Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (878)

castor 

všechny recenze uživatele

Tony Scott nejenže oslavuje prostřednictvím průbojného mladíka americký způsob života, ale jeho hit roku 1985 je i ukázkovou „náborovou propagandou“ amerického letectva!! První instinkt producenta Dona Simpsona byl přesný. Western s kovboji moderní doby. Drsné přezdívky, testosteron na maximum, kamarádství, patriotismus, široké úsměvy, záběry zalité sluncem. A spousta hitů. Přitom to trvalo dlouhé měsíce, než dostal projekt zelenou. Nevěřili mu, skoro ho definitivně odsunuli na vedlejší kolej. A pak by litovali. Kdo z nás totiž Maverickovi nedržel palce..? Ač samozřejmě všichni tušíme, že nedostatků má tahle nostalgická pecka dost. Vůbec mi to ale nevadí. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

I s odstupem času velmi slušný film. Tomu Cruisovi role arogantního, avšak šarmantního mladíka skutečně sedí. Řada scén dodnes neztratila nic ze své stylovosti a Cruisův flirt také stále funguje. Škoda, že tempo je v druhé polovině (po inkriminovaném incidentu) zbytečně rozvolněné. 7/10 ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejznámnějších Cruisových snímků, který jsem ovšem za pecku nikdy nepovažoval. Cruise začal předvádět herectví až o něco později v Barvě peněz. V Top Gunu slouží pouze jako mladík s hezkých ksichtem na kterého letí ženské. Film samozřejmě hodně zestárl a letecké souboje jsou hlavně zpočátku hodně nepřehledné. Závěrečný je už zcela v pořádku. Za druhý díl jsem nikdy neorodoval, ale samozřejmě jsem zvědavý co přinese. 65% ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jako člověk, který má intenzivní milostně-nostalgický poměr s osmdesátými lety, jako oddaný fanoušek Cheap Trick (střihnou si tu jednu synteticky poprockovou pecku od Harolda Faltermeyera), jako kupní síla, která má doma remasterovaný písničkový soundtrack (hlavní důvod tohoto mého počínání uveden výše), jako muž, jehož náhled na ženskou krásu se formoval v sedmé a osmé dekádě minulého století, a tudíž nemůže zcela ignorovat jistou ikoničnost Kelly McGillis, tedy jako takový tvor dávám tomuto chytře natočenému, ale obsahově příšerně tupému a odporně militantnímu filmu tři hvězdičky, pane generále. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mavericku, zachoval jste se nesmírně statečně. Ale měl jste přistát. Ten letoun nepatří vám, ale daňovým poplatníkům!“ Mou jedinou motivací ke zhlédnutí filmu byl fakt, že jsem si chtěl v budoucnu (ještě více) užít jedničku Žhavých výstřelů (věřím, že to účel splnilo/splní). A teď k samotnému snímku. I když jsem to nečekal, Top Gun vůbec není špatný film, jak naznačují některé komentáře. Agitační dílko to jistě je, ale existuje celá řada jiných podobně laděných snímků, které mají na zdejší databázi o dost lepší hodnocení a přitom se na ně dívat dá jen s velkým sebezapřením (žel zůstal jsem v tom poněkud osamocen). Top Gun baví. Sem tam úmyslně, častěji spíš nechtěně. Rozkošně rozpačitá romantická linka by mohla být kapitolou sama pro sebe. Ale zas jsem neměl pocit, že u filmu ztrácím čas. Tím spíš, že po filmařské/technické stránce nelze snímku moc vyčíst. Letecké souboje jsou možná maličko repetitivní (nebo hodně?), ale nic to nemění na tom, že jsou natočeny dobře. A proto i při hodnocení zůstanu na půl cesty, tedy u průměru. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (121)

  • V českém dabingu v 55. minutě zazní: „Je tady 100°C.“ Ve skutečnosti se jedná o 100 stupňů Fahrenheita, což je 38°C. (Winster)
  • Producenti úzce spolupracovali s ministerstvem obrany USA, které filmařům zpřístupnilo letadla, lodě a další vojenskou výbavu. Scénář z toho důvodu podléhal cenzuře Pentagonu, který požadoval, aby bylo americké námořní letectvo vykresleno v tom nejlepším světle a svými zásahy přímo ovlivňoval některé scény. Snímek bývá často uváděn jako názorná ukázka americké militaristické propagandy. (Stormhawk)
  • Brýle, které ve filmu nosí Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise), jsou Ray-Ban 3025 Large Aviator. (Redix)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama