Reklama

Reklama

Con Air

  • USA Con Air (více)
Trailer

Průzkumník americké armády Cameron Poe si odseděl osm let za zabití opilce, jenž ohrožoval jeho těhotnou ženu. V den svého propuštění na svobodu se ocitne ve vězeňském letounu spolu se zločinci nejhrubšího zrna. Ti se pod vedením inteligentního, ale psychopatického vraha Cyruse pokusí o hromadný útěk. Cameron, považovaný ostatními trestanci za spojence, je jediným mužem v letadle, který může celé akci zabránit. Kromě nastolení spravedlnosti mu jde především o to, aby se po letech odloučení shledal se svou ženou a s dcerkou, kterou ještě nikdy neviděl. Cameronovi se podaří navázat spojení s policistou Larkinem, ale souboj s vyvrheli toho nejhrubšího zrna musí podstoupit jen on sám! (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (784)

lamps 

všechny recenze uživatele

Akční výplach jak se sluší a patří, možná ještě dravější a výbušnější než Bayova tolikráte zmiňovaná SKÁLA. A největší zásluhu mají jednoznačně herci, kteří do svých rolí zapadli všichni naprosto perfektně. Ať už úchylní a chladnokrevní záporáci Malkovich, Rhames, Trejo a Buscemi, elegantní agent John Cusack nebo dlouhovlasý mariňák Nicolas Cage- ti všichni si únos letadla vyloženě užívají a co je nejdůležitější, s nadhledem a suchým humorem opravdu nešetří. Simon West to celkově pojal hodně odlehčeně a díky tomu působí všechna ta přehnaná akce zakončená tou skoro donebevolající závěrečnou čtvrthodinkou mnohem přirozeněji a zábavněji, než kdyby se postavy tvářily celou dobu smrtelně vážně a nebraly v potaz natěšené fajnšmekry s popkornovým sáčkem v ruce. Nebýt té explozivní návštěvy Las Vegas, dával bych plné hodnocení. Minimálně Malkovich mířící na plyšového králíčka se po něm vyloženě dovolává... 80% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Mr. Blockbuster Jerry Bruckheimer vyprodukoval bombastickou mocninu rčení "tak špatné až je to dobré". Con Air působí jako unikátní úkaz - film, který je současně neskonale debilní, řemeslně dokonalý a nese všechny znaky áčkového bijáku, ale v souladu s namachrovaností svého autora (Simon West byl pouze zručnou námezdnou silou) je ještě nesoudně hrdý a velikášský. Ale ono to na druhou stranu není unikátní, ale naopak zcela vlastní éře vzniku, protože vše řečené na úkor filmu platí o devadesátkách. Nadcházející dekáda z toho také těžila, jen dokázala absurditu svých konceptů sofistikovaněji maskovat. Ostatně Bruckheimer byl průkopníkem tendencí, na nichž v novém tisíciletí postavily úspěch vychytralí producenti marveláren. Ti také skvostně nabubřelé podívané legitimizovali angažováním charakterních herců, kteří čistě svou přítomností a hvězdnou aurou dodali zdánlivý rozměr dvourozměrným figurám. I když je na místě dodat, že marveláčtí showrunneři si počínají s větší důmyslností a nepřicházejí už s tak vyšňupanými nápady jako udělat z pompézního metodického herce Nicolase Cage akční hvězdu a jako parťáka na telefonu mu dát amorfního Johna Cusacka. V době dospívání jsem na Con Air (nahraný na video od spolužáka disponujícího HBO) koukal s otevřenou hubou a v souladu s dobovými texty v Cinemě to velebil jako příspěvek nového lepšího stylu akčňáků (vybavuju si článek avizující novou krev Hollywoodu v podobě režisérů odkojených na reklamách, který do jednoho pytle házel Michaela Baye, Davida Finchera a Simona Westa). Dnes se Con Air jeví jako grandiózní trash, který právě svou sveřepou bombastičností zavdává k ještě většímu pobavení, obzvláště v kině ;) Už se těším, až se za dvacet let budeme stejnou osvobozující optikou koukat na některé současné blockbustery. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Osud umí být pěkně krutý. Pošle Vás za "manželkoobranu" na 7 let za mříže. Jenže lidi s životopisem speciální výcvikové jednotky se nevzdávají, seženou si Španělštinu pro samouky, naučí se skládat zvířátka z papíru a když je třeba, poradí si i s bandou největších kriminálníků 20. století!!...v roce 1997 vypustil Simon West do světa snímek, ve kterém z velké části sledujeme dvě dějové linie - první odehrávající se v uneseném letadle, druhou, která nastává na zemi poté, co si Pinball vytáhne z jícnu ampulku s hořlavinou a sirky...taková koncentrace takových hereckých jmen na tak malém prostoru(paluba letadla) je nevídaná(snad s výjimkou stále se rozrůstajících Dannyho parťáků) a to ještě dole na základně do sebe rýpou John Cusack a Colm Meaney...obě linie svými dialogy, rozhodnutími a akčností nabírají rychlý spád a přitáhnou si Vás, jako byste byli na jejich vodítku!!...jenže co je moc, to je příliš a proto jsme v nepříliš povedeném závěru svědky toho, jak se vězeňský letoun snáší na hlavní ulici Las Vegas...Nicolas Cage zahrál Camerona Poea s lehkostí, přehledem a grácií jemu vlastní, navíc přidal své postavě akční tón a několik znamenitých hlášek...ostatní podávají dobré výkony(opravdu se nebudu rozepisovat, těch známých jmen je tu fakt hodně, snad jen Steve Buscemi - rulezzz), taktovka Trevora Rabina vykouzlila výborný soundtrack a podtrhla velmi dobrý filmový dojem...nechcete jet někdo se mnou na vyhlídkové lety strýčka Boba???:) 75 miliónů dolarů(rozpočet)/224 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, v dobách, kdy zjevení Mikuláše Klece ve filmu nevyvolávalo u mé maličkosti dávivý reflex, vzniklo za účasti tohoto herce několik dobrých filmů. Jako třeba "Con Air", vězeňská patálie s exhibujícím padouchem Johnem Malkovichem a roztomilým psychopatem Stevem Buscemim. Po letech jsem si dala repete a překvapeně zjistila, že je tenhle kousek zábavný a skvěle čumitelný stále, navzdory několika skutečnostem, kurvícím můj dojem: vyrostla jsem z kladných hrdinů, proto jsem se nebyla schopná donutit držet palce Mikulášovi a Kusákovi. Otravoval mě občasný patos. Závěr byl jaksi moc... explozivní, přemrštěný, chyběli v tom už jen lítající Číňani a pochodující mažoretky. Ale stejně uznale smekám svou oblíbenou laponku s beránkem, tenhle let s trestanci mě většinu stopáže bavil a dokázal i rozesmát. 75% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá akčňárna, od začátku až do konce se divák nestačí nudit. Nicolas Cage se do role bývalého vojáka a nynějšího trestance zapracoval vskutku s velkou chutí a snímek se tak dostává mezi ty, které si rád po čase zopakuji. Místy je sice až moc "pro-americký", ale konkrétně zde mi to nevadí. Nebýt toho trochu "přeakčněného" závěru, zvažoval bych plnou palbu. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (42)

