Reklama

Reklama

1492: Dobytí ráje

  • Francie 1492 : Christophe Colomb (více)
Trailer

Obsahy(1)

Každé dítě zná ten příběh námořníka z Janova, který vyplul hledat novou cestu do Indie a objevil nový svět. Idylický ráj na zemi, oplývající bohatstvím. Dočkal se poct po svém návratu, ale prožil také mnoho útrap a hrůzy. Ať už je předmětem oslavování nebo zatracování, jedno mu nikdo nevezme. Ukázal svým následovníkům cestu a spustil ohromnou lavinu změn. "1492" je fascinujícím a provokujícím příběhem jedné z nejzáhadnějších postav historie. Nezobrazuje pouze Kolumbovu plavbu, ale také období více než dvaceti let jeho života a úporné snahy získat podporu na uskutečnění dávného snu. Zachycuje muže a ženy, kteří ho podporovali či mu stáli v cestě, i útrapy, jimž byl vystaven v pozdějších letech. Je to příběh jednoho z největších dobrodružství posledních pěti set let, které může být přirovnáváno snad jen k dobytí Měsíce. Na rozdíl od Američanů však Kolumbus nevěděl, kde a zda vůbec přistane. A za to mu náleží obdiv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (350)

anais 

všechny recenze uživatele

Poslední film Ridleyho Scotta, ve kterém se pokusil o něco víc než jen předvádění hezky barevných obrázků (alespoň na pár let). Jako by od té doby ztratil touhu předávat dechberoucí vize. Filmu vévodí výkon Gerarda Depardie, ale má i skvělé vedlejší postavy - královna Sigourney Weaver s účesem po vzoru Cher, Tchéky Karyo jako kapitán Pinon, který tu působí docela legračně dokud diváka nezmrazí hláškou: "Du vychcat to zlato" ... V neposlední řadě ještě Michael Wincott, jehož "černá" kreace sice opakuje podobné výkony z Vrány nebo Robina Hooda, ale je dostatečně démonická. Scéna, kdy přijede na koni do vesnice má až mystickou atmosféru.... K tomu slavná Vangelisova hudba, monumentální, autenticky roztřesené záběry, a vůbec příběh člověka, který byl svědkem zrodu a pádu vlastního díla, načež na něj všichni zapomněli a sláva připadla někomu jinému.Pro mě rozhodně velmi dobrý film. PS: není architektura použitá ve filmu anachronismus? 1492 je ještě gotika, pozdní,ale přece. V Itálii už sice vznikaly první renesanční stavby, ale to, co si Columbus ve filmu přiveze do Ameriky (od Leonarda da Vinci:-) bylo spíš spíš baroko, což je na konci 15. století nesmysl... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Úvodní třetina filmu vrcholící epickým došlápnutím Columbovo holínky na pevnou půdu je opravdu zábavným velkofilmem, ve kterém Scott bez problému mísí své megalomanské choutky s pro něj přirozenou minimalističností (nezapře se jeho zkušenost ze Soupeřů), zatímco děj je zajímavý a má spád. V momentě kdy je však ráj dobyt, říkal jsem si, co se proboha může další hodinu a půl dít. A říkám si to i teď. Osidlování džungle a dost nepřirozeně našroubovaný záporák byla bohužel voda na mlýn nudy a čekání na konec snímku. Střídmější stopáž by tak možná mnohé zachránila. 5/10 ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Škoda poslední hodinky, do té doby to byla nádherná přehlídka úchvatných záběrů. Navíc Vangelisova hudba tvoří polovinu filmu. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála komerčních pseudohistorických filmů, který beru na milost. Kvůli zajímavému ději, kvůli působivé výpravě a v neposlední řadě i kvůli hypnotickému Vangelisovu soundtracku. Ale nic naplat, i Scott přijal lehce telenovelický scénář a zasvinil svůj film několika obvyklými hollywoodismy. Třeba debilními vztahovými šablonami Kolumbus & královna Isabella, Kolumbus & pokladník Sánchez, nebo Kolumbus & de Móxica. U velkofilmu pro masy se to dá pochopit, ale ne odpustit. Hlavně Wincottova kreace mi část filmu dost otrávila, jeho teatrální přehrávání démonického aristokrata a jeho trapné tanečky na cirkusácké kobyle (měly snad být zlověstné?) sráží občas film do průměrné hollywoodské filmové břečky (ovšem uznávám, že tuhle postavu bych jistě žral třeba v nějakém řežebném středověkém béčkovém mozkovýplachu). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Určitě velkolepé a výborně obsazené, ale také utahané, suchopárné a monotónní. Vlastně nebýt Vangelisovy hudby, nejspíš bych na tenhle film s klidným srdcem odsoudil kamsi do zapomění. 60% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ten film je veľmi povrchný. Určitá snaha o presahy kultúr je síce naznačená ale tak po americky, úsmevne. Na to o akú tému ide, je príbeh podaný celkom šablónovito. A bez výraznejšej snahy o presahy. Aspoň v kontexte súčasnej doby. Myslím si, že takýto film bol v dobe svojho vzniku viac ako dostačujúci. Ale moc pitvať to nechcem. Pozerá sa na to dobre. Neustále sa tam niečo deje. Oceňujem, že sa to dotýka viacerých aspektov Kolumbovho života. Niektoré scény stretu medzi domorodcami a kolonizátormi sú pekne krvavé. A má to skvelú výpravu, parádneho Gerarda a atmosférického Vangelisa. Koniec hodnotím celkom pozitívne. Čakal som podstatne horšiu vec. A hoci to má pre mňa množstvo chýb, užil som si to. A som rád, že som to videl. Preto tá štvrtá, hoci trošku neistá, hviezda. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Od tohodle jsem čekal až moc. Nakonec jen průměrný snímek se špatným hereckým obsazením, ale velmi povedenou hudbou. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Solidní historický snímek o dobývání Nového světa s výborným Depardieuem a nádhernou hudbou od mága Vangelise. Na jednu stranu se mi hodně líbily exteriéry a neotřele krvavé zpracování bojů, na tu druhou je film místy hodně utahaný a charaktery, pokud nepočítám samotného Kolumba, málo propracované. Kdyby to bylo na mě, tak bych to o půlhodinu prostříhal. ()

