Reklama

Reklama

Rakeťák

Trailer 4

Zkušený člen Vesmírného ochranného sboru Buzz Rakeťák, jeho velitelka Alisha Hlohová a posádka více než tisíce vědců a techniků se vracejí domů ze své aktuální mise. Přibližně 4,2 milionu světelných let od Země je senzor upozorní na přítomnost blízké nezmapované, ale na zdroje potenciálně bohaté planety. Buzz rozhodne, že si jejich průzkumná loď udělá menší okliku a neznámou planetu T’Kani Prime – bažinatou planetu s agresivními liánami a obřími brouky – se vydá prozkoumat. Snaha o rychlý odlet se však zvrtne a vyvrcholí havárií, při níž exploduje palivový článek a Buzz s Alishou a zbytkem posádky na nepříliš přívětivé planetě uvíznou. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (270)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najskôr povedzte všetkým deťom, ktorí videli Toy Story, že toto nie je ten istý Rakeťák ako v spomínaných filmoch z prelomu tisícročia. Tento film je nie o hračke, ale o "skutočnej" postave, ktorá neskôr dostala svoju verziu hračky. Takže tu nebude Rakeťák spomínať na svojich hračkárskych kamošov. O Rakeťákovi by sa dalo hovoriť ako o spin-offe Toy Story: Príbehu hračiek a svojim spôsobom sa naňho tak dá aj nazerať. Lenže pri Pixare si nepovedali, že jednoducho vezmú obľúbeného astronauta a natočia film s ním v hlavnej úlohe. Ide o hollywoodsky hit, ktorý v polovici deväťdesiatych rokov videl malý Andy, zamiloval si ho a strašne veľmi si prial hračku inšpirovanú jeho hlavným hrdinom. Rakeťák je hit z polovice deväťdesiatych rokov a veľké vesmírne dobrodružstvo pre malých chlapcov. A v roku 2022 funguje ako veľké vesmírne dobrodružstvo pre veľkých chlapcov. Hoci ide v jadre o klasický pixarovský rodinný zážitok – je to oveľa vážnejší animák, než na aké sme od tohto štúdia zvyknutí. A že sa nebojí byť trochu vedeckejší a pre menších divákov málinko zložitejší. (15.8.2022) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tenhle námět se nehodí k takové animaci. Když už chci natočit temný příběh, neměla by být animace tak dětinská. A když už je, aspoň by to mělo vypadat jako záměr. Tady to však vypadalo, jakoby vzhled postav byl určen právě a jen figurkou z Příběhu hraček a ničím jiným. Jen, aby se přisosl na úspěchu těchto filmů, přestože vyzněním je tenhle animák úplně jiný. Slušelo by mu víc, kdyby se od Příběhů hraček úplně odpoutal a šel si svou vlastní cestou. Je tak naprosto nepravděpodobné, aby se takovýto hrdina stal předobrazem dětské hračky, a i kdyby, že by si ji nějaké dítě oblíbilo či dokonce zamilovalo. A pokusy o přiblížení se dětskému publiku (které film trochu falešně láká) zase ubližují temnému příběhu Rakeťáka ponořit se do beznaděje, která by pro takové vyprávění byla víc patřičná. ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Rakeťák je takový neslaný nemastný animák, u kterého jsem se moc nebavil. Pár vtípků sice ušlo, technické zpracování v pořádku, postavy namluveny dobře, ale příběh mě nevtáhl a na konci jsem možná i na chvilku usnul... Tenhle film v rozsáhlé konkurenci zřejmě propadne. Pokud přemýšlíte, zda se na něj kouknout nebo ne, za mě osobně nedoporučuji s ním ztrácet čas - to si raději pusťte znovu Toy Story, kterýkoliv díl. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je strašně super, že se Pixar pustil do poměrně vážně pojatého sci-fi dobrodružství. Vypadá to skvěle, zní to skvělé a odkazuje to sem tam i na klasiky žánru. Slabinou ale je, jako snad u všech pixarovek poslední doby, samotný příběh. První polovina, kde se děcka nenásilnou formou učí o tom, že čas je relativní, je super. Pak to ale úplně ztratí dech, zápletka zahodí veškeré ambice a vyšumí do ztracena, což je strašná škoda. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ako je možné, že "Lightyear" sa nestáva tým filmom, čo som si myslel, že bude? Aké ťažké je to priniesť film vesmírneho policajta Buzza Lightyeara a o tom ako sa stal hrdinom? No očividne, to tvorcom nejako úplne nešlo. Poviem to takto. Animácie od Pixaru sú tradične vynikajúce. Chris Evans ako Buzz podľa mňa celkom dobre funguje. Dokonca mu dodáva aj ten Allenovský akcent. Nemal som problém mu neuveriť, že tomu dáva všetko. Mám rád niektoré postavy a v úvode som si hovoril, že toto bude excelentný film. Keď sme sa ocitli na nepriateľskej planéte, boli sme nútení bojovať a snaha zachrániť všetkých a potom odlet... všetky tieto časti ma bavili. No potom to začne trošku kolabovať samé do seba, keď to tvorcovia podľa mňa moc prekomplikujú. Chápem, že prekonaním hyperrýchlosti sa Buzzove 4 minúty vo vesmíre pre planétu môžu stať 4 roky. A dokonca by som aj chápal, že považuje za svoje poslanie urobiť všetko preto, aby svojich ľudí dostal opäť domov. Ale ... potom prichádzajú komplikované scénky, kde sa nám predstaví Zurg a jeho plány a jeho dôvody a film začne byť skutočne nad moje chápanie. Rozumiem o čo tvorcom išlo, ale ku koncu niektoré akčné časti pôsobia skutočne vystrihnuté ako z nejakej uletenej fantasy. Na jednu stranu je super, že som chcel vidieť ako to naši hrdinovia dokážu, no vo výsledku nemôžem zakryť sklamanie. Tento film mal byť silný. Nápaditý a vizuálne strhujúci. A akosi nemá príbeh, ktorý by to dokázal potiahnuť do nekonečna a ešte ďalej. A úprimne neviem, či by ešte mali tvorcovia druhú šancu. Nechám sa prekvapiť. Hodnotenie: B ()

Galerie (30)

Zajímavosti (10)

  • Při uvedení filmu v kině IMAX se Rakeťák stal prvním animovaným filmem v historii, kterému byl upraven poměr stran z 2,39:1 na 1,43:1 ve vybraných sekvencích filmu. (LUKICKK)
  • Film obsahuje 3 potitulkové scény. (orionn12)
  • Jedná se o první animovaný film společnosti Pixar, který má premiéru v kinech po dvou letech od pandemie covid-19. (petr.koca)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

02.04.2022

Jen co streamovací služba Apple TV+ získala Oscara za své univerzálně chválené drama V rytmu srdce, uvolnila společnost dalších 100 milionů dolarů za novou sci-fi Project Artemis s hvězdami Avengers… (více)

Reklama

Reklama