  • Pilot uneseného letadla je bývalý kanadský hokejista Marty McSorley, který působil v několika týmech NHL jako "zlý muž". (Lembi4)
  • Film je inspirován novinovým článkem o leteckém převozu odsouzených vězňů. (Holina)
  • Jeden z letounů C-123 Jailbird použitý při natáčení filmu je vystaven a chátrá na letišti Wendover Airfield v Utahu, kde se rovněž natáčely scény k filmu. (biker)

Související novinky

Vrcholný Nicolas Cage

Vrcholný Nicolas Cage

17.11.2019

Nicolas Cage ztvární Nicolase Cage v tom nejvíc nicolasocageovském filmu o Nicolasi Cageovi vůbec. Kultovní herec známý například z filmů Tváří v tvář, Con Air nebo 8 MM se čerstvě upsal snímku The… (více)

Nicolas Cage neschopným únoscem

Nicolas Cage neschopným únoscem

17.05.2015

Asi vám neuniklo, že je kariéra Nicolase Cage, ehm... hodně zajímavá. Občas se sice objeví filmy jako Kick-Ass, Joe nebo Croodsovi, jinak ale diváci jen zdrceně vzpomínají na časy Skály, Con Airu a… (více)

Cage vs. Cusack v mrazivé divočině

Cage vs. Cusack v mrazivé divočině

28.07.2011

Hráli spolu v Con Air. A opět budou stát proti sobě, ale namísto popcornové akce je čeká krvavý thriller inspirovaný skutečnými událostmi. John Cusack si ve filmu The Frozen Ground zahraje jednoho z… (více)

Režisér pro Expendables 2

Režisér pro Expendables 2

20.06.2011

Původně chtěl film režírovat sám Stallone, ale nakonec se rozhodl předat žezlo. Osud pokračování hitového krváku tak přechází do rukou Simona Westa. Ten má pořád pověst „režiséra Con Airu“ (jednoho z… (více)

Reklama

Reklama