Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Smith hraje s Genem Hackmanem ve strhujícím a napínavém thrilleru, kde se neustálá akce snoubí s nejvyspělejší technologií. Robert Clayton Dean je úspěšný washingtonský právník, u něhož - bez jeho vědomí – skončí video, které spojuje vysokého úředníka všemocné National Security Agency s politickou vraždou. Smrtonosná skupina dokonale vycvičených agentů NSA proti němu vede neúprosné tažení za použití té nejmodernější techniky, jehož cílem je Deana zdiskreditovat a získat zpět usvědčující důkazy. Členkou impozantního hvězdného obsazení je i Regina Kingová. Připravte se na ještě větší příval akce, zatímco Dean zoufale závodí s časem, aby získal zpět svůj kdysi normální život. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (618)

monolog 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý špiónský drama, který mi dost připomíná starší snímek s Robertem Redfordem Tři dny Kondora a kdyby tam gene Hackman neříkal, jak se stalo, že se musel začít schovávat a nebylo tam zmíněný jeho jméno, klidně by to mohlo být i považovaný za volné pokračování. Protože proč by Hackman nemohl být Redford po dvaceti letech? (a odhlédněme od tělesné podoby). Protože něco podobného by se klidně s Redfordem stát mohlo. Paranoidní, inteligentní, světaznalý, bez kouska normálního života a bez rodiny. Přesto ale tu je pár drobností, kteeré jsou divné a dobrý divákův pocit z filmu trošku ničí, hlavně tedy ten konec. Konec přesně ve stylu Hollywoodu, kterej bych se nedivil, kdyby si dali patentovat. No a pár výhrad bych měl i k "tajným" agentům té zlé strany. Proč proboha všichni vypadají jak pankáči? Vždyť takovýhle ksichty ještě s takovýma účesama by se hned staly středem pozornosti?! Zajímalo by mě, jestli když do telefonu řeknu Alláh, bomba, prezident Bush, elektrárna Dukovany, antrax a pár dalších, jestli po mně vyjedou. Ale radši to zkoušet nebudu :D ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nemáte právo vstoupit do mého domu...Nepřítel státu je snad vůbec nejmainstreamovějším a divácky nejvděčnějším Scottovým filmem, čemuž nakonec patrně vděčí za svou oblíbenost. Klasický příběh chlápka v zoufalé situaci je prostě pro široké obecentsvo stravitelnější, než zbylé Tonnyho snímky, hrající si až s experimentálním vyprávěním...A s vizualitou.... Obrazově stojí Nepřítel státu někde na úpatí SVK (Scottův Vizuální Kopec; jeho vrchol vymezují Spy Game a Muž v ohni), chybí mu ještě osobitost pro tohoto režiséra tak typická. Krom kamerových nájezdů na varovně pípající satelit na orbitu matičky Země mě nejvíc zaujal výtečně nasnímaný maskar v závěru. A ten jsem tedy, musím přiznat, již toužebně očekával, když se v polovině filmu něco zlomilo a původně strhující předzvěst filmových bourneovek se stále více rozbředávala a ztrácela na zajímavosti...70% ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl s kámošem tehdy v devadesátým osmým, tak jsme se tomu smáli, jak nám chtěji nakukat, že se dá takhle monitorovat pohyb pachatele, či jak snadno lze protlačit zákon o sledování ve stínu hrozby teroristického útoku. Opak se stal pravdou. Usama popelnice obtěžkaná (Bin Ladin) spustil vlnu protiteroristického odporu a zcela snadné zlegalizování veškerého monitoringu, na který nás už připravovali v tomto propagačním filmu. Když jsem to viděl nedávno, bavil jsem se dál, protože i s odstupem let pořád nemáme takové možnosti, jako ukazuje tento třináct let starý film. Pořád nedokážeme z fleku nahlížet na záběr z průmyslové kamery z několika stran (jeden z nejvtipnějších momentů filmu) a ani rozhodně satelitem sledovat tak dokonale pohyb člověka městem, i když se to jeví jako reálné. Ne, opravdu to nejde. Nakonec, kdyby to tak bylo, popelnici obtěžkanou by už dávno našli. Ale to nechci použít jako protiargument, to ne. Z dnešního hlediska je velkým pozitivem filmu, že je dost progresivně natočený, ale to už je halt Scotův styl. Styl, jenž se nikdy neochodí, a proto jeho filmy dokážou bavit i po mnoha letech. Dále se zde objeví hrstka herců, kteří na své popularitě teprve zapracují v pozdějších letech (Jack Black, Barry Pepper a Jason Lee, jehož butchering fate patří též k vtipným kontextovým momentům). Nakonec se dá film i s odstupem let hodnotit relativně pozitivně, ale je třeba to brát spíš trochu jako sci-fi thriller komedie. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Klasický příběh (nespravedlivě obviněný a pronásledovaný…) podpořený špionážními technologiemi, který nenechá ani po letech člověka v klidu. Akce, napětí, W.Smith, G.Hackman a originální vyústění, dělají z filmu stále velice dobrou podívanou. Fakt, že tohle je ,,parketa“ T.Scotta není třeba víc rozebírat! PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Trevor Rabin a Harry Gregson-Williams: 1. Main Titles [2:00] ,2. Enemy of the State Main Theme [2:55] ,3. Brill's Theme [3:28] ,4. The Ferry [1:16] ,5. Hotel Chase Part 2 [3:45] ,6. Zavitz Chase Part 1 [2:02] ,7. NSA Research [2:35] ,8. Brill and Dean Meet [4:13] ,9. Free Ferry [0:37] ,10. Nanny Drive [1:32] 11. Final Confrontation [8:43] ,12. Coal Yard Part 1 [3:42] ,13. Face to Face [3:09] ,14. The Tunnel Part 1 [1:57] ,15. Coal Yard Part 2 [4:53] ,16. Rachel's Found Dead [5:18] ,17. Wish You Were Here [1:59 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (21)

  • Film hned několikrát odkazuje na snímek Rozhovor (1974), ve kterém si Gene Hackman (Brill) zahrál velice podobnou roli – některé zdroje dokonce označují Nepřítele státu za nepřímé pokračování. (Sony1994)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. listopadu 1998 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Reklama

Reklama