svik 

všechny recenze uživatele

Jo nebylo to špatný hudba good (od Hůlky stojí za prd) děj byl dobrý a docela zajímavý .Líbili se mi hlavně nečekané události .Například jak tam do mužstva naběhl kmen a všechny vyvraždil-mazec. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Z tohto filmu som mal pocit ako keby bol z 80. rokov. Veľmi ho pretiahli a vizuálne bol podivný, ale predsa je to veľká téma a tá by si zaslúžila presvedčivejšie spracovanie. Ľudia ako Ridley Scott, Vangelis, Depardieu a Weaver sú silná kombinácia, najmä Gérard, ktorého vývoj prebehol od tohto "objaviteľa" Ameriky po ruské dejiny, je zaujímavým prvkom. Tento film mal dať do povedomia verejnosti nie až tak idylický príbeh, ktorý vtedy prebehol, avšak aj skutočnosti ako viera a pokrok dali fatálny úder dogmám a ľuďom, čo si o svojich myšlienkach mysleli, že sú viac než tých druhých a dávali im to pocítiť. Dnes ľudia tiež ubíjajú kreativitu a nádeje ľudí, ktorí chcú svet posunúť ďalej od kapitalizmu, zosmiešňovaním, urážkami, podkopávaním, bojom proti ním, ale svet a dejiny zastaviť nejdú a tí, ktorí sú počas svojej doby často nedocenení, či ubití si v budúcnosti nájdu miesto v histórii za svoje príspevky a na tých druhých si naopak už nikto nespomenie. Kolumbus to tiež nemal jednoduché, ale mal odhodlanie, bol odvážny a pasoval sa s problémami svojsky, tak ako tvorcovia tohto filmu. Myslím si, že takáto téma by sa dalo poňať aj inak. Taký Master and Commander nemal tak monumentálnu tému a bol očarujúci, tu sa spojilo viac krajín a výsledný efekt bol pomerne jednoduchý, nič výnimočné. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco natočený snímok, ktorému dominuje okázalý Gérard Depardieu a okázalá hudba od Vangelisa. Krásne exteriéry sú tu nasnímané s neuveriteľnou jemnosťou a efektnosťou. Až sa vám zachce vycestovať. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ŽIVOT MÁ VÄČŠIU PREDSTAVIVOSŤ, AKO SI NOSÍME VO SVOJICH SNOCH..." __ Jeden z mojich najobľúbenejších filmov, ktorý bol pre mňa paradoxne pri prvom pozretí skôr sklamaním. Vtedy by som ho ohodnotil na 3*. Až keď som si ho pozrel druhý krát a následne znovu na videu, spoznal som výnimočnosť tohto diela, ktorého mimoriadnosť netkvie iba vo výročí pre ktoré bol nakrútený. Neviem, prečo je tu viacerými toľko odsudzovaný, veď podľa mňa sa jedná o jeden z vrcholov tvorby Ridleyho Scotta. ,,1492" oplýva množstvom prekrásnych, zarámovania hodných obrazov (vyplávanie, dvíhanie zvona...) a také stretnutie Kolumba a Beatrix po rokoch má v sebe toľko romantiky, že by mu ho mohol ktorýkoľvek slaďák závidieť. Depardieu hrá postavu slávneho moreplavca naozaj zanietene, škoda len jeho hrozného prízvuku (možno sa to podpísalo pod prepad filmu a zrejme mal radšej byť predabovaný), čo sa však kompenzuje v českej verzii dobre nahovorený Pavlom Soukupom. Hudba? Nepovedať aspoň niečo o nej by bolo barbarstvo a zároveň nosenie dreva do lesa. Poznal som ju už ako malý chlapec, dávno predtým, než som film videl, pretože vysielanie v TV je priam sviatkom (čo je vlastne dobre). Azda najlepšou hudbou, aká bola pre film zložená dosiahol Vangelis genialitu a zabezpečil si nesmrteľnosť nielen medzi poslucháčmi soundtrackov. Svojím štýlom by sa do historickej snímky pritom vôbec nemala hodiť, čo by mohlo byť odpoveďou na otázku, prečo nebola nominovaná na Oscara. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Po technickej stranke vyborne natoceny film. Scott ma vizual v malicku a vsetko od hudby, cez vypravu, kameru, kulisy az po obsadenie je zvladnute na jednotku. Zial ako uz u Ridleyho byva zvykom boji sa vyraznejsie strihat vysledkom coho posobi film roztahanym dojmom. Pribeh je vo svojej podstate privelmi jednoduchy, postavy absolutne nevykreslene (o Kolumbusovi sme sa dozvedeli akurat to ze je to idealista s vysokymi narokmi a rad riesi konflikty mierovou cestou) a skutocnych emocii sa na ploche 150. minut dostavi velmi malo. Napriek tomu sa jedna o nadpriemerne dielo s preciznou reziou. 70% ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Perfektní zpracování jak je u Scotta typické. Navíc úžasná Vangelisova hudba a výkon Gerarda Depardieua. Dávám 4 hvězdičky za toto všechno. Byl to pro mě úžasný zážitek, a to je to vlastně už 15 let starý film :-O ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

1492 je dátum, kedy sa stala veľká vec. Prvý Európania sa dostali na nový kontinent. 1492 je dátum, kedy vševedúca cirkev na čele s neomylnými sektármi dostala ďalšiu ranu od zdravého rozumu. Avšak 1492 nieje veľmi výpovedný film, čo a ako sa stalo. Ridley Scott nevie, čo chcel natočiť, akú myšlienku chcel filmom vyzdvihnúť. Zo začiatku to vyzeralo na logisticky zameraný snímok. Aké páky trebalo potiahnuť, aby sa výprava vôbec uskutočnila. V strede to je samozrejme plavba, ktorá sa vedome, nevedome časovo pretiahla a záver je čistý dopad konfrontácie rôznych civilizácií. Ani v jednom ohľade nešiel režisér do hĺbky. Preto vyzerá celý film strašne plytko a povrchne. Pravdepodobne to je priveľké sústo na jeden film. Aby som však nebol zlý, tak mi nedá nevyzdvihnúť geniálny soundtrack. Inštrumentálne veci od Vangelis sú tak notoricky známe, že sami o sebe pridávajú filmu hviezdu navyše. Celkovo je film pozerateľný, avšak pre nejedného diváka strašne zdĺhavý s množstvom hluchých miest. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama