som si myslela, že sledujem konečne sfilmovanú Gričskú čarodejnicu a nie najnovší film o "pýche dynastie" Márii Terézii. Hadikovi vďačíme za termín "husársky kúsok" a nie za nemanželskú dcéru MT, ich spoločná aféra bola nedôstojná, zbytočná a hlavne vymyslená.. Pani Mirka nech už nepíše ďalšie pokračovanie, nedokážem si predstaviť, kam sa môže pri svojej tvorivej invencii dopracovať. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • V jednom ze záběrů na zámecké slavnosti jeden z hostů drží v ruce obložený chlebíček, ale obložený chlebíček v dnešní podobě byl uveden na scénu až na počátku 20. století pražským lahůdkářem Jan Paukertem. (montywalsh)
  • V začátku filmu, kdy je František (Vojtěch Kotek) se svým spolupracovníkem na cestě do manufaktury, je na záběru z ptačí perspektivy vidět nezamaskované signální a varovné pásy dlažby v chodníku včetně části značení přechodu pro chodce na komunikaci, které jsou používány až na konci 20. století. (sinjakupre)
  • Natáčecí místa: arcibiskupský zámek v Kroměříži, zámek a zámecká zahrada v Jaroměřici nad Rokytnou, zámek Valtice, zámek Jaroslavice, vodní mlýn ve Slupi, Mahenovo divadlo v Brně. (violoncello)

Reklama

Reklama