Reklama

Reklama

Děti planety Duna

(seriál)
  • Česko Děti Duny (více)
všechny plakáty
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Už dvanáct let uplynulo od doby, kdy na planetě Duna, jejíž povrch pokrývá poušť, zhatil princ Paul Atreides spiknutí, které bylo namířeno proti jeho rodině, a převzal vládu nad celou planetou. Z někdejší císařské moci sice už téměř nic nezbylo, ale princovi skrytí nepřátelé i nadále usilují o získání Koření, tajného elixíru života planety zvané Duna. V pokračování příběhu o Duně od Franka Herberta se chopí vlády nad planetou Paulův syn Muad-dib. Avšak skutečnost, že se dostal k moci, má za následek sérii nečekaných a zároveň ohromných hrozeb, které opět znamenají nesmírné nebezpečí z hlediska stability Atreidesovy dynastie. (TV Spektrum)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

k212 

všechny recenze uživatele

Na Dětech Duny je znát tak trochu větší zájem, jak režiséra tak producenta. A to se projevilo hlavně na trikové části, musím konstatovat, že ta je o dosti kvalitnější než první 3-dílná část Duna. Děj je samozřejmě tak trochu ochuzen, už jen proto, že se jedná o adaptaci dvou dílů knižní předlohy dohromady. No a atmosféra - stejně jako v prvním díle je jen lehce navozena celkem zajímavou hudební složkou a občasnými záchvěvy herectví. Na televizní poměry je to rozhodně nadprůměrné, zaryté fandy filozoficko-náboženského světa F. Herberta zaručeně nenadchne, ale já se přesto ráda podívám. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Z knižní série jsem četl jen originální první Dunu od Franka Herberta a po zbytku ani nijak netoužím. Tohle zpracování je ovšem lepší, než předchozí minisérie, takže možná i samotné knihy by mohly být lepší, ale to jen má domněnka. O filmu to ale platí stoprocentně. Děti Duny jsou mnohem výpravnější, dějově bohatší, s lepšími efekty a taky mnohem lepší zápletkou, která je prostě luxusní. Jak mi přišla první minisérie místy trochu dlouhá, tady to neplatí, užíval jsem si každou minutu a ani chvíli se nenudil. Navrch je tady i luxusní obsazení v čele s excelující Susan Sarandon, která, jak je jejím zvykem, vládne celému prostoru, a poměrně velké role mají i Pavel Kříž a Vašut. A James McAvoy, který hraje syna hlavního hrdiny prvního příběhu, dokazuje, že byl talent už "zamlada". Děti Duny jsou prvotřídní sci-fi špičkové kvality, které jsou pro fanouška prostě absolutní povinnost. A ještě musím zmínit jednu věc . Hudba je naprosto luxusní, přesně taková, jako si výborná sci-fi zaslouží. Místy mi připomínala Babylon 5, což je neskutečná pochvala. První část, adaptace Spaistele, byl sice trošku slabší, ale od druhého dílu se rozjede zběsilý děj a už se nezastaví. 95%. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Navzdory svému hodnocení musím říct, že na televizní film jde o velmi povedené dílo, ale bohužel má určité věci zvládnuté nejen bravurně, ale je tam spousta jiných, které mi prostě neseděly. Zřejmě mě o velkou část dojmu připravila neznalost knižní předlohy, ale některé části příběhu mi přišly nedotažené nebo trochu zbytečné... Naopak například atmosféra filmu byla místy úžasná, jednak zásluhou fantastické hudby Bryana Tylera, jednak samozřejmě prostředím a výpravou (i když některé trikové scény mi přišly poněkud laciné, jako by vypadli z počítačové hry, působící pocitem, že i přes televizní rozpočet musely být použité počítače, i když by se velká část exteriéru dala natočit realističtěji v přírodě nebo ve studiu). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

U Herbertovy ságy platí, že sudé díly byly jaksi slabší. Proto i tady je patrná jistá nevyváženost. A tím nemyslím rozdíly oproti předchozí sérii - vývoj postav a intrikování velkorodů Frank Herbert ovládal naprosto mistrovsky. Angažování neznámých herců do stěžejních rolí trvá i nadále, a nutno říct, že James McAvoy naplňuje představu šlachovitého pouštního bojovníka stejně dobře jako jeho filmový otec Alec Newman. Hvězda první části Dětí Duny září nejjasněji právě ve vypjatých scénách s Chani, které čerpají velkou část své síly z překrásné hudby Briana Tylera. To ona je ten hraniční kámen mezi Dunou a Dětmi Duny. Narozdíl od Revellovy hudby je plná emocí, naděje, smutku, všeho co tam má být, přesně kdy to tam má být. Právě za ni, a jen a pouze za ni je ta pátá hvězda. Nezbývá než doufat, že případná další pokračování budou podobně kvalitní jako toto. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

1.diel: 70% Bál som sa, že pokiaľ som nevidel Lynchov originál a predošlú minisériu, nechytím sa. Ale som rád, že ma to neodradilo a tento miniseriál ma celkom zaujal. Prvá časť je zatiaľ viac uvádzacia, pre mňa mierne zmätená, no teším sa na jadro a finish. 2.diel: 75% Konšpirácia a vzbura narastá, no zatiaľ prevažne len v dialógoch a žiadne skutky. Čakal som viac akcie. 3.diel: 65% Akcie som sa nedočkal a záver bol až príliš pretiahnutý, napriek tomu som pomerne spokojný. Scenár premyslený podľa mňa až prehnane zauzlený, preto som niektorým dialógom nerozumel. Takže finálny verdikt: 70%. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Alice Krigeová byla první volbou režiséra Johna Harrisona už při obsazování Duny (2000), ale roli nakonec dostala Saskia Reevesová. Když se Reevesová posléze nemohla zúčastnit natáčení pokračování, kvůli těhotenství, role Jessici byla okamžitě nabídnuta Krigeové, která ji přijala. (.Zmolda.)
  • Mnoho herců z Duny (2000) bylo přeobsazeno a ve filmu ztvárňují zcela jiné postavy. Například herec Karel Dobrý, který ztvárnil původně dr. Lieta Kynese, si zahrál Korbu a herečka Klára Issová, která hrála Lichnu, se zde objevila jako fremenská služebná v paláci Atreidů. (.Zmolda.)

Reklama

Reklama