Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově odpovídá třetí díl opičí ságy mnohem víc románové předloze než dvojka, a tak přestože scénárista byl už evidentně trošku unavený a ždímal z tématu co se dá, vychází mi celkové hodnocení na slabé tři hvězdičky a 50 % celkového dojmu. Následující dva díly ságy už vedly zřetelně celé téma do propasti. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Po mdlom a ľahko komickom predchodcovi predstavuje "Útek“ znovuzrodenie ságy. Z opičiek zostalo po nukleárnom vyhladení už len trio, ktoré si to namieri do minulosti, aby spoznalo svoj predobraz, čiže nás. Priebeh deja využíva predností originálu len v opačnom garde, čakáme na prvé slová ľudoopov a reakciu tých za dverami klietok. Chválim bravúrne vykreslenú spoločnosť aká sa tvári spočiatku priateľsky a civilizovane, ale len do momentu, kedy zistí svoju budúcnosť. Vtedy preradí do pudu sebazáchovy a ďalej už poznáme nám tak vlastnú ľudskosť. Film chytí od začiatku, ľahkou konfrontáciou je milý, zodpovedaním evolučných otázok presvedčivý a priebehom napínavý. Záver po vzore predchodcov opäť silný, ale tentokrát s nádejou v ďalší život. A či mi niekto vysvetlí, prečo viac sympatizujem s opicami, keď patrím druhej strane ? ()

Reklama

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Přes jednoznačný konec předchozí části, který sliboval, že opice už mají navždy pokoj, si producenti přesto našli cestičku jak je vrátit pod reflektor. Jenže Planeta lidí postrádá potřebný nádech neznámého a tajemná atmosféra zůstala v daleké budoucnosti. Mohla bych v tom sice hledat zamyšlení nad tím, zda má člověk právo měnit osud, který by mu přinesl zkázu, a zda je vůbec možné to udělat, protože co je předurčené, stane se bez ohledu na ostatní, ale pochybuju, že tvůrce taková myšlenka vůbec napadla. Závěr byl sice překvapivý, ale značně si protiřečí s filozofií celého snímku. Nechci spoilerovat, ale všechny opice jsou si přeci rovné, ne? ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

V mladosti som tento film mal rád, ako súčasť vzrušujúcej série o Planéte opíc. Dnes to už ale vôbec neobstojí. Nejaký sci-fi náboj sa z toho takmer celkom vytratil, väčšinu času to pripomína nejakú druhoradú telenovelu. Miestami je to celkom roztomilé a vtipné ("Keď ma pustí ku slovu"), ale hneď ďalšia scéna to pochová nejakou do očí bijúcou stupiditou (napr. to, že sa k nim na začiatku chovali ako k bežným opiciam, hoci bolo nad slnko jasnejšie, že to bežné opice nie sú). Herci pôsobili do jedného ako takí umelí pajáci, dobre hrali hádam len tie opice. Jedno z mála pozitív filmu je návrat Garryho Golsmitha ako hudobného skladateľa. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Planeta opic je jen jedna a všechny ostatní snímky se jen snaží dotvářet pochopení jak se to všechno mohlo stát. Oproti knížní verzi nabízejí naprosto jiný přístup k času a vzniku opic. Tento díl, v kterém se poslední dvě opice vrací před atomovým výbuchem zpět v čase do doby po startu raketoplánu z prvního dílu. Opice jsou až moc vyspělé a chytré než, aby mohli být normálními občany... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (7)

  • V prvním díle kosmonauti přepočítávali čas, kolik let uběhlo při návratu na Zemi podle "Hassleinovy křivky". Ve třetím díle se sám Otto Hasslein objevuje a vysvětluje příčinu příletu tří opic do minulosti. (Lucina84)
  • Ve filmech Do nitra Planety opic (1970) a Útěk z Planety opic je shodně užíván jako zkázný rok 3955. V původní Planetě opic (1968) však v úvodní scéně, kdy je posádka po přistání ve vodě, odečítá Taylor z palubního počítače datum 25. listopad 3978. (Dinsberg)
  • Ve filmu se oproti předchozích filmech objevují pouze tři lidé v opičích maskách a čtvrtý v gorilím kostýmu. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama